Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек._Golovinov_O._M.,_YUrchenko_YU._YU._Natsion...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

3. Платіжний баланс

Узагальнюючим показником зовнішньоекономічного положення є її платіжний баланс. Платіжний баланс – це співвідношення між валютними надходженнями в країну, і закордонними платежами, здійсненими державою за кордоном протягом певного часу (рік, квартал), тобто це – статистичний звіт про результати зовнішньоекономічної діяльності країни за певний період. У цей час платіжні баланси країни складаються за методикою, розробленою Міжнародним валютним фондом. По кожній статті балансу вказуються доходи і видатки і їх сальдо.

Всі статті платіжного балансу розбиваються на дві групи: рахунок поточних операцій і рахунок операцій з капіталом і фінансовими інструментами.

Рахунок поточних операцій (баланс по поточним операціям) включає доходи від експорту і видатки по імпорту товарів і послуг, доходи і видатки по інвестиціям і перекази заробітної плати, отриманої в Україні і навпаки, а також поточні трансферти (перекази). Іноді сальдо балансу по поточним операціям називають сальдо платіжного балансу.

У рахунок операцій з капіталом і фінансовими інструментами входять рахунок операцій з капіталом, фінансовий рахунок, що характеризує ввіз і вивіз інвестицій. Заключну частину платіжного балансу становить оцінка активів і зобов'язань країни.

Активний платіжний баланс – передбачає, що надходження в країну перевищують закордонні платежі країни. Пасивний платіжний баланс – передбачає, що закордонні платежі країни перевищують надходження в країну.

Структура платіжного балансу включає:

1. Торговельний баланс, тобто співвідношення між грошовими виплатами і надходженнями по всім торговельним операціям (експорт, імпорт).

2. Грошові потоки, пов'язані з послугами, такими як пошта, фрахтування, страхування, туризм, брокерські послуги.

3. Грошові потоки, пов'язані з рухом капіталу – це інвестиції, кредити, позики, депозити в іноземних банках, виплати відсотків і дивідендів іноземним інвесторам.

4. Грошові перекази приватних осіб (родичам, пенсії), громадські організації, державних установ, міжнародна допомога.

Для поліпшення пасивного платіжного балансу держава може використовувати наступні заходи:

1. Валютні інтервенції, а саме операції національного банку на валютному ринку по покупці або продажу іноземної валюти з метою впливу на національну валюту.

2. Скорочення зовнішньоекономічних зв'язків.

3. Зміна внутрішньої фіскальної і кредитно-грошової політики.

4. Зміна валютного курсу.

Питання для самоконтролю

1. Які фактори сприяють прискоренню сучасного глобалізаційного процесу?

2. Які специфічні риси сучасних міжнародних економічних відносин визначають загальний рівень і формат міжнародних економічних зв'язків на початку третього тисячоліття?

3. Які тенденції глобалізації світової економіки Вам відомі? Наскільки вони характерні для України? Приведіть приклади.

4. Надайте визначення зовнішньоекономічної політики держави у формі протекціонізму. Що можна віднести до позитивних сторін даної політики? Приведіть приклади.

5. Надайте визначення зовнішньоекономічної політики держави у формі фритредерства. Що можна віднести до позитивних сторін даної політики? Приведіть приклади.

6. Якими економічними показниками визначається місце національної економіки на світовому ринку? Які заходи можуть поліпшити позиціювання України у світовій господарській практиці?

7. У яких формах може здійснюватися міжнародне науково-технічне співробітництво?

8. Які правові режими встановлені на території України для іноземних суб'єктів господарської діяльності?

9. За допомогою яких методів може здійснюватися регулювання державою зовнішньоторговельної діяльності? Назвіть їх і приведіть приклади реалізації в господарській практиці України.

10. Дайте визначення платіжного балансу. Про що свідчать дані платіжного балансу? За допомогою яких мір можна поліпшити його стан?