Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анат_физ_реб.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

§ 11. Регуляція руху крові в судинах

Судиноруховий центр. Артерії і вени можуть звужуватись або розши­рюватись завдяки скороченню і розслабленню гладеньких м’язів, що міс­тяться у стінках судин. Скорочення або розслаблення м’язових волокон у стінках судин викликається імпульсами, що надходять до них по відцентрових нервах із судинорухового центра, який розташований в довгас­тому мозку. До складу відцентрових нервів, що передають імпульси від судинорухового центра, входять судинозвужуючі і судинорозширюючі волокна. Судинозвужуючі нервові волокна входять до складу симпатичних нервів. Вони відходять від грудних і поперекових сегментів спинного мозку. Судинорозширюючі нервові волокна містяться у більшості нервових стов­бурів і зв’язані з спинним мозком.

Звуження і розширення кровоносних судин може здійснюватись ре­флекторно. Так, наприклад, укол пальця може викликати звуження судин і збліднення обличчя. Відбувається це так: збудження, що виникло в рецеп­торах шкіри, по доцентрових нервах дійшло до судинорухового центра, а звідти по відцентрових судинозвужуючих нервах — до кільцевих м’язів судин і викликало звуження їх.

Поряд із звуженням судин може відбуватись і рефлекторне розширення їх. Так, наприклад, підвищення кров’яного тиску в аорті або сонній артерії подразнює особливі нервові закінчення (барорецептори), що лежать у стінці дуги аорти і в місці розгалуження загальної сонної артерії на зов­нішню і внутрішню. Імпульси від цих рецепторів доходять до судинорухо­вого центра, де переходять на відцентрові судинорозширюючі нерви, які спричиняють розслаблення м’язів і розширення судин. В результаті кров’яний тиск у судинах знижується, тобто приходить до норми. Збудження, що виникає в барорецепторах дуги аорти і сонних артерій, передається також і в центр регуляції серцевої діяльності. Внаслідок цього робота серця послаблюється, і кров’яний тиск знижується.

Як на діяльність серця, так і на судинну систему впливає кора великих півкуль головного мозку. Вплив кори головного мозку на стан кровоносних судин видно з такого прикладу: від хвилювання у дітей часто червоніє шкіра на обличчі внаслідок розширення судин шкіри; від переляку шкіра блідне, що є наслідком звуження кровоносних судин шкіри.

Гуморальні впливи на судини. На величину просвіту кровоносних судин впливають також хімічні речовини, що надходять у кров з різних органів. Одні з них звужують, а інші розширюють судини.

До судинозвужуючих речовин належить адреналін, вазопресин та ін. Адреналін (гормон надниркових залоз) спричиняє звуження артерій і ка­пілярів, крім вінцевих судин і судин мозку, які під його дією розширюються. Вазопресин, що виробляється гіпофізом, спричиняє звуження лише капі­лярів, не впливаючи на просвіт інших судин.

До судинорозширюючих речовин належать ацетилхолін, гістамін та ін. Ацетилхолін, який утворюється в нервових закінченнях парасимпа­тичних нервів, спричиняє розширення дрібних артерій, а гістамін — капі­лярів. Виробляється гістамін у працюючих м’язах, у стінках органів трав­лення та в деяких інших органах.

У здоровому організмі процес вироблення цих речовин і надходження їх у кров регулюється центральною нервовою системою відповідно до стану і потреб організму.