Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_Державне регулювання туризму.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Міжнародні організації

Міжнародна асоціація з екскурсійного обслуговування й турів (ІСТА) — об’єднує фірми, які займаються екскурсійним обслуговуванням. Асоціація створена 1953 р. Основним видом діяльності є щорічна публікація Тарифного довідника турів і екскурсійного обслуговування, в якому в алфавітному порядку за країнами подається інформаціяпро програми й ціни турів, які організовуються членами ІСТА.

Міжнародний туристичний альянс (АІТ) — міжнародна туристична організація, дійсними членами якої є національні автомобільні асоціації й туристичні клуби, які об’єднують індивідуальних членів, чи національні федерації, які складаються з асоціацій туристів. Члени, які приєднуються, — організації, які не об’єднують туристів чи туристичні асоціації, але бажають надавати допомогу АІТ і метою яких є розвиток туризму. Організація створена 1919 р. Мета — розвиток усіх видів міжнародного туризму й автотуризму. Основну діяльність провадять три постійні комісії: Комісієя з вироблення політики, Транспортна комісія й Митна комісія.

Міжнародна федерація журналістів і письменників з питань туризму (ФІЖЕТ) — її членами є національні об’єднання журналістів і письменників, які займаються питаннями туризму. Існує також категорія індивідуальних членів. ФІЖЕТ створена 1954 р. Метою є пропаганда гуманістичних принципів міжнародного туризму, налагодження дружніх ділових контактів між журналістами й письменниками, захист їхніх професійних інтересів.

Міжнародна академія туризму — створена 1951 р. з метою пропаганди й захисту культурних цінностей туризму, збереження й розвитку його гуманістичних традицій. Діяльність Академії полягає в координації роботи з видання словника туристичних термінів, журналу “Ревю Академії”, брошур і досліджень, присвячених культурним і гуманістичним проблемам туризму, а також у проведенні конкурсів друкованих праць з питань культури й туризму.

Міжнародна асоціація готелів і ресторанів (IH&RА) заснована 1946 р. і є спадкоємницею Міжнародної асоціації власників готелів, заснованої 1869 р. і 1921 р. перетвореної у Міжнародний готельний союз. Секретаріат і штаб-квартира Асоціації розташовані в Парижі (Франція).

Статутом визначені такі основні завдання:

  • об’єднання національних готельних асоціацій усіх країн, а також окремих готелів і ресторанів, які обслуговують іноземних туристів;

  • захист особистих і професійних інтересів власників готелів і ресторанів;

  • розвиток готельної індустрії, вивчення питань свободи пересування, управління готельною індустрією, міжнародних фінансових розрахунків, страхування, забезпечення робочою силою та ін.;

  • видання інформаційних і рекламних матеріалів;

  • інформування членів асоціації про готелі, ресторани й туристичні фірми.

Міжнародна федерація кемпінгів і караванінгів (ФІКК) — міжнародна туристична організація, членами якої є національні федерації й асоціації кемпінгів і караванінгів. При ФІКК існують Центр туристичної інформації й кілька спеціалізованих комісій. Щорічно проводиться авторалі. Секретаріат ФІКК розміщено в Брюсселі (Бельгія).

Міжнародна асоціація експертів з туризму (АІЕСТ) — міжнародна туристична організація, яка об’єднує як індивідуальних членів — осіб, що провадять наукову діяльність у сфері туризму; так і асоційованих членів — організації й установи, зацікавлені в діяльності АІЕСТ. Організація має характер наукової громади й своєю метою ставить підтримку наукової діяльності своїх членів, забезпечуючи обмін документацією й досвідом, підтримуючи діяльність туристичних наукових установ і центрів з підготовки туристичних кадрів. Секретаріат АІЕСТ знаходиться в Берні (Швейцарія).

Міжнародна організація з професійного навчання в області туризму (АМФОРТ) створена 1969 р. з метою вдосконалювання методів професійної туристичної підготовки, впорядкування й стандартизації програм, упровадження у навчання технічних засобів. Членами АМФОРТ є дослідницькі центри й навчальні заклади, офіційні туристичні організації й підприємства, фахівці з туризму. З ініціативи АМФОРТ випущене міжнародне посвідчення фахівця з туризму. Секретаріат АМФОРТ знаходиться в Мадриді (Іспанія).

11