Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Яценко,Кримінальне право України практикум.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
6.22 Mб
Скачать

Глава 35

Злочини у сфері обігу наркотичних засобів,

психотропних речовин, їх аналогів

або прекурсорів та інші злочини

проти здоров’я населення

ОСНОВНІ ПИТАННЯ:

  1. Загальна характеристика злочинів у сфері обігу наркотич­них засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я населення.

  2. Поняття наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

  3. Аналіз юридичних складів злочину, передбаченого ст. 308 КК України.

  4. Кваліфікуючі ознаки злочинів, пов’язаних з наркотични­ми засобами, психотропними речовинами, їх аналогами або пре­курсорами.

  5. Аналіз юридичних складів злочину «схиляння до вживан­ня наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» (ст. 315), його відмежування від спонукання неповнолітніх до застосування допінгу (ст. 323) та схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів (ст. 324 КК України).

  6. Поняття отруйних і сильнодіючих речовин, а також мікро­біологічних та інших біологічних агентів чи токсинів.

  7. Аналіз юридичного складу злочину «порушення правил боротьби з епідеміями».

ЗАДАЧІ:

1. Шершньов, відбуваючи покарання у виправній колонії, домовився з Лавруком, який мав вільний доступ у колонію, про придбання на волі та збут у колонії етамінал-натрію. Лаврук звернувся до завідувача аптеки Нульмана, який без рецепта з круглою печаткою відпустив Лавруку 90 конвалют етамінал-натрію. Лаврук передав це в зоні колонії Шершньову, який за гроші збув «товар» ув’язненому Зайченку. Той не лише сам вжи­вав етамінал-натрій, а й давав його іншим ув’язненим. Від над­мірного вживання цього препарату, перебуваючи під його силь­ною дією, Зайченко спричинив собі тяжкі тілесні ушкодження.

509

  1. Хода був затриманий міліцією за бродяжництво. При зат­риманні у нього в кишені джемпера було виявлено пакетик з газети з 0,2 г гашишу. Хода пояснив, що придбав гашиш у хлоп­ця на ім’я Гриша на базарі, щоб вжити його. Півроку тому в того ж Гриші купив приблизно таку саму кількість гашишу.

  2. Жуков, працюючи разом з неповнолітнім Хоменком, не­одноразово пригощав його спиртним. Під час чергової випивки він запропонував Хоменку викурити цигарку з гашишем, а потім того ж вечора ще одну. Після цього він запропонував Хоменку разом убити робітника їхнього підприємства Савченка, який зняв з рахунку в банку 5 тис. грн. для придбання імпортної радіо­апаратури. Вони обговорили план, який здійснили наступного дня: під час випивки завдали Савченку у різні частини тіла 59 ножових ударів — Жуков фінським, а Хоменко — кухонним но­жем. Гроші поділили. Під час обшуку за місцем проживання Жукова було виявлено порошок білого кольору, який за вис­новком судово-хімічної експертизи є гашишем.

  3. Рябокінь і Гончаров на городі у Потапчука вночі зрізали недозрілі головки маку на площі 100 м2, зібрали з них сік, яким просочили марлеві бинти.

  4. Гаврилюк шукав дикорослі коноплі, з яких виготовляв для власного споживання марихуану. Коли до нього звернувся Грінчак з проханням дати йому «покашкарити», Гаврилюк при­гостив його цигаркою з начинкою з марихуани, сказавши, що дає в борг ще три цигарки.

  5. Тарасенко на базарі купив у не встановленої слідством осо­би 2,4 кг макової соломи, яку приніс додому, подрібнив і шля­хом хімічної обробки одержав екстракційний опій, який потім вживав.

Варіант. Тарасенко зробив це для збуту.

7. Топчій у невстановленої слідством особи придбав на ба­ зарі 0,42 г ацетильованого опію, який привіз додому і вживав.

Варіант 1. Топчій увів дозу ацетильованого опію своїй дру­жині, яка спала.

Варіант 2. Топчій придбав 0,15 г ацетильованого опію.

510

  1. Заводський у себе на городі виростив мак. Зерна маку він використав для приготування харчових страв, а із стебел та го­ловок виготовив 2 кг висушеної макової соломи, яку мав намір споживати сам і продавати.

