Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції по господарському 2009.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
323.77 Кб
Скачать

§ 3. Правовий режим вільних економічних зон

Світовий досвід свідчить,що створення певних містах або регіонах ВЕЗ з установленням пільгового режиму економічної діяльності, стимулювання інвестування в економіку цих теріторій є одним з ефективних рішень проблем інвестування. Створення ВЕЗ вільного підприємства спрямовано на вирішення завдань економічного і соціального розвитку різних територій, що розширює можливості торгівлі, науково-техничного співробітництва,реалізації великих інвестицій, проектів, оскільки встановлени в них особливого слитного режиму пільгового порядку, оподаткування та інших спеціальних умов створює додаткові стимули.

У багатьох закордонних країнах, що практикують створення ВЕЗ, зони довели свою ефективність.

Нині в світі нараховано близько 400 вільних зон торгово-складського типу (вільних митних зон) і більш як 300 вільних зон виробничого типу (зон експортного виробництва). Найбільша кількість митних зон діє в індустріально-розвинутих країнах.В Европі нараховано близько 130 таких зон, у США-більш як 180. Зони експертного виробництва одержали найбільше поширення в країнах, що розвиваються.

Спеціальна (вільна) економічна зона являє собою частину території України, на якій встановлени і діють спкціальний правовий режим економічної діяльності та порядок застосування і дії законодавства України.

На території ВЕЗ запроваджуються пільгові мітні, валютно-фінансові, податкові, та інші умови економічної діяльності національних та іноземних юридичних і фізичних осіб.

Метою створення ВЕЗ є залучення іноземних інвестицій та сприяння їм, активізація разом з іноземними інвесторами підприємницької діяльності та нарощування експорту товарів і послуг, поставок на внутріщний ринок високоякісної продукції та послуг, залучення і провадження нових технологій, ринкових методів господарювання, поліпшення використання природних і трудових ресурсів.

ВЕЗ створюється в Україні з метою:

- стимулювання структурних перетворень в економіці шляхом залучення іноземних інвестицій;

- активізація спільної з іноземними інвесторами підприємницької діяльності для нарощування експорту товарів та послуг;

- збільшення поставок на внутрішній ринок високоякісної продукції і послуг;

- прискорення соціально-економічного розвитку окремих регіонів та України в цілому, підвищення життєвого рівня населення.

Відповідно до ЗУ «Про загальні засади створення і функціонування спеціальності ВЕЗ» від 13.10.92 року, ВЕЗ створило ВР України за ініціативою Президенту України КМУ або місцевих рад та місцевої державної адміністраціі. Статус і територія ВЕЗ, а також строк, на який вона створюється, визначається ВРУ шляхом прийняття окремого закону для кожної ВЕЗ. Відповідно до ст.3 Закону на території України можуть створюватися спеціальні ВЕЗ різних функціональних типів: вільні митні зони і порти, експортні, транзитні зони, митні зони, комплексні виробничі зони, страхові, банківські.

Окремі зони можуть поєднувати в собі функції, властиві різним типам спеціальних ВЕЗ.

Зовнішньоторговельні зони – це частина території держави, де товари іноземного походження можуть зберігатися, купуватися та продаватися без сплати мита і митних зборів або з Ії відстроченням.

Створюються ці зони з метою активізації зовнішньої торгівлі (імпорт, експорт, транзит) за рахунок надання митних пільг, послуг щодо зберігання і перевалки вантажів, надання в оренду складів, приміщень для виставкової діяльності і т.д.

Комплексні виробничі зони – частина території держави, на якій запроваджується спеціальний режим економічної діяльності з метою стимулювання підприємництва, залучення інвестицій у пріоритетні галузі господарства, розширення зовнішньоекономічних зв’язків, запозичання нових технологій, забезпечення зайнятості населення.

Науково-технічні зони – ВЕЗ, спеціальний правовий режим яких орієнтований на розвиток наукового і виробничого потенціалу,досягнення нової якості економіки через стимулювання фундаментальних досліджень, з подальшим впровадженням результатів наукових розробок у виробництво. Вони можуть існувати у формі регіональних інноваційних центрів – технополісів, районів інтенсивного наукового розвитку, високотехнічних промислових комплексів і т.д.

