Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chapter6.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

6.5.1. Рівноважний мембранний потенціал Нернста

Розглянемо мембрану, проникну для певних іонів (скажімо іонів К+). Як було показано вище (див. (6.30)), рушійною силою пасивного транс­порту іонів крізь мембрану є градієнт електрохімічного потенціалу. Дифузія крізь мембрану певних іонів буде продовжуватись доти, доки величина обернеться в нуль, тобто електро­хімічні потенціали по обидва боки мембрани стануть рівними між собою:

. (6.31)

При цьому на мембрані виникає різниця електричних потен­ціалів, яка перешкоджатиме подальшому рухові іонів. Встановиться рівновага, струм іонів крізь мембрану припиниться (j = 0). З умови (6.31) знайдемо вираз для рівноважної різниці потенціалів:

. (6.32)

Оскільки хімічний потенціал розчинни­ка залишається незмінним ( ), то з рів­няння (6.32) отримаємо шукану формулу:

. (6.33)

Це і є рівноважний потенціал Нернста. Зауважимо, що при рівності кон­центрацій ( ) цей потенціал стає рівним нулеві, саме тому рівноважний мембранний потенці­ал ще називають концентраційним потенціалом Нернста.

Оцінимо його величину для аксона кальмара: [К+]i = = 392 мМоль, [К+]e = 22.4 мМоль, Т = 293 К (t = 20°C), тоді з врахуванням чисельних значень констант R = = 8.3 Дж/мольК і F = 96500 Кл/моль маємо мВ.

Якщо зовнішній потенціал на біомембрані e прийняти рівним 0, ско­риставшись довільністю у виборі точки відліку потенціалу, то всередині клітини потенціал Нернста, пов’я­за­ний з розподілом іонів К+, дорівнюва­тиме:

мВ.

Таким чином, до виникнення рівноважного потенціалу Нернста при­водить відмінність у концентраціях іонів всере­дині і зовні клітини. Так, для живих клітин концентрація іонів К+ всередині перебільшує їх концентра­цію зовні клітини в десятки разів.

Іноді користуються безрозмірним рівноважним потенці­алом Нернста:

, (6.34)

звідки

. (6.35)

У 1902 році Дж. Бернштейн висунув гіпотезу, згідно з якою потенціал спокою зумовлений проник­ніс­тю цитоплаз­матичної мембрани лише для іонів К+, внаслідок чого виникає потен­ціал, що описується рівнянням Нернста:

. (6.36)

На мал. 6.32 подані графіки , побудовані за експе­ри­­мен­таль­­­ними даними, а також розра­хо­вані за рівнянням (6.36). Розход­жен­ня між розрахованими за рівнянням Нернста і експери­мен­тальними дани­ми при малих зна­чен­нях свідчать про недоско­на­лість калієвої теорії потенціалу спокою.

6.5.2. Дифузійний потенціал

У

Мал. 6.32. Залежність потен­ці­а­лу спокою гі­гантсь­ко­го ак­со­ну каль­ма­ра від концент­ра­ції іонів K+ в позаклітин­но­му середовищі (--- – рівняння Нернста,  – експеримен­таль­­ні дані, ххх – рівняння Гольдма­на).

тих випадках, коли має місце неоднорідність кон­центра­цій для двох типів іонів при однакових градієнтах кон­центра­ції, обидва типи іонів поч­нуть пере­міщуватись проти кон­центрацій­ного градієнту. Нехай рухливість аніона перевищує рух­ли­вість каті­она ( ). У цьому випадку не­га­­тивні іони будуть випереджати позитивні, внаслідок чого виникне електричне поле, яке буде приско­рювати позитивні іони і гальмувати негативні доти, доки швидкості пози­тивних і негативних іонів стануть рівними. При цьому на мембрані виникне різниця потен­ціалів, що обумовлена різною рух­ли­вістю іонів, – дифузійний потен­ціал. Одержи­мо вираз для цього потенціалу.

Згідно з визначенням, формулу для густини потоку речовини можна подати у вигляді:

, (6.37)

де с – концентрація іонів, υ швидкість їх руху.

Порівнюючи вираз (6.37) з рівнянням Нернста-Планка (6.28), одержимо рівняння для швидкості руху іонів:

. (6.38)

Для позитивних іонів:

. (6.39)

Для негативних іонів:

. (6.40)

Нехай швидкості руху негативних і позитивних іонів зрівнялися, тобто . У результаті маємо:

, (6.41)

або

. (6.42)

Проінтегруємо рівняння (6.42) по всій товщі мембрани:

,

звідки

.

Враховуючи співвідношення Ейнштейна між коефіцієн­тами дифузії та рухливості D+ = b+RT/Fz, D = bRT/Fz, остаточно маємо:

. (6.43)

Таким чином, дифузійний мембранний потенціал зумовлений різни­ми значеннями рухливості ( ) та концентрації ( ) для дифундуючих крізь мембрану іонів.

Виконаємо чисельну оцінку дифузійного потенціалу, що спричинений різними рухливостями іонів Na+ і Сl. Як відомо, концентрація іонів як Na+, так і Сl зовні клітини перевищує їх концентрацію всередині приблизно на порядок. Рухливість цих іонів, знайдена в експерименті, дорівнює:

тобто

.

При дифузії цих іонів всередину клітини на мембрані виникне потен­ціал, що при співвідношенні сі/сe = 10, дорівнюватиме:

.

Таким чином, дифузійний потенціал у 5–6 разів менший за концен­траційний потенціал Нернста ( мВ).

У відсутності одного з іонів формула (6.43) для дифузійного потенціалу перетворюється в формулу (6.33) для рівноважного потенціалу Нернста. Крім того, при рівності рухливостей (так само, як і при рівності концентрацій) дифузійний потенціал стає рівним нулеві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]