Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МВБ 2012.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Порівняльна характеристика рослин, грибів і лишайніків

Ознака

Рослини

Гриби

Лишайники

Зовнішня будова

Спосіб живлення

Пристосування до умов життя

Класифікація

Значення у природі

Значення у житті людей

В кінці заняття викладач призначає студента на роль «Учителя» для проведення імітаційної гри «Урок біології» на наступному занятті.

Самостійна домашня робота

  1. Складіть план-конспект уроку з розділу «Організми і середовище існування» (7 кл.).

  2. Складіть 5 запитань вибіркового тесту, 5 речень тесту доповнення і 5 запитань тесту порівняння для перевірки знань учнів на уроці з теми «Різноманітність грибів. Поширення, середовища існування» з теми «Гриби».

  3. Законспектуйте сценарій позакласного масового заходу з біології для учнів 7 класу, який сприяє їхньому екологічному вихованню. Обґрунтуйте свій вибір.

Заняття № 11 екологічна освіта і виховання школярів при вивченні біології в 7 класі. Проведення імітаційної гри «урок біології в 7 класі»

Мета: сформувати вміння студентів реалізовувати екологічне виховання учнів при навчанні біології; виробити у студентів уміння проведення та аналізу уроку біології.

Семінарська частина заняття

Питання до обговорення

  1. Які екологічні загальнобіологічні і спеціальні поняття формуються в шкільному курсі біології 7 класу?

  2. Яким чином формується екологічне мислення на уроках біології в 7 класі?

  3. Обґрунтуйте необхідність формування у громадян України екологічної культури. Які заходи повинен проводити вчитель біології задля цього?

  4. Сформулюйте цілі екскурсії «Пристосування рослин до життя в екосистемі (на прикладі будь-якої системи своєї місцевості)».

Практична частина заняття

Завдання 1. Провести імітаційну гру «Урок біології в 7 класі»:

  • урок проводить студент, призначений викладачем на попередньому занятті на роль «Учителя» (35 хвилин);

  • детальний аналіз уроку за загальнодидактичною схемою (20 хвилин).

Завдання 2. Практичні завдання входять до змісту обов’язкової позаурочної роботи з біології для учнів 7 класу. Програмою з біології визначені: фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин у природі, на дослідній ділянці, у полі, догляд за рослинами, виявлення ушкоджень рослин тваринами, грибами, впливу людини на рослини, участь у заходах з охорони природи; висаджування і вирощування рослин на схилах, пустищах, закладання розсадників декоративних рослин; вирощування рідкісних рослин.

Запропонуйте заходи для реалізації цих практичних завдань. Розробіть критерії оцінювання результатів цієї діяльності.

В кінці заняття викладач призначає студента на роль «Учителя» для проведення імітаційної гри «Урок біології» на наступному занятті.

Самостійна домашня робота

  1. Скласти план-конспект уроку з теми «Будова і життєдіяльність тварин» (можна іншу тему).

  2. Назвіть проблемні екологічні зони Запорізького регіону. Запропонуйте теми уроків, де включення подібної інформації методично обґрунтовано. Свій вибір пояснити.

  3. Охарактеризуйте міжпредметні зв’язки в навчання розділів «Тварини» і «Різноманітність тварин». Наведіть 3 приклади, де реалізовуються міжпредметні зв’язки з різними шкільними дисциплінами.