Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
APTP_lab3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать
  1. Використання командних приладів в системах

ПРОГРАМНОГО КЕРУВАННЯ.

Для вмикання ВМ точно в моменти часу, які визначені циклограмою, використовують командні прилади. Вони представляють собою пристрої, які за наперед заданою програмою замикають або розмикають контакти схем керування ВМ. Оскільки ці контакти знаходяться в колах керування ВМ, то вони утворюють систему автоматичного керування технологічним об’єктом.

Схема командного електропневматичного приладу типу КЕП 12У зображена на рис. 5. Основними вузлами приладу є розподільчий вал РВ з кільцевими пазами , в яких закріплюються 12 пар кулачків К; синхронний електродвигун СД , який приводить в рух розподільчий вал через храповий механізм ХМ і редуктор Р; блок шляхових вимикачів на які діють кулачки розподільчого валу. В кожному кільцевому пазі валу розміщується від 1 до 4 кулачків. Перед початком роботи кулачки встановлюються в позиції що відповідають черговості і тривалості впливу на шляхові вимикачі. Ця операція здійснюється вручну за таблицею тривалості 1 оберту розподільчого валу, яка входить в комплект технічної документації на прилад.

Через проміжки час у, визначені параметрами настройки приладу, кулачки розмикають або замикають шляхові вимикачі. Які діють на електричні контакти ЕК1…ЕК12 (рис.5) (для електричних приладів) або поршні пневматичних золотників (для пневматичних приладів).

Командний прилад КЕП-12У може налагоджуватися на тривалість циклу (час одного оберту РВ) від 3 хвилин до 18 годин. Тривалість циклу регулюється зміною передавального

Рис.3. Структурна схема технологічного процесу

Рис.4. Циклограма технологічного процесу

числа редуктора Р. Прилад КЕП-12У вмикається за допомогою тумблера Т (рис.5), при цьому засвічуються сигнальна лампа Л. Він має 12 пар контактів, одна з яких ЕК12 в комплекті з соленоїдальним механізмом СМ використовується для дистанційного пуску приладу з допомогою кнопки К. Інші пари контактів служать для керування (вмикання або вимикання) виконавчими механізмами, які забезпечують необхідну послідовність і тривалість операцій технологічного процесу.

Для використання командного приладу в розглянутому процесі приготуванні реакційної суміші необхідно ввести керуючі контакти в кола живлення ВМ і налагодити редуктор на час тривалості циклу t4 , тобто 1 оберт валу повинен виконуватись за час t0…t4 . Необхідно також встановити кулачки керуючих контактів в такі положення, щоб вони замикали контакти на час t0…t1 (для А,Б,В), t0…t2 (для Д) і t3…t4 (для Г).

3.Встановлення тривалості циклу командного приладу

КЕП-12У.

За таблицею на лабораторному стенді вибирається тривалість циклу, необхідного для проведення даного технологічного процесу. Нижній ноніус приладу встановлюється на поділку, що вказана в першій графі зліва. Ковзаюча шестерня розподільчого валу встановлюється в одне з чотирьох положень, рахуючи зліва направо відповідно графі таблиці, що містить значення тривалості циклу.

ПРИКЛАД: необхідно встановити тривалість циклу 5 хвилин . За таблицею вибирається найближче значення циклу 5 хв. 04 с.

Знаходимо відповідну поділку нижнього ноніусу 46 і встановлюємо його навпроти стрілки .Значення 5 хв. 05 с. знаходиться в графі ІІ. Отже, ковзаюча шестерня РВ встановлюється в друге положення, рахуючи зліва направо.

  1. НАЛАГОДЖУВАННЯ ЧАСУ СПРАЦЮВАННЯ КОНТАКТІВ

Шкала верхнього ноніусу розподілена на 100 поділок. Повний оберт цієї шкали відповідає тривалості одного циклу (оберту РВ).

Для встановлення часу виконання командним приладом потрібної операції, необхідно :

  1. розрахувати, на якій поділці шкали повинна бути виконана потрібна операція;

ПРИКЛАД. Тривалість циклу – 80 хв. Перша операція повинна відбутись через 4 хв.; друга через 20 хв.; а третя – через 80 хв. Від початку циклу (від моменту пуску).

Необхідну поділку шкали знаходимо наступним чином:

де t1 – час від початку циклу до моменту виконання необхідної операції ;

t – тривалість циклу.

Отже при тривалості циклу 80 хв. : для першої операції

Для другої операції:

Для третьої операції:

  1. Встановити шкалу верхнього ноніуса потрібно поділкою до упору в шляховий вимикач навпроти того контакту (або золотника), який призначений для виконання даної операції. Для переміщення кулачка в пазу вала необхідно послабити гайку на 2-3 оберти, а після встановлення кулачка в потрібне положення затягнути її. При цьому необхідно враховувати, що лівий кулачок вмикає електричні контакти, а правий – вимикає.

Після налагоджування всіх кулачків і закріплення ковзаючої шестерні з редуктором, необхідно попередньо встановити шкалу в попереднє положення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]