Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МВБ 2012.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Заняття № 9 методика навчання біології в 7 класі. Проведення імітаційної гри «урок біології в 7 класі»

Мета: обговорити специфічність МВБ на початковому етапі; виробити у студентів уміння проведення та аналізу уроку біології.

Семінарська частина заняття

Питання до обговорення

  1. Уроки яких типів переважають при навчанні біології в 7 класі?

  2. Яке значення мають лабораторні і практичні роботи в початковий період навчанні біології?

  3. Яким чином реалізується загальнодидактичний принцип наступності і послідовності навчання (принцип розвитку понять) протягом вивчення курсу? Наведіть конкретний приклад.

  4. Поясніть, чому першою в змісті шкільного курсу біології програмою визначена екскурсія на тему «Природа рідного краю». Сформулюйте навчальну, виховну і розвивальну цілі цієї екскурсії.

Практична частина заняття

Завдання 1. Провести імітаційну гру «Урок біології в 7 класі»:

  • урок проводить студент, призначений викладачем на попередньому занятті на роль «Учителя» (35 хвилин);

  • детальний аналіз уроку за загальнодидактичною схемою (20 хвилин).

Завдання 2. Складіть питання до індивідуального усного опитування і фронтальної контролюючої бесіди для перевірки ЗУН учнів з уроку на тему «Статеве розмноження. Будова та різноманітність квіток. Суцвіття» (7 кл.).

В кінці заняття викладач призначає студента на роль «Учителя» для проведення імітаційної гри «Урок біології» на наступному занятті.

Самостійна домашня робота

  1. Складіть план-конспект уроку з розділу «Бактерії» (7 кл.).

  2. Одним з когнітивних методів навчання (методів навчального пізнання) є метод емпатії або «вживання», який спирається на ідею відповідності макро- і мікрокосму, тобто пізнання людиною світу відбувається як спілкування подібного з подібним. Завдяки чуттєво-образним і розумовим уявленням учень намагається «переселитися» в об’єкт, що вивчається, відчути і пізнати його зсередини. Наприклад, учитель звертається до дітей: «Уявіть собі, що ви та рослина, що стоїть перед вами, ваша голова – це квітка, тулуб – стебло, руки – листя, ноги – корені». В момент найкращого «вживання» учень ставить питання об’єкту – собі, намагається на емпіричному рівні сприйняти, зрозуміти, побачити відповіді. Дайте характеристику цьому методу, назвіть, його позитивні і негативні якості.

  3. Придумайте завдання для експериментальної перевірки ЗУН учнів під час практичної роботи «Розпізнавання видів кімнатних рослин» (7 кл.).

Заняття № 10 методичні підходи до вивчення розділів «гриби та лишайники» і «бактерії». Проведення імітаційної гри «урок біології в 7 класі»

Мета: обговорити методичні підходи до вивчення розділів «Гриби та лишайники» і «Бактерії»; виробити у студентів уміння проведення та аналізу уроку біології.

Семінарська частина заняття

Питання до обговорення

  1. Охарактеризуйте місце і значення розділів «Гриби та лишайники» і «Бактерії» в шкільному курсі біології.

  2. Обґрунтуйте необхідність формування в учнів умінь застосовувати знання для обґрунтування способів зберігання продуктів харчування і профілактики захворювань, що спричиняються хвороботворними бактеріями.

  3. Яким чином слід проводити перевірку ЗУН учнів 7 класу, враховуючи їх вікові і психологічні особливості?

  4. Яке значення мають літні практичні завдання в біологічній освіті школярів?

Завдання 1. Провести імітаційну гру «Урок біології в 7 класі»:

  • урок проводить студент, призначений викладачем на попередньому занятті на роль «Учителя» (35 хвилин);

  • детальний аналіз уроку за загальнодидактичною схемою (20 хвилин).

Завдання 2. Державними вимогами до рівня загальноосвітньої підготовки учнів у програмі з біології визначено, що учень порівнює гриби, рослини і лишайники. Формуванню таких умінь сприятиме колективне заповнення учнями таблиці 7 на етапі узагальнення знань про лишайники.

Таблиця 7