Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект для дневного отделения.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Тема 3. Фінансово-бюджетна політика. Суспільний сектор економіки.

1. Фінансова система країни і державна фінансова політика.

2. Державний бюджет. Доходи і видатки державного бюджету. Засоби політики державних видатків.

3. Податки та податкова система країни. Податкове регулювання.

4. Сектор загального державного управління (СЗДУ) в економіці країни. Засоби формування і реалізації стратегії розвитку суспільного сектора економіки.

5. Державні закупівлі та державні замовлення як засіб регулювання суспільного сектора економіки. Організація держзакупівель. Державні контракти.

1. Фінансова система країни і державна фінансова політика.

Фінанси в загальному трактуванні їх означають застосування різноманітних прийомів розподілу ВВП на централізовані та децентралізовані фонди грошових ресурсів. Через розподільну та контрольну функції фінанси активно впливають на процес суспіль­ного відтворення, опосередковуючи, по-перше, створення фондів нагромадження та споживання, і, по-друге, додержання пропорцій обігу натуральних і грошових ресурсів та раціональне використання їх.

Заходи держави щодо мобілізації фінансових ресурсів, їх розподілу та використання на основі фінансового законодавства для реалізації соціально-економічних цілей розвитку суспільства становлять фінансову політику держави.

Основними елементами державної фінансової політики є:

  • політика державних видатків;

  • фіскальна політика (стосується заходів щодо мобілізації коштів у державну скарбницю; питань формування та регулювання державного бюджету).

Обумовлює фінансову політику держави, предусім, стан національної економіки.

На сучасному етапі економічного розвитку України фінансова політика держави спрямована на:

  • боротьбу з бідністю та реалізацію соціальних програм;

  • стимулювання виробництва;

  • мобілізацію фінансових ресурсів та їх ефективне розміщення у галузях економіки та регіонах;

  • розширення споживчего ринку;

  • поліпшення відтворення капіталу;

  • наукові дослідження, повязані з можливістю переходу до інноваційного типу розвитку економіки.

Існують два типи фінансової політики:

  1. Дискреційна, тобто безпосередня, яка здійснюється за допомогою прямих засобів впливу.

  2. Автоматична (не дискреційна), на основі так званих стабілізаторів.

Фінансова політика держави повязана з поняттями фінансової і бюджетної системи країни, власне через які вона і реалізується, втілюється у життя.

Фінансова система країни – це сукупність різноманітних фондів грошових ресурсів у державі і способів їх формування та використання. Вона охоплює у своїй структурі такі елементи, як:

  • державний бюджет;

  • позабюджетні цільові (спецільні) фонди;

  • місцеві фінанси (місцеві бюджети);

  • фінанси підприємств;

  • фондовий ринок.

Правовою основою бюджетного регулювання є Конституція України, Бюджетний кодекс України та інші нормативно-правові акти.

Інформаційною базою для прийняття управлінських рішень з питань ефективного використання фінансових ресурсів є зведений баланс фінансових ресурсів держави. Метою розроблення балансу є визначення обсягів фінансових ресурсів держави на прогнозний період, можливостей використання їх для фінансування економічних і соціальних програм розвитку, а також встановлення оптимальних напрямів їх розподілу та використання. Зведений баланс фінансових ресурсів України складається щорічно.

Основним елементом фінансової системи країни, який виступає одним з найважливіших комплексних регуляторних засобів у контексті державної політики, є державні фінанси. Власне через державні фінанси перерозподіляється значна частина ВВП з метою і в контексті забезпечення реалізації регуляторних функцій держави в НЕС.