Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_po_mprp_33__33__33.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
385.02 Кб
Скачать

Вопрос 25

Обхід закону

Свідоме порушення колізійного припису національного законодавства (умисне створення штучних колізій та необгрунтованого перерозподілу компетенцій між законами)

“2 види:

1)сторони за взаємною згодою вилучають свою угоду з-під дії незручної для них матер-правової норми і підкоряють дії іншої правової норми (дозволений обхід закону – автономія волі)

2)наприклад: особа змінює своє громадянство або вчиняє інші юридичні дії для того, щоб мати змогу розірвити шлюб, коли національне зак-во цього не дозволяє”

Перш ніж констатувати обхід закону суддя (в державах, де правопорядок передбачає таке застереження) повинен довести:

1)в певні, національні за хар-ром відносини, привнесено іноземний елемент, завдяки чому їх вилучено з дії правопорядку, якому вони повинні підкорятися і підпорядковано іншому

2)зазначена зміна здійснена навмисно і штучно

3)за нормально застосовним правопорядком врегулювання даних відносин є імперативним і менш вигідним для сторін.

У франції якщо встановлено обхід закону, то акт визнається недійсним в цілому. (при розлученні це рішення про розірвання шлюбу або акт зміни громадянства)

Закон від 23-06-05 – ст 10 “Правочин та інші дії учасників приватноправових відносин, спрямовані на підпорядкування цих відносин праву іншому, ніж те, що визначається згідно із цим Законом, в обхід його положень, є нікчемними. У цьому разі застосовується право, яке підлягає застосуванню відповідно до норм цього Закону.”

Вопрос 26

Взаємність та правові режими МПрП

Принцип взаємность – надання іноземним суб”єктам не меншого обсягу прав, яким користуються вітчизняні суб”єкти на тер-ї відповідної іноземної держави

Форми взаємності:

1)позитивна – держава встановлює сукупність певних повноважень, якими можуть користуватися громадяни та організації іншої або інших держав

(Для уникнення непорозумінь встановлюється шляхом укладання двосторонніх або багатосторонніх міжнар угод)

2)негативна – зворотня взаємність – у відповідь на обмеження до своїх громадян і організацій держава вводить аналогічні обмеження (реторсії), щодо осіб першої держави

(Акти реторсій дозволені державам, згідно Статуту ООН, для захисту своїх прав та інтересів).

(Встановлюється шляхом прийняття нормативних рішень на національному або міждержавному рівні)

Закон від 23-06-05 – ст 11 – Суд чи інший орган застосовує право іноземної держави незалежно від того, чи застосовується у відповідній іноземній державі до подібних правовідносин право України, крім випадків, якщо застосування права іноземної держави на засадах взаємності передбачене законом України або міжнародним договором України. Якщо застосування права іноземної держави залежить від взаємності, вважається, що вона існує, оскільки не доведено інше.

Види взаємності:

1)Матеріальна взаємність – надання іноземним ФО та/або ЮО того самого обягу прав та обов”язків, які вони мають у власній державі.

2)формальна взаємність – надання іноземним ФО та/або ЮО того обсягу прав і обов”язків, що і своїм ФО та ЮО.

КУ ст 26 “іноземці та особи без громадянства , що перебувають на тер-ї України на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов”язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конст-ю, законами чи міжнародними договорами України”.

Правовий режим – засади, принципи на яких будується правосуб”єктність (правовий статус) іноземців та осіб без гром-ва у державі перебування.

Правовий статус інозем і осіб без гром-ва встановлюється державою перебування на основі міжн договорів, або в одностороньому порядку внаслідок прийняття відповідного нормативного акту.

Види режимів:

1)національний – іноземці та особи без громадянства, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов”язки, як і громадяни цієї держави.

2)найбільшого сприяння – обсяг прав, що надаються ФО і ЮО іноземної держави є більшим порівняно з ФО і ЮО інших держав. (Встановлюється за загальним правилом на підставі двосторонніх домовленостей)

3)спеціальний – негативний для ФО – встановлються обмеження більші ніж для інших іноземців (наприклад пересування по тер-ї або зайняття певними видами діяльності) – позитивний для ЮО – встановлюються додаткові пільги, навіть порівняно з національним режимом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]