  2. Журахівський та Кузьменко за попередньою домовлені­стю придбали 6 г екстракційного опію, який вживали. Через місяць вони придбали 1 кг висушеної макової соломи, яку при­везли до себе в гуртожиток і деякий час зберігали, поки цей факт не став відомим правоохоронним органам, які її вилучили.

Варіант 1. Журахівський і Кузьменко звернулися до по­ліклініки, бажаючи вилікуватись від наркотичної залежності, а макову солому спалили.

Варіант 2. Журахівський і Кузьменко припинили вживання наркотиків, тому макову солому продали Потоцькому.

10. Григорович, громадянин України, на території Казахста­ ну в степу зібрав мішок стебел, листя та насіння коноплі, привіз їх у Чимкент, де через кілька днів із привезеного виготовив 175 г гашишу, 1,5 кг марихуани та 430 г сировини для виготовлення гашишу. Усе це він привіз у Запоріжжя з метою збуту, але був затриманий.

Варіант. Григорович є громадянином Російської Федерації.

  1. Майзенберг купив у не встановленої слідством особи мішок макових голівок, автомашиною привіз їх додому, де один-два рази на місяць виготовляв екстракційний опій, який спожи­вав. При обшуку у нього було вилучено 110 г висушеної мако­вої соломи, 5 г екстракційного опію і предмети для його виго­товлення і споживання.

  2. Киричок кілька разів у різних осіб на базарі купував га­шиш та макову солому, яку привозив на квартиру своєї близь­кої знайомої Оксень, шість разів виготовляв екстракційний опій. Наркотики Киричок вживав сам, а також разом зі своїми знайо­мими, серед яких був і 17-річний Ірчук. На квартирі Оксень були вилучені гашиш, макова солома, екстракційний опій, предмети, призначені для виготовлення і вживання наркотиків. Оксень під час допиту визнала, що знала про вживання Киричком нарко­тиків у її квартирі. Спочатку вона заперечувала проти цього, але

511

Киричок переконав її, що без вживання наркотиків не зможе жити. Тому вона дозволила готувати і вживати наркотики у своїй квартирі Киричку і його знайомим, а сама виходила на цей час до іншої кімнати.

  1. У гаражі громадянина Босака було вилучено 36,6 кг под­рібненої макової соломи: в одному мішку — 19 кг, в іншому — 3,4 кг, у рюкзаку — 1,4 кг, у двох целофанових кульках — 1,4 кг і 1,6 кг, у господарській сумці — 2,3 кг, у 16 пакунках з газети — від 160 г до 650 г у кожному. Як розповів Босак, він придбав макову солому за три рази протягом двох місяців для власного споживання, подрібнив і зберігав у гаражі. У справі встановле­но, що Босак не хворіє на наркоманію. Він ніде не працює, спо­руджує будинок для сім’ї сина.

  2. Бага, приїхавши в с. Глузди на Чернігівщині до своєї ро­дички Пойди, знайшов у неї 3 кг коробочок маку, які таємно вивіз своєю автомашиною до м. Києва. Вдома Бага коробочки подрібнив, плануючи виготовити з них концентрат опію. Пойда пояснила, що вирощувала мак для своїх господарських потреб, а коробочки збиралася спалити.

Варіант. Бага планував концентрат опію продати. Пойда планувала коробочки маку продати заїжджим наркоманам.

15. Тарасенко на базарі купив у раніше незнайомого йому Маринкевича 1,5 кг висушеної макової соломи, приніс додому і сховав, щоб пізніше перепродати. Маринкевич взяв макову со­ лому на полі державного господарства як пожнивні залишки після збирання врожаю маку.

Варіант. Маринкевич стебла маку зрізав на городі сусідки Городецької, яка вирощувала мак для випікання пиріжків.

16. Гробовенко на базарі «Нивки» у м. Києві купив у незнай­ омого раніше Смоктала 30 пігулок діазепаму (по 0,1 г) для влас­ ного споживання. Споживаючи куплене, Гробовенко з’ясував, що половина його була пігулками аспірину.