Туристсько-рекреаційні зони – ВЕЗ, які створюються в регіонах, що мають багатий природний, рекреаційний та історико-культурний потенціал з метою ефективного його використання і збереження, а також активізації підприємницької діяльності у сфері рекреаційно-туристичного бізнесу.

Рис. 1 Види спеціальних (вільних) економічних зон

Банківсько-страхові (офшорні) зоні це – зони в яких запроваджується особливо сприятливий режим здійснення банківських та страхових операцій в іноземній валюті для обслуговування нерезидентів.

Офшорний статус надається банківським та страховим установам, які були створені за участю лише нерезидентів і обслуговують тільки ту їхню підприємницьку діяльність, що здійснює за межами України.

Зони прикордонної торгівлі – частина території держави на кордонах із сусідніми країнами, де діє спрощений порядок перетину кордону і торгівлі.

Крім зазначених в України можуть створювати ВЕЗ інших типів, а також змішані ВЕЗ.

В Україні прийнято рішення про створення таких спеціальних (вільних) економічних зон: «Донецьк» і «Азов» -у Донецькій, «Закарпаття» - в Закарпатській, «Яворів» та «Курортополіс-Трускавець»- у Львівській, «Славутич» - у Київській, «Портофранко» - в Одеській областях.

Законом України «Про спеціальні економічні зони і спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області» від 24.12.98р. називає метою створення в Донецькій області спец. ВЕЗ і запровадження на територіях пріоритетного розвитку спеціального режиму інвестиційної діяльності – залучення інвестицій у пріоритетні галузі виробництва для створення нових робочих місць і працевлаштування працівників, що вивільняються у зв’язку з закриттям, реструктуризацією гірничодобувних та інших підприємств, впровадження нових технологій, модернізація діючих підприємств, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків, збільшення постачань на внутрішній ринок високоякісних товарів і послуг, ефективне використання природних ресурсів.

У цьому Законі вперше знайшли своє легальне визначення, які:

- спеціальний режим інвестиційної діяльності – це режим, що передбачає введення податкових, митних та інших пільг для суб’єктів підприємницької діяльності, які реалізують інвестиційні проекти, схвалені Радою з питань вільних економічних зон.

- територія пріоритетного розвитку – це територія в межах міста, району, на якій склалися несприятливі соціально-економічні умови і де запроваджується спеціальний режим інвестиційної діяльності з метою створення нових робочих місць.

В цій ВЕЗ за законом встановлено пільговий режим оподаткування:

а) прибуток платників податку на прибуток сплачується у розмірі 20% до об’єкта оподаткування;

б) прибутки, отримані нерезидентами від здійсненя господарської діяльності оподатковані податком у розмірі 2/3 ставок оподаткування;

в) не стягуються збори в Держапний інноваційний фонд і фонд для здійсненя доходів щодо ліквідації наслідків ЧК і соціального захісту населення;

г) валютне регулювання на територіях ВЕЗ здійснюється віповидно до законодавства України;

д) до валютного прибутку підприємства, розміщеного у спец. ЕЗ, з метою оподаткування не включається отримана сума інвестицій у вигляді:коштів; матеріальних цінностей; нематеріальних активів, включаючи авторські права, права на виноходи, корисні моделі, ноу-хау.

Відповідно до ЗУ « Про спеціальну економічну зону ‘Cлавутич’ від 03.06.99р. вільна економіческа зона ‘Славутич’ створена і діє в адміністративно-територіальних межах міста Славутич Київської області строком до 01.01.2020р.»

Метою створення ВЕЗ «Славутич» є залучення інвестицій для створення нових робочих місць у місті Славутич і забезпечення працевлаштування працівників Чернобільскої АЕС, що вивільняються у зв’язку з достроковим виводом її енергоблоків з експлуатації, збільшення обсягів виробництва товарів, постачань на внутрішній ринок високоякісної продукції і послуг, а також впровадження нових технологій, поліпшення використання природних і трудових ресурсів.

Законом України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку в Житомирській області від 03.12.99р строком на 30 років, з 01.01.2000р. запроваджується спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Житомирській області щодо реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних видах економічної діяльності, перелік яких визначається КМ України. Законом встановлено низку налогових низку налогових пільг для суб’єктів підприємницької діяльності, які будуть впроваджувати свої проекти на вказаних територіях.