Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_mprp_33__33__33.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

Вопрос 18

Принцип автономії волі

Закон обраний особами які укладають угоду (lex valuntatis) – автономія волі (за законом – принцип, згідно з яким учасники правовідносин з іноземним елементом, можуть здійснити вибір права що підлягає застосуванню до відповідних правовідносин)

воля повинна бути явно вираженою

обране право повинно існувати в реальному часі

Вопрос 19

гнучке колізійне регулювання (proper law of contract)

the law with which contract is closely connected відносини будуть краще врегулевані правом держави з якою найбільше пов”язані. Принцип переважаючого інтересу = принципу тісного зв”язку (справа мотен ко (відшкодування збитків)... суд штату невада вибирав між двома штатами і вибрав на підставі:

-у цьому штаті мала місце подія

-він є місцем настання шкоди

-він є місцем спільного доміцілію, перебування, громадянства, інкорпорації або діяльності сторін)

-він є місцем де відбуваються правові відносини сторін

Перш за все це договірні відносини та відносини що випливають із вчинення правопорушення (США, ЄС, Австрія, Угорщина, Китай)

Ст 4 закону 23-06-05 застосовується право згідно з колізійними нормами та іншими положеннями колізійного права цього закону, інших, міжн договорів, звичаїв які визнаються в Укр. Якщо це неможливо застосовується право яке має більш тісний зв”язок їз приватноправовими відносинами.

Вопрос 20

Процедура застосування колізійної норми

1)встановлення підсудності – вибір юрисдикційного органу

2)визначення застосовного матеріального права за допомогою колізійних норм держави суду

3)застосування цього матеріального права

Вопрос 21

Первинна і вторинна кваліфікація в МПрП

1.Визначення того чи іншого правопорядку відповідно до колізійної норми

2.Відшукування норм даного правопорядку, з”ясування їх змісту

(3.Правозастосування)

Первинна кваліфікація – встановлення статуту правовідносин – з”ясування волі свого національного зак-ця.

Вторинна кваліфікація – з”ясування волі іноземного зак-ця – кваліфікація відповідних фактичних обставин справи згідно з іноземним правом. (віднайдення відповідної іноземної матеріальної норми та з”ясування її тексту і змісту) + (це встановлення конкретних норм відповідного іноземного права, які мають бути застосованими для врегулювання спірних відносин, перш за все віднайдення в належній правовій системі)

Вторинна кваліфікація починається в момент визначення застосованого іноземного права і закінчується разом з цим процесом (виначення застосованого права і встановлення змісту норми – різні процеси)

(первинна кваліфікація здійснюється за принципом lex fori, якщо вирішено на користь іноземного закону, вторинна кваліфікація можлива лише на основі тієї правової системи, до якої відсилає колізійна норма, тобто за принципом lex causae)

колізійна норма разом з матеріально-правовою нормою (до якої відсилає) утворюють дійсне правило поведінки для учасників цивільного обороту.

Вопрос 22

Знаходження і встановлення змісту норм застосованого іноземного права

Перший етап

Пошук може складатися з таких п”яти різновидів дія-ті:

1)власне відшукування суддею – суд має використовувати лише доступні джерела отримання необхідних для відповідного судового процесу даних.

2)використання експертних висновків – складнощі зводяться до пошуку експерта та його впливу на суддю (нац. експерт має пріорітет порівняно з іноземним) – каже на чому суду треба сконсентруватися.

3)отримання довідок через систему правової допомоги

4)обмін правовою інформацією

5)встановлення іноземного права сторонами

закон 23.06.05 – при визначенні права, що підлягає застосуванню, суд чи інший орган керується тлумаченням норм і понять відповідно до права України, якщо інше не передбачено законом

Другий етап

Інтерпретація іноземного права – встановлення змісту іноземної норми, здійснення її тлумачення. – тобто оволодіння суддею термінологічним і понятійним апаратом, із застосуванням якого іноз зак-вец виклав у цій нормі свою владну волю.

Світова практика встановлена в законі від 23-06-05 – при застосуванні права іншої держави суд встановлює зміст його норм згідно з їх офіційним тлумаченням, практикою застосування і доктриною у відповідній іноземній державі.

(з 1994р україна учасник європейської конвенції про інформацію щодо іноземного зак-ва (1978 – 42 держави) – відповідь на запит має містити об”єктивну та неупереджену інформацію про зак-во держави + додаткову інформацію – витяги з доктрини резюме слухань).

Закон 23-06-05 – якщо зміст права іноземної держави в розумні строки не встановлений, незважаючи на вжиті заходи, застосовується право України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]