17. Корчевий в с. Демидове під Києвом купив у мешканки села Прив’ялої 0,5 кг висушеної макової соломи, яку привіз до Києва. 270 г соломи він перекрутив на м’ясорубці й почав підда- 512

вати хімічній обробці, щоб одержати екстраційний опій, але його діям було покладено край працівниками міліції. У справі встановлено, що Прив’яла раніше була судима за ч. 1 ст. 308 КК України, а Корчевий — за ч. 1 ст. 229 КК Російської Феде­рації.

18. Мешканець Нижньовартовська Симаков, раніше судимий за ч. 1 ст. 229 та ч. 1 ст. 230 КК Російської Федерації, перебуваю­ чи в Криму на відпочинку, шляхом надрізів голівок олійного маку просочив опієм-сирцем бинт марлевий розміром 9 х 50 см. Під час затримання Симакова у зв’язку з вчиненням ним у м. Алушті таємного викрадання з аптеки 80 г омнопону в нього було вилучено вказану кількість омнопону та бинт, який містив 2,2 г алкалоїдів морфіну та кодеїну. Симаков пояснив, що його метою було забезпечити себе наркотичними засобами.

Варіант 1. Метою дій Симакова було не лише забезпечити наркотиками себе, а й поділитися ними зі своїм 16-річним си­ном і дружиною.

Варіант 2. З аптеки Симаков викрав 0,5 кг ізосафролу.

  1. Мікенас і Юдіцкас, які приїхали з Каунаса до Києва у комерційних справах, зібрали в яру під Києвом головки дико­рослого олійного маку масою 1,7 кг. Вони молодим соком маку в кількості 1,6 г просочили марлеві бинти, які сховали в миль­ницю. В електричці Київ—Тетерів вони були затримані. Юдіц-кас півтора роки тому був судимий у Литві за виготовлення нар­котичних засобів для власного споживання.

  2. Карасик 7 жовтня на базарі у не встановленої слідством особи купив 1 кг висушеної макової соломи, з якої вдома виго­тував екстракційний опій, який вживав. Три роки тому Кара­сик засуджувався за ч. 1 ст. 309 КК України до обмеження волі строком на два роки.

  3. Мазальцев з метою придбання 0,05 кг ефедрину підробив відповідний документ, але в момент подання його до установи був викритий.

Варіант. Мазальцеву вдалося придбати ефедрин, який він неодноразово використовував для виготовлення метамфетамі-ну. Метамфетамін Мазальцев продав.

513

  1. Теньчук викрав на державному підприємстві 0,004 кг ер-гометрину, маючи намір використовувати його для виготовлен­ня лізергіду (ЛСД), а останній збувати.

  2. Ярмиш у вересні на околиці м. Катеринополя Черкаської області придбав 1060 г макової соломи і 250 г марихуани, склав у сумку та зберігав у своєму будинку. В грудні невстановлена осо­ба на його прохання передала сумку із зазначеними наркотични­ми засобами провіднику вагона потягу «Львів—Сімферополь» для доставки її в м. Дніпропетровськ, де в гуртожитку проживав Яр-миш. Останній також попросив Свистуна за грошову винагоро­ду зустріти потяг, одержати сумку й привезти її в гуртожиток, повідомивши його про наявність у ній марихуани. Свистун, по­годившись виконати прохання Ярмиша, запропонував Шовку­ну допомогти йому, за певну суму привезти сумку із залізнично­го вокзалу в гуртожиток, на що той дав згоду. При цьому він та­кож попередив Шовкуна, що в сумці є марихуана. У той самий день Свистун та Шовкун одержали від провідника вагону сумку, з якою Шовкуна було затримано по дорозі до гуртожитку.

При огляді сумки в ній крім марихуани було виявлено та­кож макову солому. З’ясувалося, що Шовкун у листопаді того самого року придбав і зберігав за місцем свого проживання в гуртожитку для власного споживання марихуану в цигарках і розсипом загальною масою 9,19 г.

Варіант. Шовкун зберігав марихуану з метою збуту.

  1. Сенченко та Явлінська виготовили шляхом відокремлен­ня суцвіть і смоли від дикорослих конопель марихуану масою 72 г, того самого дня в іншому помешканні висушили її і в по­дальшому зберігали. Через шість днів Сенченко, зустрівши Дмитрука, запропонувала йому придбати в неї марихуану, але довести злочин до кінця їй не вдалося, оскільки працівники міліції провели обшук у квартирі, де вона проживала, і вилучи­ли марихуану. Того самого дня Явлінська в тій самій квартирі на прохання Федоренка із принесеного ним лікувального пре­парату теофедрину виготовила ефедрин. Федоренко, Явлінсь-ка, Сенченко та Бастрига вжили виготовлений ефедрин.

