Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фоменко готовые шпоры на экзамен.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать
  1. Джерела динаміки інформаційного простору. Використання в практиці ро­боти медіа-команд.

Информационный процесс является именно процессом, то есть явлением развивающимся, динамическим. Ему присущи два вида источников его динамики - внутренние и внешние. Внутренние источники - это готовность информационного пространства и отдельных его элементов к развитию, а равно потребность в развитии, то есть все то, что в последнее время принято называть ожиданием инноваций. Внешние источники - это некие толчки, инициированные кем-то или чем-то, кто или что не является элементом информационного пространства. К внешним толчкам, помимо всего прочего, относится и внесение в информационное пространство любой новой информации. Следовательно, заявления ньюсмейкеров являются частным случаем внешних источников информационного процесса. Важно отметить вторичность внешних толчков, которые всего лишь заполняют информационный вакуум, удовлетворяют ожидание инноваций, в данном случае - ожидание информации по той или иной теме (или же информации от тех или иных ньюсмейкеров). Итак, когда мы говорим о соотношении внутренних и внешних источников динамики информационного процесса в рыночных понятиях, речь идет о, своего рода, информационной конъюнктуре. При этом "вызов" со стороны внутренних источников развития информационного процесса смело можно назвать информационным спросом (спросом на информацию) , а "ответ" потенциальных субъектов информационного процесса (ньюсмейкеров) - информационным предложением (предложением информации) . "вызов-ответ", и "рыночная" понятийная система, акцентируют внимание на первичности внутренних источников (вызова, спроса) и вторичности внешних (ответа, предложения). И этот важнейший факт специалист по информационной работе обязан ни на минуту не упускать из виду. Иначе можно совершить довольно распространенную ошибку, когда при внесении информации совершенно не учитывается наличие или отсутствие спроса на такого рода информацию (или на информацию, поступающую от того или иного ньюсмейкера). Таким образом первичным и основным источником динамики информационного процесса является интерес аудитории к той или иной информации, спрос на информацию, порождаемый этим интересом, информационный вызов! Но нельзя забывать об циклических колебаниях: сезонные взлеты и падения интереса аудитории к информации, касающейся отопительного сезона, или, скажем, к информации о динамике цен па железнодорожные пассажирские билеты. Однако нельзя приуменьшать и значение вторичных источников динамики информационного процесса, внешних толчков, каковыми служат попытки ньюсмейкеров внести новую информацию в информационное пространство.

  1. Провідні інформаційні агентства України. Порівняльний аналіз.

УНІАН — Інформаційне агентство, що працює на ринку України з 1994 року; випускає продукцію трьома мовами (російською, українською, та англійською). На сьогодні агенція входить до медійної групи Приват. Інформагентсво, засноване в березні 1993 року як Українське Незалежне Інформаційне Агентство Новин (УНІАН), відтоді є одним з найбільших в Україні виробників і постачальників політичної, соціальної і ділової інформації (інформація для бізнесу). Серед засновників агентства — Національна спілка журналістів України і Союз юристів України. Глибина інформаційної бази УНІАН — 12 років. Об'єм текстових даних в базі агентства — понад 5 Гб (1,5 мільйона інформаційних повідомлень), без урахування фото, аудіо- і відеопродукції. Середня кількість повідомлень, які заносяться в базу за рік — 200 тисяч. У агентстві працює 127 штатних співробітників. У підготовці інформаційних матеріалів УНІАН бере участь близько 50 позаштатних авторів — журналістів і фотокореспондентів столиці і регіонів, а також декілька десятків експертів-фахівців. Інформацію УНІАН отримують майже 500 друкованих і електронних засобів масової інформації, зокрема Reuters, ІТАР-ТАСС, Бі-Бі-Сі, Deutsche Welle, Associated Press, а також органи законодавчої і виконавчої влади, посольства, іноземні представництва, банки, комерційні структури тощо. Серед клієнтів агентства — Erstebank, телевізійні канали "1+1", "Інтер", газети "Факти і коментарі", "День", "Комсомольська правда" і інші.

УКРІНФОРМ. Українське національне інформаційне агентство - державне інформаційне агентство, яке щодня публікує близько 500 інформаційних та аналітичних повідомлень українською, російською, англійською та німецькою мовами, майже 200 оригінальних фотознімків. Українське телеграфне агентство почало діяти 16 березня 1918 року. (Реорганізовування, різні назви: БУП, УкРОСТА, РАТАУ, ДІНАУ). У 2000 році згідно з указом Президента України Державному інформаційному агентству України (ДІНАУ)надано статус національного і агентство перейменовано на Українське національне інформаційне агентство (УКРІНФОРМ). УКРІНФОРМ співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інститутами, у тому числі і світовими, на основі двосторонніх угод. УКРІНФОРМ єдиний від України член Європейського Альянсу інформаційних агентств, а також член Асоціації національних інформаційних агентств країн Причорномор'я. В Україні агентство представлено власними кореспондентами і фотокореспондентами в усіх областях України, а також регіональними відділами інформації в Донецьку, Львові, Одесі, Сімферополі та Харкові. Зарубіжні кореспонденти агентства оперативно інформують про події з Німеччини, Китаю, Польщі, Росії, Сербії, Румунії, Угорщини, Узбекистану, країн Балтії та інших. Одержувачами інформації УКРІНФОРМу є державні структури, газети різних рівнів та телерадіокомпанії України, підприємства, організації, комерційні фірми, зарубіжні споживачі. УКРІНФОРМ має службу, що надає різноманітні довідково-інформаційні послуги. Як і Уніан широко використовують/експлуатують Інтернет (купа сайтів тощо…)

ІНТЕРФАКС-Україна Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» — компанія в структурі міжнародної інформаційної групи Interfax Information Services — працює на ринку політичної і економічної інформації України з 1992 року. Зараз агентство випускає біля 50 інформаційних продуктів з політичної і економічної тематики трьома мовами (українською, російською та англійською). З травня 1999 року агентство працює в режимі реального часу — повідомлення розсилаються у міру їх надходження. З травня 1998 року діє сайт агентства в мережі Інтернет. Девіз: менше, але якісніше!.

УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ - інформаційне агентство, працює на ринку України з 1993 року. Агентство засновано Михайлом Коломійцем. Агентство випускає лінійку з 27 інформаційних й аналітичних продуктів російською, українською й англійською мовами. Крайня стандартизація. Особливість: максимальна експлуатація журналістів. Також е сайт. Але це не зрівняти з тим пучком інформпродуктів, що мають Уніан і Укрінформ у Мережі.