Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по криминалистике.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Методичні рекомендації та завдання

Пред'явлення для впізнання – ефективна слідча дія, сутністю якої є ідентифікація (встановлення тотожності) об'єкта, що показується особі, за пам’яті – ідеальним відображенням. Залежно від об'єкта впізнання існують різні види впізнання: людини (за ознаками зовнішності, голосу і мови), предметів, тварин, трупів.

У ході підготовки до заняття студентам необхідно розглянути загальні принципи проведення впізнання, які притаманні стадіям підготовки, безпосередньо пред'явлення об'єктів і фіксації результатів впізнання. Обов'язковою слідчою дією, що передує впізнанню, є допит особи, що впізнає, з метою одержання інформації про ознаки об'єкта впізнання. Підготовка до впізнання включає підбор об'єктів (статистів), однакових з об'єктом, що упізнається. Виключення складає впізнання трупів. Варто розглянути процедуру впізнання й особливості фіксації ходу і результатів впізнання.

Для самостійної підготовки студенти одержують завдання за наведеною фабулою, або фабулою кримінальної справи, визначеною викладачем.

Фабула. У кримінальній справі про розслідування крадіжки з квартири свідок Сіротенко М.І. дав показання щодо того, що в день крадіжки він бачив, як з під`їзду будинку виходив молодий чоловік з двома чемоданами. Свідок запам’ятав зовнішність чоловіка і вважав, що зможе його впізнати.

Через тиждень у цьому районі при спробі проникнути в квартиру був затриманий Григор`єв М.М., який за ознаками зовнішності був схожий з тим чоловіком, якого описав Сіротенко.

Завдання:

1) скласти письмовий план пред`явлення для впізнання Григор`єва;

2) провести учбове пред`явлення для впізнання на занятті.

Рекомендована література

1. Гапанович Н. П. Опознание в следственной и судебной практике. - Минск, 1978.

2. Лукьянчиков Е. Д. Криминалистическая идентификация объектов по следам памяти. – Донецк: Академия, 1998.

3. Волобуев А. Ф., Кутепов Ю. В. Предъявление для опознания по особенностям голоса и речи при расследовании тяжких преступлени //Криминалистика и судебная экспертиза. - Вып. 48. - Киев, 1997. С.57-64.

Тема 25. Тактика обшуку і виїмки

Аудиторне заняття - 1 год.

Контрольні запитання

1. Обшук і виїмка як засоби одержання доказів при розслідуванні злочинів.

2. Підготовка до обшуку в приміщенні, складання плану.

3. Проведення особистого обшуку.

4. Тактичні прийоми виявлення місця приховування.

5. Особливості підготовки і проведення виїмки.

6. Фіксація результатів обшуку і виїмки.

Методичні рекомендації та завдання

Готуючись до заняття студенти повинні вивчити рекомендовану літературу для відповіді на контрольні запитання, звернути увагу на відмінності обшуку і виїмки в процесуальній регламентації і тактиці проведення. Треба чітко засвоїти підготовчі дії до виїзду на обшук і порядок дій після прибуття на місце обшуку.

Заняття проводиться в формі контрольного опитування і виконання практичних завдань викладача.

На час самостійної підготовки дається завдання по одній із фабул, визначеній викладачем. Після контрольного опитування проводиться обговорення виконаних завдань.

Фабула 1. На залізничному вокзалі по підозрі в перевезенні наркотиків робітниками міліції був затриманий мешканець міста Кірєєв А. П. При затриманні у Кірєєва було виявлено і вилучено сумку з 10 кг макової соломки і 5 пістолетних патронів калібром 9 мм. Кірєєв пояснив, що макову соломку везе з м. Львова для особистого споживання. Наявність патронів він пояснити не міг. Встановлено, що Кірєєв є студентом електромеханічного технікуму і проживає в гуртожитку технікуму в кімнаті № 23. Порушено кримінальну справу.

Завдання. Складіть письмовий план проведення обшуку у Кірєєва.

Фабула 2. По кримінальній справі про розкрадання грошей групою керівників-підприємців було встановлено, що керівник приватного підприємства "Арал" Гурко І. І. укладав фіктивні договори на продаж бензину, використовуючи підроблені документи про наявність великих партій бензину. З метою вилучення цих та інших документів прийнято рішення про проведення обшуку на робочому місці Гурко.

Завдання. Складіть письмовий план проведення обшуку робочого місця Гурко.

Після контрольного опитування обговорюються рішення студентів і оцінюються викладачем.