Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посибн_АР_новий__A5(последний вариант).doc
Скачиваний:
700
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
24.69 Mб
Скачать

4.6 Вибір орієнтирів і складання схем орієнтирів

Орієнтири призначають з метою забезпечення швидкої і надійної передачі (прийому) цілевказання і доповідей про розвідані цілі, а також визначення місцеположення розвіданих цілей на місцевості стосовно орієнтирів.

Орієнтири вибирають справа наліво по рубежах від себе до противника. Кількість орієнтирів повинна бути невеликою, і кожному із них присвоюється свій номер.

За орієнтири вибирають окремі місцеві предмети, що ясно спостерігаються, які противник не може знищити і стосовно яких легко передавати цілевказання.

Усі орієнтири старшого начальника, які спостерігаються з даного спостережного пункту, є обов'язковими для підрозділів розвідки. Їх вносять у схему орієнтирів і за ними зберігаються номери, присвоєні старшим начальником.

У ході наступу у міру просування вперед призначають нові орієнтири. В обороні орієнтири вибирають як перед переднім краєм, так і в глибині оборони своїх військ.

За кожним орієнтиром визначають із спостережного пункту дирекційний кут та дальності і готують схему орієнтирів. Відстані до орієнтирів визначають за допомогою приладів, по карті або окомірно, кути визначають за допомогою приладів.

Схема орієнтирів (рис.4.12) являє собою креслення вільного масштабу, на яке у перспективному вигляді наносять орієнтири в смузі (секторі) розвідки. При перенесенні схеми орієнтирів на чистий аркуш паперу наносять:

  • умовний знак спостережного пункту, з якого ведуть спостереження і підписують його координати;

  • лінію основного напрямку стрільби і біля кінця цієї лінії підписують дирекційний кут основного напрямку;

  • орієнтири із збереженням їх вигляду і відносного розміщення на місцевості (ближній – ближче, дальній – далі від точки СП) і біля кожного орієнтиру підписують умовну назву орієнтиру, його номер, дирекційний кут і відстань до нього в метрах;

  • напрямок (лінії) з точки спостережного пункту на орієнтир; при цьому прокреслена лінія повинна підходити до тієї точки орієнтиру, на яку наводилося перехрестя приладу при вимірюванні кутів.

У заголовку схеми вказують, для якого спостережного пункту вона складена. Внизу схема підписується тим, хто її робив, і вказується дата відпрацювання.

Рисунок 4.12 – Схема орієнтирів

4.7 Інженерне обладнання і маскування спостережних пунктів

Для захисту особового складу, приладів і техніки спостережні пункти обладнують в інженерному відношенні, а також добре маскують від наземного і повітряного спостереження противника.

Інженерне обладнання командно-спостережного пункту включає споруди відкритого або закритого типу для спостереження і укриття для розміщення особового складу, приладів спостереження і засобів зв'язку.

Інженерне обладнання бокового спостережного пункту включає будову споруд відкритого типу для спостереження.

Інженерне обладнання споруд для спостереження, а також обсяг робіт при їх спорудженні наведені в Керівництві з інженерного забезпечення військ.

Інженерне обладнання спостережних пунктів проводять, як правило, вночі з урахуванням можливого застосування противником приладів радіолокаційної розвідки і нічного бачення. Роботи, не закінчені до світанку, повинні бути добре замасковані на день. У процесі інженерного обладнання спостережних пунктів розвідка противника не припиняється.

У лісових районах місця для спостережних пунктів можуть бути обладнані на високих деревах і спеціально обладнаних вишках, замаскованих від спостереження противника.

Під час дій у північних районах для інженерного обладнання спостережних пунктів широко застосовуються підривні роботи і розмерзання ґрунту. Укриття для особового складу утеплюються.

На болотистій місцевості окопи для спостережних пунктів і укриття для особового складу і бойової техніки споруджуються напівнасипного та насипного типу.

На морському узбережжі при обладнанні спостережних пунктів широко застосовуються природні сховища (розщілини, печери у берегових скелях ).

Для укриття командно-спостережних пунктів від спостереження противником потрібно:

  • використовувати маскуючі властивості місцевих предметів і місцевості;

  • застосовувати табельні маскуючі засоби і місцеві матеріали;

  • проводити маскувальне фарбування техніки і приладів під колір навколишнього середовища;

  • підтримувати маскувальну дисципліну.

3 метою підтримування маскувальної дисципліни необхідно:

  • заняття КСП проводити таємно, не допускати переміщення особового складу на ділянках місцевості, що спостерігаються противником;

  • для ведення розвідки на командно-спостережному (спостережному) пункті мати мінімально необхідну кількість особового складу і приладдя;

  • при виконанні інженерних робіт не порушувати рисунки місцевості, не виривати без потреби дерева і кущі, не витоптувати траву;

  • інженерне обладнання пунктів проводити вночі або в умовах обмеженої видимості, при цьому добре маскують споруди і сліди робіт;

  • у нічний час необхідно розводити багаття тільки у встановлених для цього місцях, не користуватись на пунктах кишеньковими ліхтариками;

  • не припускати, особливо вночі, шуму, балачок, голосних команд і сигналів;

  • обмежувати роботу засобів радіозв'язку на передачу.