Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по криминалистике.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Тема 8. Інформаційно-довідкове забезпечення розкриття і розслідування злочинів (обліки)

Вивчається у лекційному курсі і самостійно.

Контрольні питання:

  1. Поняття і задачі кримінального обліку (реєстрації). Об’єкти реєстрації.

  2. Види обліків, що ведуться підрозділами органів внутрішніх справ. Їх відомчо-правова регламентація.

  3. Взаємодія слідчого, органу дізнання з підрозділами, що ведуть обліки. Використання облікової інформації.

  4. Міждержавні обліки і можливості їх використання при розкритті і розслідуванні злочинів.

Діяльність підрозділів органів внутрішніх справ із реєстрації певних об’єктів (судимих осіб; осіб, схильних до правопорушень; зниклих безвісти, невпізнаних трупів; слідів із місць нерозкритих злочинів; підроблених грошей та ін.) має своєю метою сприяння розкриттю і розслідуванню злочинів шляхом своєчасного надання облікової інформації.

Варто уяснити, що в МВС діяльність із кримінальної реєстрації виконують два підрозділи: Управління оперативної інформації та Науково-дослідні експертно-криміналістичні центри.

Ця діяльність і порядок використання інформації регламентується відомчими нормативними актами Міністерства внутрішніх справ, які містять вихідні положення з даної теми.

Після контрольного опитування студенти під керівництвом викладача знайомляться з комплектами облікових документів, після чого виконують завдання з фабули кримінальної справи, визначеної викладачем.

Фабула 1. У кримінальній справі про шахрайство був затриманий чоловік, у якого було вилучено два паспорти на ім`я Петренко Миколи Григоровича, 1970 року народження і Сердюкова Василя Івановича, 1968 року народження.

Завдання: 1) який вид обліку треба використати для точного встановлення особи затриманого; 2) назвіть правила складання вимоги в інформаційні підрозділи на встановлення (перевірку) судимості підозрюваного; 3) запишіть текст вимоги в робочих зошитах.

Фабула 2. У кримінальній справі про розслідування дорожньо-транспортної пригоди в розшуку знаходився автомобіль “ВАЗ-2106” з червоним кузовом і номерним знаком, в якому були літера “Х і цифри “0” і “6”.

Завдання: визначте інформаційний підрозділ, в який необхідно звернутися за обліковою інформацією і вид обліку.

Фабула 3. У кримінальній справі про розслідування розбійного нападу потерпілий показав, що злочинців було двоє. Одним з них був низенький на зріст, кремезний, з кучерявим волоссям, на правій руці татуювання у вигляді голови орла. Другий називав його “Король”.

Завдання: визначте підрозділ, в який необхідно звернутися за обліковою інформацією і вид обліку.

Фабула 4. У кримінальній справі про розбійний напад на інкасаторів з міста події вилучені три стріляні гільзи.

Завдання: визначте необхідний вид обліку, підрозділ, в якому ведеться відповідний облік, а також необхідну облікову інформацію.

Рекомендована література

  1. Закон України “Про міліцію”.

  2. Наказ МВС України № 682 від 30.09.1999 р. “Настанова про діяльність експертно-криміналістичної служби МВС України”.

  3. Наказ МВС України № 785 від 11.09.2001 р. “Інструкція про порядок функціонування дактилоскопічного обліку експертної служби МВС України”.

  4. Одерій О. В., Щербаковський М. Г., Чернець М. Г. Інформаційно--довідкове забезпечення розкриття і розслідування злочинів (обліки ). - Донецьк, 2001.

  5. Ялышев С. А. Криминалистическая регистрация: проблемы, тенденции, перспективы. - М., 1998.

  6. Разумов Э. А. Криминалистические учеты. - Киев, 1991.