Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анат_физ_реб.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Навколоплідні води

Порожнина амніону заповнена навколоплідними водами, які містять білки, жири, гормони, ферменти, мікроелементи, солі, а також лусочки епідермісу і пушкове волосся вагітності. Наприкінці вагітності кількість навколоплідних вод дорівнює 0,8-1,5л. Навколоплідні води є середовищем існування плода та мають велике фізіологічне значення:

1. Забезпечують вільний рух плода.

2. Виконують роль живильного середовища для плода.

3. Беруть участь в обміні речовин між матір'ю і плодом.

4. Є зовнішнім середовищем для плода, яке дає змогу вивчати його стан.

5. Запобігають стискуванню пуповини між тілом плода і стінкою матки.

6. Під час пологів сприяють нормальному перебігу родового акту.

7. Мають бактеріостатичну дію.

Критичні періоди розвитку плода

Під час внутрішньоутробного розвитку плода виділяють ряд критичних періодів. Першим критичним періодом розвитку плода вважається час, що передує і співпадає з імплантацією. Другим - період утворення зачатків органів та систем зародки (3-7 тижні розвитку) та процес формування плаценти (9-12 тижнів вагітності). Вплив пошкоджуючих факторів під час першого критичного періоду веде до загибелі зародка (ембріотоксичний ефект). Для ушкодження зародка під час органогенезу характерним є виникнення вад розвитку (тератогенний ефект), рідше - ембріотоксична дія. Сприйнятливість до виникнення вроджених вад розвитку змінюється в залежності від генотипу вагітної, яким вона взаємодіє з навколишнім середовищем та від концентрації тератогенна і способу проникнення його до плоду. Крім ембріотоксичного та тератогенного ефекту, пошкоджуючі фактори можуть викликати порушення у фето-плацентарному комплексі, що призводить до пренатальної дистрофії внутрішньоутробного плоду (дивись розділ 36).

Розвиток плода по місяцях

У кінці першого місяця (чотири тижні) зародок в зігнутому стані має довжину 1-1,5см, зародкове яйце величиною з волоський горіх. Зовнішнім виглядом не відрізняється від зародків тварин. До кінця 2-го місяця (8 тиж.) довжина плоду складає 2-2,5см, голова по відношенню до тулуба не дуже велика, кінцівки характерно розчленовані, зародок має людиноподібний вигляд. У кінці 3-го місяця (12 тижнів) довжина плоду 9-10си, вага - 20-25г. Плід приймає людиноподібний вигляд, починають диференціюватися зовнішні статеві органи. До кінця 4 місяця (16 тижнів) довжина плоду 15-17см, вага - 120г, стать чітко визначається. На поверхні тіла з'являється пушок. У 5 місяців (20 тижнів) довжина плоду 25-26см, вага 280г. Голова по відношенню до тулуба залишається великою, на ній з'являються волосся та пушок по всьому тілу. Починає відкладатися підшкірний жир. Плід, який народився живим, здатний виконувати поверхневі дихальні рухи, але не життєздатний і ознаки життя швидко згасають. До кінця 6-го місяця (24 тижні) довжина плоду складає 28-30см, вага - 680г. Кількість підшкірного жиру збільшується, пушок виражений на всій поверхні тіла. Шкіра вкрита сироподібною змазкою. Плід, який народився в цьому періоді живим, дихає і рухає кінцівками, але скоро вмирає. У 7 місяців (28 тижнів) довжина плоду - 35-38см, вага - 750-1000г. Шкіра тонка червона. Підшкірно-жирова клітковина ледве виражена, внаслідок чого зародок має старечий вигляд. Плід, який народився живим, рухається, дихає і слабо пищить. Незначний процент таких плодів при повноцінному харчуванні та догляді можливо виживе. У 8 місяців (32 тижня) довжина - 40-42см, вага - 1500 та більше. Шкіра рясно вкрита пушком, підшкірно-жирова клітковина виражена слабо, внаслідок чого шкіра має рожеве забарвлення. Зінична перетинка відсутня. Обличчя зморшкувате. Плід життєздатний. У 9 місяців (36 тижнів) довжина плоду - 45-46см, вага - близько 2500г. Підшкірна клітковина розвинена добре. За зовнішнім виглядом плід мало відрізняється від доношеної дитини. Новонароджені в цьому віці добре дихають, голосно кричать, добре беруть груди і як правило залишаються живими. У 10 місяців (40 тижнів) довжина плоду досягає 50-52см, вага - 3000-3500г. Новонароджений вважається зрілим плодом та цілком життєздатним. Існує взаємозв'язок між довжиною плода та терміном вагітності. За формулою Ф.Н.Гаазе, до п'яти місяців вагітності довжина плоду дорівнює кількості акушерських місяців, піднесених до квадрата. Після п'яти місяців вагітності довжина плоду дорівнює кількості акушерських місяців помноженій на 5. Таким чином, онтогенез, який є скороченим повторенням філогенезу - це дуже складний, генетично детермінований механізм, що піддається впливу багатьох факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. Він завершується народженням зрілого людського організму, здатного до позаутробного існування.