Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анат_физ_реб.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

§ 10. Організм як ціле

Органи і системи органів. Частини організму, які характеризуються певною формою, будовою і виконуваною функцією, прийнято називати органами. Кожен орган побудований з кількох тканин, але одна з них є основною (наприклад, у залозах — залозистий епітелій, у м’язах — м’я­зова тканина, у кістках — кісткова і т. д.). Форма і будова органів тісно пов’язані з виконуваною функцією Так, у наземних ссавців органи руху— кінцівки пристосовані до пересування на суші, а у водяних ссавців (тюленів, моржів та ін.) —до плавання у воді; зуби хижаків своєю формою і будовою пристосовані до розривання м’ясної їжі, а зуби травоїдних ссавців — до відкушування і перетирання рослинної їжі і т. д.

Окремі органи в організмі у своїй діяльності залежать один від одного, тобто перебувають у тісному взаємозв’язку. Складні функції в організмі людини виконуються не одним, а кількома органами, які складають одну систему органів. Так, наприклад, порожнина рота з зубами і язиком, стравохід, шлунок, тонкі і товсті кишки, слинні і підшлункова залози, печінка об’єднуються в систему органів травлення; серце і численні судини, по яких рухається кров, становлять кровоносну систему і т. д. В організмі людини розрізняють такі основні системи органів: кісткову, м’язову, нервову, кровоносну, дихання, травлення, виділення, ендокринну.

Взаємозв’язок органів і систем. Організм людини побудований з безлічі живих клітин, з яких складаються тканини і органи. Проте організм — це не сума клітин і органів, а єдине ціле, всі елементи якого тісно пов’язані між собою. Діяльність кожного органу і організму в цілому залежить від діяльності органів дихання, травлення, кровообігу, виділення, які забез­печують нормальний хід процесів обміну речовин. При порушенні або випадінні функції одного якогось органу порушуються функції всіх інших органів і систем, а іноді й настає смерть всього організму.

Взаємний зв’язок між органами і системами органів здійснюється в орга­нізмі через нервову систему і гуморальне.

Основна роль у здійсненні взаємозв’язку між усіма органами, а також у постійній взаємодії організму з навколишнім середовищем належить нервовій системі. Остання з допомогою доцентрових і відцентрових нервових волокон зв’язує всі органи тіла в єдине ціле, викликаючи або змінюючи їх діяльність. Наприклад, при фізичній роботі одночасно із скороченням скелетних м’язів змінюється робота органів кровообігу і дихання.

Гуморальний (humor — рідина) взаємозв’язок між органами здійснюється через рідини, що циркулюють в організмі — кров і лімфу.

Кров і лімфа, омиваючи всі клітини тіла, приносять до них всі необхідні їм речовини і видаляють з тканин непотрібні і шкідливі продукти обміну. В різних органах в процесі їх життєдіяльності утворюються фізіологічно активні речовини. Надходячи в кров, вони розносяться по всьому тілу і впливають на діяльність інших органів. Наприклад, гормон наднир­кових залоз адреналін, надійшовши в кров, впливає на роботу серця, на кровоносні судини, значно змінюючи їх функціональний стан. Із підшлун­кової залози у кров надходить гормон інсулін, який діє на функцію печінки і т. д.

Гуморальна регуляція — найбільш давня. Вона забезпечує зв’язок різних органів і тканин між собою через кров. Проте гуморальні впливи не можуть викликати швидко змінювані диференційовані реакції. Нервова ж система може включити в роботу і перебудувати діяльність органів швидко і з великою точністю.

Гуморальні впливи тісно пов’язані з діяльністю нервової системи і з нею разом утворюють єдину нейрогуморальну систему регуляції функцій. У цій єдності провідна і спрямовуюча роль належить нервовій системі, яка регулює також і процеси утворення та виділення у кров різних біологіч­но активних речовин (гормонів), дія яких узгоджується із впливами нер­вової системи.