Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Актуальні проблеми Японії.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Ситуація на Корейському півострові

Наразі Токіо продовжує тісно координувати свої зусилля з вирішення північнокорейського питання з США. В Японії дотримаються позиції, згідно з якою, двосторонній союз з безпеки має першочергове значення для миру і стабільності як у Японії, так і у всьому регіоні.

Увага! Попри викладене, Токіо на всіх офіційних рівнях продовжує підтверджувати принципову позицію стосовно питання викрадення Пхеньяном японських громадян. За словами японських урядовців, „навіть якщо Північна Корея зробить кроки у напрямку ліквідації своєї ядерної програми, для Японії залишиться неприйнятним запропонувати цій країні будь-яку допомогу, доки не буде досягнуто прогресу у питанні викрадень”.

24 листопада ц.р. прем’єр-міністр Японії Наото Кан заявив про те, що його країна засуджує дії КНДР, яка 23 листопада завдала артилерійського удару по території Південної Кореї, та підтримує позицію офіційного Сеулу у цьому конфлікті. При цьому прем’єр-міністр наголосив на тому, що офіційний Токіо „забезпечить безпеку народу Японії” у разі ескалації вищезазначеного конфлікту. Також лідер країни доручив міністрам силового блоку здійснювати постійний моніторинг ситуації на Корейському півострові та координувати свої дії зі США та Південною Кореєю.

У свою чергу, генеральний секретар уряду Японії Йосіто Сенгоку заявив про те, що наразі Японія не вбачає загрози нанесення військового удару по її території. Водночас, джерела в міністерстві оборони Японії повідомили про підвищення рівня бойової готовності Сил самооборони у зв’язку з небезпечною ситуацією на Корейському півострові. Оперативна група японського уряду по Північній Кореї залишається у готовності до будь-яких подальших провокацій з боку КНДР. До її складу входять високопоставлені представники міністерства закордонних справ, міністерства оборони та інших міністерств, які у щоденному режимі проводять робочі наради для обговорення ситуації. При цьому японський уряд продовжує підтримувати тісні контакти з Південною Кореєю з метою координації необхідних заходів, включаючи підвищення рівня боєготовності.

На цьому тлі японська влада має намір збільшити військові витрати для своїх Сил самооборони „з метою стримування військових амбіцій КНДР”. Токіо, зокрема, оголосив про плани збільшити число своїх підводних човнів з 15 до 22 до 2015 року.

З 3 по 10 грудня американські підрозділи проводять спільні маневри з японськими ССО. В них беруть участь 44 тис військовослужбовців, 400 літаків і 60 військових судів, у тому числі, авіаносець Джордж Вашингтон. Це найбільші в сучасній історії спільні військові навчання Японії і США.

Також офіційний Токіо висловлює стурбованість з приводу того, що КНДР розпочала будівництво нового заводу зі збагачення урану.

Увага! За оцінкою місцевих аналітиків, КНДР активізувала свою ядерну програму в останні місяці під формальним приводом „непоступливості Сеула і Токіо щодо умов відновлення шестисторонніх переговорів”. Також з'явились повідомлення про те, що Пхеньян готується до третього підземного ядерного випробування.

Шестисторонні переговори щодо денуклеаризації Корейського півострова розпочалися у серпні 2003 року. В них беруть участь високопоставлені дипломати з Росії, КНДР, Південної Кореї, США, Китаю і Японії. У результаті переговорів КНДР заморозила свою ядерну програму і розпочала демонтаж реактора в експериментальному центрі Йонбене (у 100 кілометрах на півночі від Пхеньяна).

Проте, діалог з минулого року фактично зайшов у „глухий кут” після того, як США і КНДР не змогли домовитися про способи перевірки наданого Пхеньяном списку його ядерних програм, а Японія і Південна Корея відмовилися від виконання своїх зобов'язань із постачання палива для звичайних електростанцій в обмін на відмову від ядерної програми. У результаті, Пхеньян навесні 2009 року заявив про „марність” переговорів і провів випробування ядерної зброї.