Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посибн_АР_новий__A5(последний вариант).doc
Скачиваний:
694
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
24.69 Mб
Скачать

5.6 Обробка даних засічок

Обробка даних засічок цілей (орієнтирів, реперів) проводиться аналітичним, змішаним або графічним методом.

Метод обробки даних засічок цілей (орієнтирів, реперів) визначає командир підрозділу залежно від обстановки і наявності часу.

Під час аналітичного методу обробку проводять на обчислювачі СТМ, логарифмічній лінійці, обчислювачі 1В520 або мікрокалькуляторах; при змішаному методі застосовують обчислювач СТМ (логарифмічну лінійку і прилад управління вогнем); при графічному методі обробку проводять на приладі управління вогнем чи карті.

Під час обробки результатів засічок цілей (орієнтирів, реперів), засічених з одного спостережного пункту, проводять перетворення полярних координат у прямокутні рішенням прямої геодезичної задачі.

Обробку засічок цілей (орієнтирів, реперів), засічених з пунктів спряженого спостереження на обчислювачі СТМ, виконують у такому порядку:

  • завчасно вписують у бланк 3 координати спостережних пунктів: лівого - , правого - , а також дирекційний кут бази - (дії 1-3);

  • після отримання дирекційних кутів по цілі записують у бланк величини і (дія 4);

  • обчислюють відліки А = - і В = - (дія 5);

  • обчислюють кут засічки С = А - В або С = - (дія 6);

  • обчислюють на обчислювачі довжини сторін АС і ВС за формулами:

, (5.9)

у такому порядку:

1. Індекс движка встановлюють на величину бази ВА по шкалі чисел основного круга.

2. Обертанням рухомого круга підводять під індекс движка значення кута С за шкалою синусів.

3. Індекс движка встановлюють на величину кута В за шкалою синусів і за шкалою чисел основного круга, під індексом знімають значення АС.

4. Індекс движка встановлюють на величину кута А за шкалою синусів і за шкалою чисел основного круга, під індексом знімають значення ВС.

Для визначенні цілих одиниць у відстанях АС і ВС розраховують наближену дальність за формулою

, (5.10)

Отримані величини записують у бланк (дія 7).

За значеннями дирекційних кутів і розраховують кути і (дія 8), а потім (15-00- ) і (15-00- ) (дія 9) та обчислюють на обчислювачі приріст координат і за формулами:

, (5.11)

у такому порядку:

від лівого СП:

1. Початок шкали синусів рухомого круга суміщають з дальністю АС за шкалою чисел основного круга.

2. Індекс движка встановлюють на величину (15-00- ) за шкалою синусів і під індексом за шкалою чисел основного круга знімають значення ;

3. Індекс движка встановлюють на величину за шкалою синусів і під індексом за шкалою чисел основного круга знімають значення YА;

від правого СП:

1. Початок шкали синусів рухомого круга ставлять на дальність ВС за шкалою чисел нерухомого круга.

2. Індекс движка встановлюють на величину 15- за шкалою синусів і під індексом за шкалою чисел основного круга знімають .

3. Індекс движка встановлюють на величину за шкалою синусів і під індексом за шкалою чисел основного круга знімають значення .

Бланк 3 – Обчислення результатів засічок цілей з пунктів спряженого спостереження

=

Номер дії

Точка С

Дія

Лівий

Правий

Лівий

Правий

4

АС

ВС

3

ВА

ВА

5

А = АС  ВА

В = ВС  ВА

6

С = А – В = АС  ВС

7

8

RAC

RBC

9

15  RAC

15  RBC

1

ХА

ХВ

10

ХА= sin(15-RАС)

ХВ= sin(15-RВС)

12

Х С = ХА + ХА

Х С = ХВ + ХВ

14

ХСР = ½ (ХС + ХС)

2

УА

УВ

11

УА= sin(RАС)

УВ= sin(RВС)

13

У С = УА + УА

УС = УВ + УВ

15

У СР = ½ (УС + УС)

Кількість цілих знаків у прирості координат визначають відповідно до розділу 4.4. Отримані прирости координат із своїми знаками записують у бланк (дії 10-11); обчислюють координати цілі з лівого і правого СП, додаючи прирости координат із своїми знаками до координат відповідних спостережних пунктів (дії 12-13).