  2. Іващук придбав у невстановленої особи героїн, перевіз його до місця свого проживання, де в присутності Савкова вжив

514

героїн. Перебуваючи під впливом дії героїну, Іващук з мотивів явної неповаги до суспільства почав бити Дмитренка. До дій Іващука долучився Савков. Їхніми діями Дмитренку було зав­дано тяжких тілесних ушкоджень.

  1. Борисенко та Циганюк, перебуваючи в службовому відрядженні в Республіці Молдова, вирішили назбирати суцвіть дикорослих конопель, з яких виготовили марихуану. На мит­ному посту в Україні у них було вилучено 3,5 кг суцвіть коно­пель та 20 г марихуани.

  2. Медсестра лікарні Пухка впродовж двох місяців систе­матично займалася підробленням рецептів на препарати, що містять наркотичні засоби, і продавала їх своєму знайомому Гладкому, який викупав за ними в аптеках міста наркотики для особистого споживання. Крім того, Пухка за підробленим нею рецептом викупила дві упаковки наркотикомісткого лікарсько­го засобу і передала їх хворій Петрунько.

  3. Пивненко і Коваль познайомились з Пшеничним, який мав гашиш. Вони вирішили купити 800 г гашишу. Пізніше вони передумали і домовилися відібрати у Пшеничного гашиш. Під час зустрічі в обумовленому місці Коваль за заздалегідь розроб­леним планом кілька разів ударив Пшеничного по голові руків’ям фінського ножа, а Пивненко намагався зірвати з його плеча спортивну сумку, в якій був гашиш. На крик Пшеничного втру­тилися перехожі, які завадили заволодіти сумкою.

  4. Виворотень був засуджений за незаконне виготовлення наркотичних засобів. При цьому він приховав, що наркотичний засіб (гашиш) у нього вилучено не повністю. Перебуваючи в місцях позбавлення волі, Виворотень при побаченні з дружи­ною розповів їй про місце знаходження гашишу і просив висла­ти його для нього і «корешів». Дружина виконала прохання, але посилка була вилучена, як тільки вона надійшла в колонію, де відбував покарання Виворотень.

30. Медсестри хірургічного відділення онкологічного диспан­ серу Саюшко і Нечипорко впродовж року розкрадали лікарські наркотичні засоби (морфін, промедол) з метою особистого вжи- 515

вання. Всього ними було викрадено 600 ампул. Злочин став можливим тому, що у відділенні з вини завідувача тривалий час порушувалися правила зберігання та обліку наркотичних за­собів. Встановлено, що Саюшко продала Гусаку 10 ампул зі сно­дійним, видаючи їх за ампули з морфіном.

  1. Некряч придбав у Воротинцева 143 г марихуани. Паку­нок з марихуаною він поклав у сумку з речами і попросив свою знайому Суху принагідно відвезти сумку з речами до іншого міста для свого приятеля Касинюка, з яким домовився про про­даж йому марихуани. Під час посадки в потяг Суха була затри­мана, а сумка в неї вилучена.

  2. Олежко та Гавриленко придбали у невстановленої особи, а потім зберігали героїн. Останній у розфасованому в пакетики вигляді був вилучений у них за місцем проживання разом з ва­гами, на яких були виявлені сліди героїну. Олежко і Гаврилен­ко на наркоманію не страждали. Їх затримання було здійснено у зв’язку з негласною інформацією про те, що вони збувають наркотики підліткам.

  3. Бобришева для себе та своєї знайомої Кашуби без відома останньої придбала 30 г марихуани, після чого вони неоднора­зово спільно вживали її шляхом паління цигарок.

  4. Каращук приїхав на легковому автомобілі, яким він ке­рував за дорученням, до свого дядька Литовченка. Останній передав Каращуку 30 півлітрових пляшок з наркотичною сиро­виною — екстракційним опієм загальною масою 12522 г, що в перерахунку на суху речовину становить 75,12 г. Завантажив­ши ці пляшки в автомобіль, Каращук виїхав до місця свого про­живання, але, не доїхавши до нього, був затриманий працівни­ками міліції. Каращук і Литовченко пояснили, що перший одер­жав від другого і перевозив пляшки з екстракційним опієм до себе додому з метою його зберігання, виконуючи прохання Ли-товченка, який побоювався, що їх можуть виявити у нього пра­цівники міліції.

