Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика тема 18.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
458.24 Кб
Скачать
  1. Платіжний баланс країни

Дійсну картину, яка свідчить про реальну результативність (чи втрату від зовнішньої торгівлі), характеризує платіжний баланс країни. Він відображає співвідношення всієї сукупності надходжень з-за кордону та платежів за кордон за певний відрізок часу (рік, квартал, місяць). Якщо надходження платежів перевищує видатки, то платіжний баланс вважається активним (має позитивне сальдо); у протилежному випадку — пасивним (має від’ємне сальдо).

Іншими словами платіжний баланс – це систематизований запис підсумків усіх угод між домогосподарствами, підприємницьким сектором та урядом однієї країни і всім зовнішнім світом (табл. 4).

Таблиця 4. Спрощена схема платіжного балансу

Пор.

Статті

Зв’язок статей

І

Рахунок поточних операцій

1.

Товарний експорт (+)

2.

Товарний імпорт (–)

3.

Сальдо балансу зовнішньої торгівлі

1 – 2

4.

Експорт послуг (+)

5.

Імпорт послуг (–)

6.

Сальдо балансу товарів і послуг

3 + (4 – 5)

7.

Чисті доходи від інвестицій (+)

8.

Чисті грошові перекази (–)

9.

Сальдо балансу по поточних операціях

6 + (7 – 8)

ІІ

Рахунок руху капіталів

10.

Надходження капіталів у країну (+)

11.

Вилучення капіталів (–)

12.

Баланс руху капіталів

10 – 11

13.

Баланс по поточних операціях і руху капіталів

9 – 12

ІІІ

Офіційні резерви

Платіжний баланс складається з двох колонок — надходжень і платежів, тобто включає дві групи показників: надходження від суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності з інших країн (нерезидентів) і зовнішні видатки (платежі) суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності даної країни (резидентів).

Фундаментом платіжного балансу є зовнішньоторговельний баланс, який розраховується на основі даних статистики митних служб (враховуючи обсяги реально перетинаючих кордони товарів), тоді як платіжний баланс — за результатами експортних та імпортних надходжень. Часто виникають складнощі при розрахунку платіжного балансу, оскільки платежі та надходження до нього можуть у часі не збігатися з рухом товарів (послуг), а також у зв’язку зі здійсненням розрахунків у різних валютах за різними курсовими співвідношеннями.

Слід зазначити, що внутрішня структура як торговельного, так особливо платіжного балансу, динамічна і мінлива. На їх стан впливає багато зовнішніх і внутрішніх факторів: циклічність економічного розвитку, динаміка світових цін (особливо на сировину), зміна курсів валют, зростання або зниження внутрішнього попиту на споживчі та інвестиційні товари, зовнішньоекономічна політика держави, що спрямована на зростання чи стримування експорту та імпорту.

Зовнішню торгівлю практично всіх країн світу відзначає незбалансованість платіжного бюджету, але її характер досить різний: якщо для розвинутих країн типовим є позитивне сальдо, то для країн, що розвиваються, навпаки хронічним є негативне (пасивне) сальдо.