Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
- 1 Управління продажем ПРАВИЛ СТР 68.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
838.14 Кб
Скачать

Висновки

Маркетинг в ході свого розвитку став пануючою ідеологією ринкової економіки. Разом з тим, він не є всеосяжною теорією і беззаперечним фетишем в практиці господарювання в країнах з ринковою економікою.

Як демонструє наведений нами матеріал, найбільш високими темпами зростає практичне використання маркетингу, трохи менше – його популярність, ще менше – розвиток теорії. Одночасно суттєво скорочується кількість людей і фірм, що відносяться до маркетингу скептично.

Отже, не дивлячись на спроби глобальних теоретичних узагальнень, маркетинг здебільшого являє собою прикладну наукову дисципліну. Він є системою знань про стратегію і тактику підприємства, яка діє в умовах ринкової економіки. Напрацьовані вченими-маркетологами рекомендації слугують практичним цілям вивчення ринку, формування асортиментної політики підприємства, синхронізації виробництва та збуту, управління запасами, організації ефективної реклами, раціональних способів пакування та транспортування продукції, вибору каналів її реалізації, маніпулювання цінами, оптимізації витрат, формуванню попиту та стимулюванню збуту, взаємодії зі споживачами та збільшення прибутку.

Все це вказує на важливість оволодіння маркетинговими методами управління виробництвом та збутом для всіх суб’єктів господарювання як в виробничій сфері, так і в сфері обслуговування. Очевидно не дарма багато зарубіжних вчених та практиків стверджують, що не виробничій потенціал фірми, а її діяльність в сфері маркетингу є визначальним фактором, що гарантує її комерційний успіх. Адже цілком очевидно, що обмежені ресурси суспільства будуть використані раціонально тоді і лише тоді, коли вся виготовлена виробником продукція знайде свого споживача. Маркетинг же, по своїй суті, якраз і є основним інструментом для досягнення саме такого результату. Він допомагає позбутися традиційної філософії виробника – максимального виробництва, виходячи з виробничих можливостей підприємства, тобто виробництво заради виробництва і забезпечує перехід до цілком логічної філософії економіки – виробництво заради споживання. Тим самим, маркетинг є спонукаючим мотивом до розвитку самого виробництва в такому напрямку, що воно повинне орієнтуватись на виробництво продукції з тими споживчими характеристиками, які визначаються конкретними запитами споживача, а не виробничими можливостями виробника. Цим самим забезпечуються прогрес виробництва та формування його структури, направленої на задоволення необмежених потреб людини.

Завдяки цьому маркетинг у все більшій мірі набуває рис соціально-економічного вчення, близького до інших соціально-суспільних наук.

Використання маркетингу як нової філософії бізнесу значною мірою змінює співвідношення дій та цілей процесу відтворення, суттєво підвищуючи значення стадії обміну в загальній структурі вказаного процесу.

Перехід економіки України від системи жорсткого регулювання процесів виробництва та розподілу адміністративними методами до системи їх саморегулювання за ринковими законами вказує на життєву необхідність використання в процесі становлення ринкової економіки маркетингової концепції, прийняття та перенесення на наш ґрунт наробленого зарубіжною наукою та практикою досвіду використання маркетингових методів управління економікою, розробки методології їх використання в умовах переходу до ринку, специфічних для нашої країни.

Контрольні питання

1. В чому полягає сутність і значення управління продажем товарів та послуг в сучасній економіці ?

2. Рзкрийте зміст управління продажем. Відмінності концепцій інтенсифікації комерційних зусиль (орієнтації на продаж) і маркетингу.

3. Які сучасні тенденції в теорії управління продажем ?

4. Яка логіка розвитку та еволюція концепцій маркетингу ?

5. Назвіть та охарактеризуйте розширена концепція маркетингу, яка вивчає поведінку сторін, що беруть участь в трансакціях.

Вправа 1. Які, на Ваш погляд, ключові слова розкривають зміст поняття — «управління продажем». Запропонуйте власний варіант.

Вправа 2. На підставі вихідних даних таблиці 1.1. визначте види концепцій діяльності кожного з підприємств та можливі типи рин­ків їх функціонування.

Табл.1.1.

Підприємство

Головний напрямок дій

Врахування співвідношення попит/пропонування

Вивчення конкурентів

Завод «Аргон»

Продаж продукції промислового призначення

Не враховується

Єпізодичне

Фабрика «Мод»

Задоволення потреб споживачів

Менше

Постійне

ООО «АВС»

Продаж товарів споживчого попиту

Більше

Немає

Вправа 3. Провести порівняльний аналіз маркетингової орієнтації підприємства і концепції продажу. Результати аналізу оформити у вигляді таблиці 1.2.

Табл.1.2.

Маркетингова орієнтація

Концепція продажу

1. У керівництва підприємства на першому місці облік потреб …

2. Пріоритетним положенням користуються фахівці, які за­ймаються питаннями ...

3. Виробляється і продається тільки те, що ...

4. Асортимент продукції підпришства (який?)

5. Формування цілей підприємства здійснюється па основі факторів ...

6. Перспективне планування носить, як правило .... характер

7. Фокус уваги підприємства звернений на ...

8. Наукові дослідження спрямовані на...

9. Цінова політика бере за основу ...

10. Розробка, ідей нових товарів здійснюється на основі …

11. Виробничий процес відрізняється ...

12. Засобами реалізації продукції виступають …

14. Метою діяльності підприємства є …