  5. Садовнича, маючи у себе вдома виготовлений нею для особистого споживання наркотичний засіб — марихуану (15 г),

516

при зустрічі на вулиці зі знайомим наркоманом Чириком зап­ропонувала йому придбати в неї 6 г марихуани, однак була зат­римана у своїй квартирі, де марихуана була вилучена до прихо­ду її з Чириком.

Варіант 1. Садовнича відправила Чирику 6 г марихуани по­штою.

Варіант 2. Садовничу було затримано під час оформлення квитанції на відправлення бандеролі Чирику.

  1. Дядюн і Кривенко на присадибних ділянках громадян у с. Вишеньки до закінчення збирання врожаю зрізали 3 кг голо­вок маку снотворного, привезли їх до Києва, де з них для особи­стого споживання виготовили наркотичний засіб.

  2. Петляєв на присадибних ділянках громадян до закінчен­ня збирання врожаю зрізав стебла маку снотворного, з яких ви­готовив екстракційний опій для особистого споживання. У нього було вилучено 35 г екстракційного опію, а також шприц із пре­курсором — оцтовою кислотою в кількості 2 мл, яку він неза­конно придбав.

Варіант. Оцтової кислоти було вилучено в об’ємі 3 літри.

  1. Петров в один день з проміжком у три години двічі надав Момоту приміщення для виготовлення і споживання нарко­тиків. Це була квартира, яку Петров наймав у Кікала для тим­часового проживання.

  2. Михайлюк працював фельдшером здоровпункту сільсько­господарської академії. Користуючись халатністю лікарів Пар-шиної та Равлюк, він кілька разів брав у них зі столу рецептурні бланки з підписами і особистими печатками, заповнював їх і викупав лікарські наркотичні засоби, які продавав.

  3. Начальник водозабірної станції Лопашенко з метою от­римання сировини для виготовлення наркотичного засобу по­сіяв на території станції олійний мак та коноплю на площі 0,03 га. Зійшло 600 рослин. Посіви були виявлені наркоманами Панко-вим, Кушніром та Пугачем, які в період цвітіння зрізали мак та коноплі й на автомашині, що належала Кушніру, везли їх на квартиру Пугача, але в дорозі були затримані.

517

Варіант. Через несприятливі погодні умови сходи маку та коноплі загинули.

  1. Судово-медичною експертизою, проведеною в зв’язку з раптовою смертю Зінчукової, було встановлено, що смерть на­стала внаслідок одноразового вживання великої кількості люмі­налу. У ході подальшого досудового слідства було з’ясовано, що люмінал для Зінчукової придбавала її знайома Струк у фарма­цевта Гаврилка. Останній пояснив, що в аптеці був відсутній суворий облік відпуску цих ліків і це дозволяло йому задоволь­няти прохання його знайомої Струк.

  2. Наркоман Сидякін дав попробувати цигарку з марихуа­ною 13-річному Колі Віктюку. Коли Коля попросив покурити «зілля», Сидякін запропонував йому разом забезпечити себе таким «зіллям». Вони виїжджали в приміські райони, де зріза­ли на присадибних ділянках місцевих жителів головки маку, а на пустирищах зривали суцвіття конопель. Усе це вони приво­зили до сестри Сидякіна, яка дозволила їм використовувати свою квартиру для виготовлення і вживання наркотиків.

  3. Лихий та Настюк займалися збиранням та перевезенням дикорослих конопель, з яких виробляли, а потім продавали ма­рихуану. Знаючи про це, Зубчук та Тимошик напали на кварти­ру Лихого і під загрозою застосування ножів зажадали «нарко­тики й виторг від їх продажу». Зубчук сказав, що все це збері­гається на квартирі Настюка. По дорозі до Настюка йому вдалося втекти.

  4. Прищепа під виглядом морфіну насправді продав Лиско-ву 12,5 г снодійного. Лисков мав намір вживати морфін сам та за гроші пригощати своїх знайомих.

518