Якщо різниця координат не перевищує 10 м, то за координати цілі беруть середнє арифметичне. Збіг координат точки С, отриманих за приростами координат стосовно лівого і правого СП, свідчать тільки про відсутність помилок в обчисленнях, але не є контролем правильності вимірювальних робіт при засічці цілі (орієнтира, репера).

Обчислення прямої засічки на логарифмічній лінійці проводять у тій самій послідовності, як і на обчислювачі СТМ, при цьому дальність обчислюють у такому порядку:

від лівого СП:

1. Кінець шкал движка встановлюють проти величини бази ВА за шкалою чисел корпусу лінійки;

2. Риску візира встановлюють на величину кута В за шкалою синусів;

3. Переміщенням движка підводять під риску візира значення кута С за шкалою синусів або S і Т, а проти початку шкал движка на шкалі чисел корпусу лінійки знімають дальність АС.

від правого СП:

1. Кінець шкали движка встановлюють проти величини бази ВА за шкалою чисел корпусу лінійки.

2. Риску візира встановлюють на величину кута А за шкалою синусів.

3. Переміщенням движка підводять під риску візира значення кута С за шкалою синусів або S і Т, а проти початку шкал движку на шкалі чисел корпусу лінійки знімають дальність ВС.

Для контролю правильності засічки визначають дальність до цілі за допомогою далекоміра. Різниця у відстанях, отриманих під час засічки, виміряної за допомогою далекоміра, не повинна перевищувати 2% - при використанні стереоскопічного далекоміра і 1% - при використанні квантового далекоміра. При великій різниці засічку з пунктів спряженого спостереження потрібно повторити.

Під час засічки цілі з трьох спостережних пунктів надійним контролем буде схожість координат з двох баз. Різниця між отриманими координатами не повинна перевищувати 50 м.

Вирішення засічки змішаним методом виконують на приладі управління вогнем (ПУВ) і обчислювачі СТМ (логарифмічній лінійці).

Прилад управління вогнем готують до роботи і наносять на нього пункти спряженого спостереження.

Роботу виконують у такому порядку:

  • за допомогою обчислювача СТМ (логарифмічної лінійки) розраховують дальність до цілі;

  • на ПУВ встановлюють дирекційний кут з основного спостережного пункту на ціль і закріплюють лінійку дальності гвинтом-затискачем;

  • переміщують центральний вузол приладу до того часу, поки робочий зріз лінійки не суміститься зі спостережним пунктом на далині, розрахованій від основного пункту до цілі;

  • за відліковими ноніусами знімають і записують координати цілі.

Для контролю визначають координати цілі стосовно бокового пункту спряженого спостереження. Різниця у координатах не повинна перевищувати 20 м. За кінцеві координати беруть середнє арифметичне.

Обробку даних засічок графічним методом проводять на ПУВ або на карті (планшеті) масштабом не менше 1 : 25000.

Роботу на ПУВ виконують у такому порядку:

  • готують прилад управління вогнем і наносять за координатами пункти спряженого спостереження;

  • обертаючи лінійку відстані, встановлюють ноніус кутомірної шкали відповідно до дирекційного кута (відліку) по цілі і закріплюють лінійку дальності гайкою-затискачем;

  • переміщаючи центральний вузол, зміщують робочій зріз лінійки з точкою бокового спостереження пункту і прокреслюють напрямок на ціль;

  • на пересіченні прокреслених напрямків ставлять точку, зміщують центр центрального вузла з точкою перетинання напрямків і за координатними лінійками знімають прямокутні координати цілі.

Обробку даних графічним методом при засічці цілі (орієнтира, репера) далекоміром або за допомогою кутомірного приладу і секундоміра проводять на приладі управління вогнем у такому самому порядку, як і при змішаному методі обробки після визначення відстаней.