Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_Автоматизація організації документообігу.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Робота в режимі структури документа

У режимі структури відображується структура документа. Технологічно для створення великого документа потрібна в деякому розумінні його схема. Такою схемою може бути послідовність заголовків і підзаголовків. Підпорядкування заголовків характеризується їх рівнем. Таким чином, спочатку необхідно створити заголовки різних рівнів у необхідній послідовності. Наслідком цієї роботи є можливість автоматичної побудови змісту документа. Структурувати документ найзручніше в режимі структури.

Для переходу в режим структури необхідно натиснути кнопку "Режим структури" на горизонтальній смузі прокрутки або виконати команду Вид→Структура. При цьому відкривається також панель інструментів "Структура ".

Режим структури спрощує процес редагування структури документа. У цьому режимі зліва від кожного заголовка і абзацу зображується відповідний значок □, який нагадує маркер списку. Усі спеціальні символи документа, що є в режимі структури, не відображуються у звичайному режимі перегляду документа і не друкуються.

Заголовком називається текст, оформлений одним з дев'яти вбудованих стилів заголовків у редакторі Word. Рівень заголовка — це номер, що означає підпорядкованість заголовків. Найвищому рівню заголовків відповідає перший рівень. Підзаголовки, що безпосередньо підпорядковані йому, мають рівень два, три тощо. Таким чином, заголовки створюють ієрархію документа.

У режимі структури дуже зручно переміщувати текст і заголовки вгору і вниз по документу, змінюючи порядок їх розташування в ньому. Крім того, можна змінювати рівень заголовків і тексту (збільшувати або зменшувати).

Для переміщення тексту в документі або зміни його рівня необхідно перетягнути значок рівня заголовка □ у потрібному напрямку:

  • вгору або вниз — для зміни порядку розташування;

  • вліво або вправо — для зміни рівня.

З накопиченням інформації в документі постає потреба перегляду плану документа у вигляді заголовків. Така можливість реалізується в режимі "Показати тільки перший рядок", який можна ввімкнути (або вимкнути) натисканням кнопки на панелі інструментів "Структура" або комбінації клавіш <Alt+Shift+L>. При цьому відбувається перемикання з режиму перегляду тексту в режим заголовків, коли в абзацах відображується лише перший його рядок.

Альтернативою є робота в режимі "Схема документа", що викликається командою Схема документа з пункту меню "Вид" або натисканням кнопки панелі інструментів "Стандартна ". Цей режим можна комбінувати з будь-яким режимом відображення документа і використовувати для швидкого переміщення по документу та визначення поточного положення в ньому. Наприклад, щоб перейти в інший розділ документа, достатньо вибрати заголовок цього розділу на схемі документа і натиснути на нього кнопкою миші.

Після завершення роботи з документом слід встановити звичайний режим відображення документа (Звичайний або Розмітки сторінки), щоб можна було вводити в документ текст, таблиці, рисунки та інші елементи.