Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-==Оригінал==-.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
340.48 Кб
Скачать

2. Фінансова робота і управління фінансами

Основною метою діяльності ПП ” Текстиль-Контакт-Львів ” є отримання прибутку в результаті ведення підприємницької діяльності в Україні.

Виконавчим органом підприємства є Дирекція підприємства. До складу Дирекції підприємства входить директор підприємства.

З розвитком продуктивних сил і виробничих відносин виникає об’єктивна потреба у вдосконаленні функцій управління процесом господарювання. До таких функцій належать планування, облік, економічний аналіз, регулювання, контроль.

Контроль як функція управління – це система спостереження і перевірки відповідності процесу функціонування об’єкта управління прийнятим управлінським рішенням, встановлення результатів управлінського впливу на керований об’єкт виявлення відхилень, допущених вході виконання цих рішень.

В процесі фінансового планування у ПП «Текстиль-Контакт-Львів» здійснюється контрольно-аналітична робота, яка направлена на об’єктивну оцінку підсумків виконання завдань за минулі 1-5 роки і пошуку резервів і шляхів зміцнення фінансового стану підприємства, підвищення його конкурентоспроможності на майбутнє. На цьому етапі вивчається вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на величину і рівень досягнутих фінансових показників, причини погіршення і фактори, що сприяли покращенню окремих з них. Мета – уникнути негативних та вміло використати позитивні чинники впливу у майбутньому.

В ході планування здійснюється контроль прогнозованої фінансової стійкості, фінансової стабільності та ефективності використання капіталу у порівнянні зі звітним і минулим періодами.

Інформаційним забезпеченням фінансового контролю є: фінансова звітність; дані бухгалтерського обліку; матеріали поточного і підсумкового фінансового аналізу; матеріали ревізій, внутрішнього аудиту; нормативні документи з фінансово-економічних питань; договори, угоди, контракти, пов’язані з питаннями фінансування, інвестування, кредитування тощо.

Особливу увагу приділяють фінансовим результатам діяльності підприємства за відповідний квартал (наростаючим підсумком) за даними Звіту “Про фінансові результати ”. В процесі контролю проводиться аналіз структурних змін доходів, витрат і прибутку:

Усі види грошових доходів і напрямки їх використання, передбачені у фінансовому плані, підлягають оперативному і підсумковому контролю.

ПП «Текстиль-Контакт-Львів» самостійно: визначає облікову політику підприємства; обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних; розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Статистична звітність подається у терміни зазначені на бланках форм. В окремих випадках, коли строк подання звіту збігається з святковими або вихідними днями, звіт подається в строк, що встановлюється органами державної статистики.

Періодичність надання фінансової звітності:

- квартальної (проміжної) - не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом. Крім зведеної і консолідованої фінансової звітності, що складається об'єднаннями підприємств;

- річної - не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

У випадку відправлення звітності поштою - датою надання звітності вважається дата, зазначена на штемпелі підприємства зв'язку.

Доцільно відзначити, що суб'єкти підприємницької діяльності, яким відповідно до законодавства надано дозвіл на ведення спрощеного обліку доходів і витрат, ведуть бухгалтерський облік і подають фінансову звітність у порядку, встановленому законодавством про спрощену систему обліку і звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]