Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

12.3. Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям

Соціально-економічні перетворення в державі, які спрямовані на формування багатоукладної економіки на ринковій основі, спричинили значне зниження рівня життя населення, що зумовило потребу в запровадженні нового виду допомоги, який спрямований на підтримку малозабезпечених сімей. Ця допомога була запроваджена постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 1999 року.

Особливостями нової соціальної допомоги було визначено, що вона, по-перше, є цільовою, тобто надаватиметься тим, хто потребує її найбільше, тим, хто має низький дохід. По-друге, запроваджено надання допомоги не конкретній особі, а сім'ям — саме малозабезпечена сім'я перебуватиме в центрі уваги при з'ясуванні нужденності.

Допомога поширюється на сім'ї, які мають невисокий рівень доходів і складаються з пенсіонерів і дітей віком до 16 років (учнів — до 18 років), а також з непрацюючих осіб працездатного віку, а також з непрацюючих осіб працездатного віку, що зайняті доглядом за дітьми, час якого зараховується до трудового стажу, осіб, що мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними, осіб, що доглядають за інвалідом І групи або дитиною інвалідом віком до 16 років, а також особами, які досягли 80-річного віку.

У 2000 році з метою законодавчого закріплення надання допомоги малозабезпеченим сім'ям, а також прив'язки умов її надання до прожиткового мінімуму — основного соціального стандарту, встановленого Конституцією України, було прийнято Закон України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям". Зазначеним законом передбачено надання щомісячної допомоги у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим, ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї. При цьому визначено, що до стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму. Цей рівень встановлюється, виходячи з реальних можливостей видаткової частини державного бюджету і затверджується одночасно з прийняттям закону про державний бюджет на відповідний рік.

Тому статтею 48 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" було встановлено рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" та «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» у сумі 80 гривень у розрахунку на одну особу.

Виходячи із зазначеного рівня забезпечення прожиткового мінімуму, при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів на 2003 рік на виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям враховані асигнування в розмірі 168,5 млн. грн. Обсяг прогнозованих витрат на виплату зазначеної допомоги розраховується з огляду на статистичні дані щодо кількості малозабезпечених сімей (по окремих групах), у яких середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім'ї становить 80 гривень. Розмір допомоги визначається диференційовано для кожної групи сімей з відповідним рівнем доходів як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму на сім'ю (виходячи з 80 гривень на кожного члена сім'ї) та середньомісячним сукупним доходом сім'ї.