Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
взаємодія природи і суспільства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Завдання

  1. Витрати при видобутку 1 т нафти становлять: Саудівська Аравія — 10— 15 дол. США, район Північного моря (Велика Британія, Норвегія) — 75— 100 дол. Як ви можете пояснити таку велику розбіжність у витратах на ви­добуток цього виду палива?

  2. Якщо країна невелика за розмірами, то чи означає це, що вона погано за­безпечена мінеральними ресурсами? Чи можна говорити про пряму залежність між розмірами території країни й ресурсозабезпеченістю?

3. Земельні ресурси, ґрунтовий покрив основа живої природи. Сільськогосподарські угіддя, тобто землі, що використовуються людиною для виробництва сільськогосподарської продукції, займають 4783 млн га - це лише 1/3 земельного фонду планети. 2/3 суходолу зайнято горами, пустелями, льодовиками, болотами і лісами. Сільськогосподарськими угіддями є рілля (на неї припадає 1359 млн га, тобто 11% площі суходолу), багаторічні насадження, луки і пасовища (займають 3335 млн га, тобто 24% площі суходолу).

Неможливе користування земельними ресурсами з кліматичних причин: Високогір'я Центральної Азії, Гренландія, Північ Канади і США (Аляска), північ Росії, Центральна Австралія, Сахара.

Однією з найгостріших проблем людства є щорічне скорочення площі сільськогосподарських угідь внаслідок неправильного землекористування. Тільки ерозія і її наслідки (заболочування, засолення) виводить з використання 6-7 млн га землі на рік. Тому першочерговою задачею людства є не тільки підвищення родючості ґрунтів, але і збереження фонду сільськогосподарських угідь загалом.

Завдання

1) Частка оброблюваних земель (рілля й багаторічні насадження) вища в країнах з найбільш родючими ґрунтами, сприятливими кліматичними умовами й високою густотою населення. Наведіть приклади таких країн.

(В Україні оброблювані землі становлять понад 60 % від усього земельного фонду, в Індії - близько 58 %, у Польщі – 47 %, Італії – 40%, Франції – 35 %, Німеччині – 34 %).

2) Які причини обумовлюють негативні тенденції у структурі сучасних земельних ресурсів?

(Значної шкоди сільськогосподарським угіддям завдають міста, що швидко зростають. Мільйони гектарів земель вилучаються з обігу в результаті сільськогосподарського освоєння. Знищуються ліси, використовуються недосконалі системи землеробства та неправильний полив, спостерігається перевипас худоби.)

4. Лісові ресурси займають близько 4 млрд га, тобто приблизно 30% площі суходолу Землі.

Ліси виконують: водоохоронну, полезахисну, господарську, рекреаційну функції.

За остання двісті років площа лісів у світі скоротилася у два рази. Площа лісів продовжує щорічно скорочуватися, причому гіршає і якість лісів, що залишилися. Чому це відбувається? В економічно розвинених країнах втрата лісів (до 30 млн га за рік) і погіршення їх якості викликані в основному кислотними дощами. Збезлісення території більшості країн "третього світу" зумовлене передусім хижацьким вирубуванням під луки і пасовища 11-12 млн га щорічно.

З попередніх курсів ви знаєте, що визначення лісів як "легені планети" "комори природи" - не просто красиві фрази, а відображення їх реального значення в житті землі, в тому числі і людства. Тому ставлення людини до лісових ресурсів повинно змінитися якнайшвидше: втрати лісів можуть призвести до безповторних змін умов існування життя на планеті.

Основні лісові багатства: Росія, Бразилія, Канада, Фінляндія, Швеція, Еквадор, Суринам, Гайана, Малайзія, Індонезія, Лаос, М’янма, Демократична Республіка Конго, Папуа-Нова Гвінея.

5.Водні ресурси. Вода - основа життя на землі, оскільки переважна більшість живих організмів не може без неї існувати. Звичайно, мешканці суходолу передусім потребують прісної води, людині для задоволення фізичних потреб в середньому потрібні 2,5 літри на день. Дефіцит прісної води відчувають як розвинені держави світу, так і багато країн, що розвиваються, оскільки 60% суходолу недостатньо забезпечено ресурсами прісної води. Нічого дивного в цьому немає: згідно з розрахунками, кожний житель планети разом з обслуговуючими його механізмами на рік споживає 900 т води, причому цей об'єм постійно зростає. Крім того, загальний об'єм необхідної води зростає разом з населенням Землі. Одним з виходів є споруда опріснювачів. Сучасне споживання води сягає 3500 км3.

Отже, зростаючий дефіцит води пов'язаний:

  • зі швидким зростанням кількості населення Землі;

  • збільшенням втрат води в сільському господарстві і промисловості;

  • зростанням забруднення гідросфери і зниженням здатності водойм до самоочищення.