Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН ІСТОРІЯ ПЕДАГОГІКИ.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
141.71 Кб
Скачать

37.Освіта в Україні за часів козацької доби.

Основні завдання козацької педагогіки – готувати фізично-загартованих, з міцним здоров’ям воїнів; виховувати український національний характер та світогляд; формувати високі лицарські якості, пошану до старших людей, прагнення бути милосердним.

Серед ідеалів козацької педагогіки є виховання вільної і незламної у своїх прагненнях людини, котра повинна, спираючись на вітчизняні традиції громадського і політ життя, розвивати рідну культуру, економіку, будувати незалежну державу. В усній народній творчості відображено ідеал козака-хлібороба, власника землі, її дбайливого господаря. У часи лихоліть на передній план виступав ідеал козака-воїна.

Першою на січі була монастирська школа, відкрита 1576 року при Самарсько-Миколаївському монастирі. Тут навчали молодь грамоти, молитов, Закону Божого та письма. Вона послужила зразком для виникнення осередків освіти на всій території козацьких вільностей.

38.Києво-Могилянська академія

Києво-Могилянська академія виникла 1632 року в результаті злиття Київської братської та Лаврської шкіл. Києво-Могилянська колегія була загальноосвітнім всестановим закладом. Тут вчилися Григорій Сковорода, Михайло Ломоносов, Феофан Прокопович і інші видатні діячі. Вихованці і професори К-М академії сприяли розвитку освіти в Росії. 1701 року ПетроI своїм указом надав колегії офіційний статус академії. З 1753 р. навчання в академії проводилося лише російською мовою. Навчальний рік поділявся на триместри, між якими були канікули – рекреації. Зарахування проводилося протягом року.

Учні молодших класів (спудеї) заучували тексти напам’ять, виконували усні і письмові вправи, в кінці триместра складали екзамени. Філософи і богослови (студенти) писали великі письмові твори – дисертації. Складовою частиною навчання були диспути. Невстигаючих не відраховували. Після закінчення повного курсу навчання студенти отримували атестат. Студентам жилося скрутно в бурсах (гуртожитках), вони наймалися прислужниками, брали участь у хорах, вчителювали.

39. Г.Сковорода

Педагогічні погляди Г.Сковороди пов'язані з його етичними і соціальними поглядами. Він захоплювався гуманізмом античного світу, високо ставив людину. Мета виховання, на його думку, заключається у формуванні мислячої, освіченої, чуйної людини шляхом самопізнання. Сковорода наголошував: «Кожен повинен пізнати свій народ і в народі пізнати себе». Філософ протестував проти позбавлення трудящих освіти. Виховання має бути загальнодоступним, безплатним. Основним принципом виховання Сковорода вважав врахування природних здібностей людини та її природжених індивідуальних нахилів. Потрібно навчити люд керувати своїми силами. Сковорода вважав, що навчати потрібно своєю поведінкою. З творів Сковороди постає образ учителя, принципами якого були любов і повага до особистості учня, гідність наставника, чесність, служіння добру. Філософ вважає працю основою людського життя.