Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МВБ 2012.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Заняття № 7 методичні підходи до навчання біології в 7–8 класах

Мета: проаналізувати зміст і побудову розділів «Рослини», «Різноманітність рослин», «Гриби та лишайники», «Бактерії», «Тварини», «Різноманітність тварин», «Організми і середовище існування»; обговорити методику навчання біології в 7 і 8 класах.

Семінарська частина заняття

Питання до обговорення

  1. Охарактеризуйте місце, завдання і зміст I – V розділів у курсі шкільної біології.

  2. Охарактеризуйте місце, завдання і зміст VI – VIII розділів у шкільному курсі біології.

  3. Які поняття формуються при вивченні цих розділів? Які з них відносяться до загальнобіологічних, а які – до спеціальних?

  4. Назвіть провідні ідеї, які розвиваються під час вивчення розділів «Рослини» і «Різноманітність рослин».

  5. Яке значення має усвідомлення взаємозв’язку між будовою й функціями органів при вивченні тварин у біологічній освіті учнів?

  6. Які види виховання реалізуються при вивченні тем цих розділів?

  7. Що являє собою природоохоронна робота при вивченні матеріалу про тварин?

  8. Які методи і форми навчання домінують при викладанні біології в 7 і 8 класах?

  9. Яке значення мають екскурсії в початковий період вивчення біології? Назвіть екскурсії, що визначені програмою вивчення біології в 7 і 8 класах.

Практична частина заняття

Завдання 1. Загальновідомо, що учні 7-8 класів позитивно реагують на нетрадиційні методи перевірки знань, такі як: розв’язування кросвордів, відгадування загадок тощо. Ознайомтесь з кросвордами і загадками, які можна запропонувати учням для перевірки знань з тем «Різноманітність рослин» і «Різноманітність тварин».

Завдання 2. Дайте відповідь на питання термінологічного диктанту за варіантами і запропонуйте методику перевірки таких диктантів. Для проведення такого диктанту вчитель заздалегідь готує перелік ознак, які характеризують різні класи цього типу, а також список відомих учням членистоногих. Ці ознаки і назви тварин складають зміст диктанту. Запишемо можливий зміст такого диктанту: 1) тіло покрито хітиновим покровом; 2) тіло розділено на голову, груди і черевце; 3) головний відділ з’єднаний з грудним і утворює головогруди; 4) на голові одна пара складних очей; 5) вусиків немає; 6) дві пари вусиків; 7) одна пара вусиків; 8) кінцівки членисті; 9) три пари ніг; 10) чотири пари ніг; 11) борошняний кліщ; 12) хатня муха; 13) дафнія; 14) хрущ; 15) медоносна бджола; 16) річковий рак; 17) богомол; 18) скорпіон.

Перед початком роботи вчитель розділяє учнів на варіанти. У I варіанті школярі повинні вказати ознаки, які характеризують Ракоподібних, і назви тварин цього класу, у II і III варіантах школярі вибирають відповідно ознаки класів Павукоподібних і Комах і назви представників цих класів. Коли учитель називає окремі ознаки або назви тварин учні кожної групи ставлять на аркуші у клітину позначку  або __. Позначку  учень ставить у таких випадках:

а) ознака є загальною для усіх класів;

б) ознака характеризує відповідний клас тварин;

в) тварина, названа учителем, відноситься до цього класу.

В інших випадках ставиться позначка __. Обидві позначки ставляться по довжині усієї клітини. Результати діяльності учнів будуть мати приблизно такий вигляд: ____.

Завдання 3. Узагальненню і систематизації знань про різноманітність тварин сприяють виконання завдань на визначення систематичного положення окремих представників. Заповніть таблицю 5.

Таблиця 5

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ССАВЦІВ

Вид

Систематичне положення

Середовище існування

Спосіб та об’єкти живлення

Тюлень

Тип Хордові,

клас ссавці,

ряд ластоногі

Моря, розмножується і відпочиває на суші

Хижак: живиться рибою, рачками та молюсками

Бобер

Зубр

Афаліна

Єхидна

Земле-рійка

Кажан

Тигр

Гібон

Зебра

Самостійна домашня робота

  1. Складіть план-конспект уроку на тему «Травлення у тонкому кишечнику» з теми «Харчування і травлення» (9 кл.).

  2. Обґрунтуйте необхідність позакласного читання для успішного формування біологічної освіти учнів. Складіть список рекомендованої літератури для позакласного читання учнями 8 класу (не менше 10 джерел). Свій вибір обґрунтуйте.

  3. Підготуйте матеріал з додаткової науково-популярної літератури, який доводить шкідливий вплив паління на організм людини.