Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції по господарському 2009.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
323.77 Кб
Скачать

§ 2. Конституційні гарантії захисту прав суб’єктів господарювання

Відповідно до Конституції України (ст. 13) держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб’єкти права власності рівні перед законом.

Усім суб’єктам правовідносин гарантується захист їх прав, свобод і законних інтересів незалежним і неупередженим судом, утвореним відповідно до закону.

Суб’єкти господарювання вправі звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених Законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Організація і діяльність господарського суду визначаються Конституцією України, Законом України «Про судоустрій України», Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України, а також міжнародними договорами.

§ 3. Система господарських судів

Господарські суди відповідно до Закону України «Про судоустрій України» відносяться до спеціалізованих судів. Систему спеціалізованих господарських судів складають:

  • місцеві господарські суди;

  • апеляційні господарські суди;

  • Вищий господарський суд України.

Місцеві господарські суди є основною ланкою спеціалізованих господарських судів, оскільки як суди першої інстанції, вони виконують значний обсяг роботи щодо вирішення господарських спорів, розгляду справ про банкрутство і стоять найблище до господарського життя та до конфліктів, які в ньому виникають.

Повноваження:

- вирішують господарські спори, віднесені до їхньої компетенції, розглядають справи про банкрутство;

- переглядають за НВО прийняті ними рішення;

- аналізують статистику вирішення господарських спорів, вносять пропозиції Вищому господарському суду України.

Апеляційні господарські суди є судами апеляційної інстанції. Відповідно до Указу Президента України від 11.07.01р. № 511 «Про утворення апеляційних господарських судів та затвердження мережі господарських судів України » в Україні створені 11 апеляційних господарських судів і зазначені території, на які поширюються повноваження даних апеляційних судів.

Повноваження:

- переглядає в апеляційному порядку рішення місцевих господарських судів, які включені до території, на яку поширюються його повноваження;

- переглядає за НВО прийняті ним рішення;

Вищий господарський суд є вищим судовим органом господарських судів України у здійсненні правосуддя в господарських відносинах.

Повноваження:

  • переглядає у касаційному порядку рішення апеляційних і місцевих господарських судів;

  • вивчає і узагальнює практику застосування законодавства, забезпечує однаковість практики;

  • дає роз’яснення господарським судам з питань практики застосування законодавства України;

  • здійснює організаційне керівництво апеляційними господарськими судами, а також господарським судом АРК, господарськими судами областей, м. Києва і Севастополя, несе відповідальність за вдосконалення їх діяльності;

  • забезпечує підбір і підготовку кандидатів у судді.