Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН ІСТОРІЯ ПЕДАГОГІКИ.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
141.71 Кб
Скачать

34.«Пересопницьке Євангеліє» як вітчизняна першокнига. Книги – слов’янські першодруки.

Найдавніші літературні пам’ятки, де піднімаються пит виховання і освіти, датуються ХIст.

Пересопницьке євангеліє — визначна рукописна пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва XVIст. Один із перших українських перекладів четвероєвангелія. Писець— Михайло Василієвич.

"Пчела" – складений у Візантії і перекладений на Русі збірник цитат із святого письма, висловлювань отців церкви, античних філософів, поетів, істориків, політичних діячів. Тут є думки і щодо виховання й навчання.

"Златоуст" – це збірка окремих промов і висловлювань отців церкви.

"Ізборнік" Святослава 1073 р. – збірник текстів античної літератури з різних областей знань. "Ізборнік" 1076 р. – збірник статей, які мають виховний, повчальний характер, у вигляді притч, невеликих життєвих оповідань.

Найдавнішою пам’яткою вітчизняного походження, у якій звучать питання пед змісту, був трактат "Слово про закон і благодать". Твір написаний київським митрополитом Іларіоном між 1037-1050 рр. Твір має морально-патріотичне спрямування.

Вищим досягненням пед думки є "Повчання дітям" Володимира Мономаха.

35.Братські школи в Україні і Білорусії (хvі- хvіі ст.).

Перші братські навчальні заклади спочатку були невеликими, з одним учителем що виконував обов’язки дяка та писаря братства. Шкільна кімната знаходилася у братському будинку. У зміст навчання входило читання, письмо, рахунок і вивчення катехізису. З посиленням національного і соціального гніту у першій пол.XVII ст. більшість братських шкіл перетворилися у школи підвищеного типу. Першою стала школа львівського братства, відкрита 1586 року, яка за перевершила західноєвропейські школи. За її зразком відкрилися братські школи в інших містах. Крім читання, лічби, письма та хорового співу, вивчалися "сім вільних мистецтв". На високому рівні вивчали граматику, риторику, діалектику, музику. У вивченні мов братські школи пройшли дві стадії: греко-слов’янську, та латино-польську. Братчики вивчали латину, бо вона була мовою західної науки. У XVII ст. почали викладати українську мову. Про організацію роботи дає уявлення статут Львівської школи "Порядок шкільний". Він свідчить про демократичний устрій школи: навчалися діти різних станів; відношення вчителя до дітей визначалось за успіхами у навчанні; ректор і вчителі вибирались на загальних зборах братства. До вчителя ставилися серйозні вимоги.

36.Острозький колегіум.

Острозька школа-академія є однією з перших шкіл вищого ступеня в Україні. На сер. XVI ст. Острог був значним центром науки. Тут діяли літературно-науковий гурток, а також друкарня І.Федорова (з 1577р.). Відомим на сьогодні друком, є його "Азбука" (1578 р.). Тут вийшла перша "Біблія", написана церковнослов’янською мовою (1581р.) за редакцією Герасима Смотрицького – першого ректора Острозької школи-академії.

Острозьку школу називали "слов’яно-греко-латинською академією". К.Острозький першим реалізував ідею поєднання цих течій: в його школі вивчали слов’янську, грецьку, латинську, польську мови. У програму навчання входили граматики цих мов та предмети "семи вільних мистецтв", головним чином – риторика, діалектика, астрономія. Школа брала під увагу філософію і богослов’я. У школі був високий рівень викладання. К.Острозький запросив до неї найвизначніших українських і закордонних вчених. Об’єднання широкого кола вчених, було одним із приводів називати школу "академією".