Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полліт. карта типологія держав.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
56.94 Кб
Скачать

Запитання та завдання

  1. Дайте оцінку економіко-географічному положенню однієї з країн за планом: а) у якому історико-географічному районі розташована; б) яке по­ложення — центральне чи периферійне — займає в регіоні; в) із якими країнами межує; рівень їх розвитку; г) до яких морів має вихід; д) розташування щодо найважливіших світових економічних центрів — США, Західної Європи та Східної Азії; е) розташування щодо найважливіших транспортних коридорів.

  2. На прикладі України покажіть позитивні й негативні наслідки вступу до СОТ (один із варіантів поданий у таблиці).

Позитивні наслідки

Негативні наслідки

Усунення бар'єрів у торгівлі з більшістю країн світу і як наслідок — здобуття рівних прав у міжнародній торгівлі. Збільшення ринку збуту виробленої в Україні продукції.

Більш широкий доступ до прогресивних технологій.

Забезпечення передбачуваності та послідовності державної політики через дотримання зобов'язань, узятих під час вступу до СОТ.

Українські споживачі отримають більше можливостей для придбання якісних товарів.

Покращання привабливості України для внутрішніх та зовнішніх інвесторів

Скорочення державних програм підтримки сільського господар­ства.

Широкий доступ товарів інозем­ного виробництва може привести до того, що деякі місцеві підпри­ємства не витримають високого рівня конкуренції. Буде відбуватися перерозподіл ресурсів на користь великих під­приємств.

На економіку країни будуть впливати несприятливі явища, які періодично відбуваються у світовому господарстві (наприклад, глобальна фінансова криза)

Проблемні запитання

  1. Пригадайте з курсу «Економічна й соціальна географія України», з яки­ми країнами Україна має найбільш тісні зовнішньоекономічні зв'язки. Чи вважаєте ви, що саме на ці держави повинні бути зорієнтовані осно­вні вектори зовнішньої політики України? Чи відповідає ваша точка зору існуючому стану речей? Висловите свою думку щодо основних напрямків зовнішньої політики України.

  2. Жителі однієї з найуспішніших країн Європи — Норвегії — не дали зго­ди на вступ до ЄС. Назвіть можливі причини цього рішення.

  3. Протягом останніх п'ятдесяти років у розвитку міжнародної економічної інтеграції відбувається рух від простих форм об'єднання, наприклад утво­рення зон вільної торгівлі, коли знижуються або скасовуються мита, до більш складних, наприклад, загальний ринок, коли через кордон вільно переміщаються не тільки товари, але й послуги, люди й капітали. Це ство­рює рівні умови для розвитку, скасовує економічні бар'єри між країнами.

  4. Найвища на сьогоднішній день форма інтеграції — економічний і валют­ний союз. По суті ми спостерігаємо своєрідну еволюцію форм економічної інтеграції. Подібні процеси відбуваються і в живій природі, коли різні форми життя постійно розвиваються, удосконалюються й виживають най­більш пристосовані.

  5. Ми порівняли розвиток й удосконалення форм міжнародної інтеграції з еволюцією органічного миру. Знайдіть сильні й слабкі сторони цього порів­няння. У якій мірі для розвитку міжнародної економічної інтеграції можна застосувати такі слова: спадковість, мінливість, боротьба за існування, при­родний добір?

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Домашнє завдання: 1. Підготувати повідомлення про міжнародні організації.

  1. Робота з атласом і контурною картою (виконати завдання: с. 1-3).