Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Критерії наукової роботи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

IV. План і структура наукової роботи. Попередній план складається найчастіше після опрацювання наукової літератури, але згодом він може коригуватися, тобто вдосконалюватися і

доповнюватись. Однак на цьому етапі розпочинати написання наукової роботи не бажано: це лише ескіз майбутнього дослідження. План допоможе представити майбутню роботу композиційно. Традиційно структура наукової роботи містить такі компоненти:

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Гармонійне поєднання структурних частин наукової роботи суттєво впливає на її результативність.

У вступі обґрунтовується актуальність, новизна, мета, завдання дослідження, подається огляд ступеня розробки проблеми без чіткої регламентації і позиції в тексті.

Поняття «актуальність» передбачає обґрунтування корисності і доцільності розробки теми наукової роботи для сучасної науки.

Необхідно точно показати внесок автора в розробку конкретної проблеми. Новизна роботи може зумовлюватись кількома чинниками: в роботі уточнюються окремі поняття з огляду на нові наукові дані; пропонується новий підхід у досліджені якогось явищ, тобто використовується істотно нова методика; ставляться завдання, які не могли з'ясувати попередники.

Мета наукової роботи має формуватися максимально лаконічно, але повно. Завдання наукової роботи можна подавати з нумерацією або без неї. Однак кожне положення зручніше подавати з абзацу і розпочинати одним із дієслів такого синонімічного ряду: виявити, з'ясувати, описати, визначити, встановити, здійснити, сформувати, висвітлити, показати, тощо.

У вступі обов'язково мотивується вибір теми і подається огляд літератури з обраної теми. Зазначається також, які проблеми вивчені повністю, які - частково, а які не досліджені зовсім. Обсяг вступу не перевищує 2-3 сторінки.

Основна частина передбачає безпосередній виклад одержаних результатів. Особливе значення в ній належить лаконічності, виваженості й точності заголовків (вони ні в якому разі не повинні повторювати назву роботи), логічності, доступності матеріалу, залученню інформації, що належить іншим авторам, наприклад «як справедливо вважає ...», «на думку ...», «за твердження ...» тощо.

Наукова робота ні в якому разі не повинна перетворюватися на реферативний текст (коли переписуються кремі сторінки з літератури, рекомендованої науковим керівником). Інші крайнощі - надмірне цитування і механічний переказ чужих думок без найменшого вияву власної точки зору.

Традиційно обсяг основної частини становить 20-25 сторінок машинописного тексту.

Висновки наукової роботи повинні містити основні результати, одержані автором. Формулювання висновків - завершальна стадія роботи. Слід пам'ятати, що у висновках відображається суть наукової роботи. Основні

висновки наводяться у порядку від загальних до більш конкретних, від більш значущих до менш значущих. Висновки можна пронумеровувати. Обсяг висновків -1-3 сторінки. Кожне нове положення доречно подавати з абзацу (з нумерації чи без неї).

V. Оформлення роботи

Розрізняють зовнішній вигляд роботи (охайність, грамотність, естетичне оформлення) і внутрішнє оформлення (правильність цитат, посилань на наукові джерела, ілюстрацій, списку використаних літературних джерел, додатків).

Оформлення роботи починається з титульної сторінки, на якій обов'язково вказується секція, тема роботи, прізвище, ім'я та по батькові автора, школа, клас, у якому він навчається, прізвище. Ініціали наукового керівника, його вчений ступінь і звання (якщо є). На другій сторінці розміщується зміст роботи, зазначається обсяг сторінок кожного зі структурних елементів плану. Чим докладніше буде план, тим легше визначити основні напрямки роботи. До плану доречно в логічній послідовності внести все, що можна заздалегідь побачити у розв'язанні досліджуваної проблеми. План наукового дослідження з літератури може мати такий умовний вигляд:

Вступ

Розділ І. Теоретичні основи досліджуваної проблеми

1.1

1.2

1.3

Висновки до розділу І. Розділ II

(Формулювання цього розділу має відображати тему та предмет, методи дослідження, методи розв'язання порушеної проблеми).

2.1

2.2

2.3

Висновки.

Список використаної літератури.

Із третьої сторінки починається виклад тексту роботи (з нумерацією). При цьому слід дотримуватися таких правил:

  1. текст роботи друкується тільки з одного боку сторінки (формат А4);

  2. поля: верхнє - 20 мм; праве - 10 мм; ліве та нижнє - довільні, але

не менше 20 мм;

  1. робота друкується через 2 інтервали (28 - ЗО рядків на сторінці);

  2. вступ, розділи, висновки, список використаних джерел, додатки

друкуються з нової сторінки;

  1. розділи повинні мати назву;

  2. сторінки нумеруються;

  3. додатки мають власну нумерацію; слово «Додаток» розміщується в

правому верхньому кутку сторінки; через 2 інтервали посередині з великої літери подається назва додатка.

Робота оформляється за схемою курсової (дипломної) роботи вищих закладів освіти. Кожна робота повинна ґрунтуватися на певній науковій та експериментальній базі і відображати власну позицію дослідника. Робота має бути написана грамотно, з дотриманням усіх норм наукового стилю української літературної мови, добре вичитана. Обсяг науково-дослідницької роботи - ЗО друкованих сторінок.

Оригінал друкується на папері формату А4 через 2 інтервали. Відтиски на папері повинні бути чіткими. Робота виконується державною мовою. Дослідження і спостереження мають бути систематичними і планомірними, мета роботи - чітко сформульована і посильна для досягнення.

Щодо бібліографії з теми наукового дослідження, то слід звернути увагу, що вона самостійно складається учнем і може бути представлена як у вигляді електронного каталогу, записаного на магнітних носіях, так і в рукописному варіанті. Звичайно, у доборі необхідної літератури учню має допомогти його науковий керівник. Крім того, школярів доцільно зорієнтувати на те, що список літератури укладається -на основі опрацювання каталогів бібліотек, зокрема систематичного, в якому відомості про літературні джерела систематизовані за якимись ознаками, наприклад, за галузями знань; алфавітного порядку; предметного, що містить дані про книги та брошури з конкретних проблем і галузей. Не слід забувати і про різноманітні бібліографічні довідкові видання, списки літератури в монографіях, підручниках, посібниках тощо. Допоможуть в укладені списку літератури за темою дослідження і публікації у фахових періодичних виданнях. Для того, щоб знайти необхідний для наукового дослідження матеріал, доцільно звернутися до покажчиків статей, розміщених наприкінці останнього числа періодичного видання кожного року.