Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
5.25 Mб
Скачать

1. Методи аналізу майна підприємства.

Інформаційними джерелами для аналізу майна підприємства є баланс підприємства, ф.1, примітки до фінансової звітності, ф.5, а також звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос), ф.11-ОФ. При аналізі діяльності підприємства до 1999 р. можна використовувати також Звіт про фінансово-майновий стан, ф.3 (згідно з НСБУ такий звіт не складається). При аналізі відкритих акціонерних товариств можна також використовувати примітки до фінансової звітності, яка подається до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку згідно з Положенням про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами-емітентами облігацій.

Аналіз майна підприємства здійснюється на основі агрегованого балансу підприємства та Структури і динаміки оборотних активів. Аналіз майна підприємства передбачає проведення аналізу складу майна та його структури, вивчення джерел формування майна, зміни складових майна і джерел його формування.

Основними методами аналізу майна є вертикальний і горизонтальний методи, які застосовуються до аналізу балансу, а також метод фінансових коефіцієнтів.

Основні питання, які необхідно з’ясувати при аналізі майна підприємства:1. Загальна оцінка структури майна.2. Аналіз виробничого потенціалу, перш за все, основних засобів.3. Аналіз складу і динаміки оборотних коштів.4. Аналіз джерел майна і наявності власних оборотних коштів.5. Аналіз основних коефіцієнтів, що характеризують майновий стан підприємства.

Вертикальний (структурний) ФА – передбачає визначення структури підсумкових фінансових показників із звясуванням кожної позиції звітності на результат у цілому. Форми: 1) структурний аналіз активів (питома вага оборотних і необоротних активів, ліквідність); 2) структурний аналіз капіталу (питома вага власного капіталу і залученого); 3) структурний аналіз грошових потоків.

Горизонтальний – базується на порівнянні кожної позиції звітності минулим періодом.

2. Сутність, мета, етапи експрес-аналізу фінансового стану підприємства.

Логіка аналітичної роботи щодо оцінки фінансового стану п-ва пердбачає її організацію у вигляді двохмодульної структури: 1) експрес-аналіз фінансового стану; 2) деталізований аналіз фінансового стану. Метою експрес-аналізу є наглядна та проста оцінка фінансового благополуччя і динаміки розвитку господарюючого субєкту. Експрес-аналіз виконують в три етапи: 1) підготвчий; 2) попередній огляд бухгалтерської звітності; 3) економічне читання та аналіз звітності. Підготовчий (мета) – прийняти рішення щодо доцільності аналізу фін звітності та переконатися в її готовності до вивчення. Дана задача вирішується шляхом познайомлення з аудиторським заключенням (стандартне і розширене). Крім того здійснюється візуальна та проста логічна перевірка звітності. Перевіряється наявність всіх необхідних форм та додатків, реквізитів, підписів. Попередній огляд – враховується як логічний так і інформаційний звязок, який існує між формами звітності. Метою попереднього огляду є ознайомлення з пояснювальною запискою до балансу. Це необхідно для того, щоб оцінити умови роботи в звітному періоді, визначити тенденції основних показників д-ті, а також якісні зміни в майновому та фінансовому положенні п-ва.

Мета третього етапу (економічне читання та аналіз звітності) – є узагальнена оцінка результатів господарської д-ті та фінансового стану п-ва. В цьому звязку рекомендується досліджувати структуру та динаміку фінансового стану п-ва за допомогою порівняльного балансу. Порівняльний аналітичний баланс формується на базі вихідного балансу шляхом доповнення його показниками структури, динаміки та структурної динаміки вкладень та джерел коштів п-ва за звітний період.

3.тести:

1. До нормованих оборотних активів належать:

а) залишки готової продукції на складі;

2. У процесі операційного циклу виробничих підприємств використовуються такі види оборотних активів:

г) запаси сировини, матеріалів;

д) запаси готової продукції;(189п)

3. На формування виробничих запасів підприємства впливає такий основний чинник:

??а) потреба в матеріальних ресурсах;

4.тести

1. Основним змістом внутрішнього фінансового аналізу є:

а) аналіз динаміки прибутку, рентабельності, самоокупності та кредитоспроможності підприємства;

б) оцінка використання майна, капіталу, власних фінансових ресурсів;

в) аналіз ліквідності балансу та платоспроможності підприємства;

2. Моделі, в яких результативним показником є частка від ділення факторних показників, називаються:

г) кратними.

3. Оборотні активи підприємства мають форму:

в) матеріально-речову та вартісну.

5. задача про «Лілею»

К покриття = поточні активи / поточні пасиви

1,3= 9873,5 / х, откуда х = 7595 грн

На кінець періоду кор. заб зменшились на 1350 грн: 7595 – 1350 = 6245 грн

Коеф покриття = 9873,5 / 6245 = 1,58 = 1,6 не дотягує до 2.

Отже у підприємства недостатньо обігових коштів для погашення боргів протягом року

6. задача факторний аналіз ефективності використання на:

показник

баз рік

звіт рік

відхилення

виручка від реаліз., тис грн

420

510

90

витрати повяз.з вироб.та реаліз прод, тис.грн

325

376

51

середньор.вартість на, тис.грн

120

205

85

приб від реал

95

134

39

рентабельність на

0,79

0,65

-0,13

рентабел.продажу

0,22

0,26

0,03

коеф обор на

3,5

2,4

-1,01

Прибуток НА розраховуємо. R НА=Приб/вартістьНА Приб/Вируч- рентаб продажу, Вир/вартНА- коеф обор акт. Ефект НА буде зростати якщо темпи зрос приб та виручки будуть випереджати темпи зрост НА

Метод абс різниць

Зміна Rна за рах зміни рент : (Rпр1-Rпр2)*Вна=(0,26-0,22)*3,5=0,128

За рах змінн віддачі: 0,26*(2,4-3,5)=-0,26

Методом ланц підстан:

Rна0=Rпр0*Вна0=0,22*3,5=0,79

Rнаум=Rпр1*Вна0=0.26*3,5=0,91

Rна1=Rпр1*Вна1=0,26*2,4=0,65

Зміна Rна за рах рент НА: Rнаум- Rна0=0,91-0,79=0,127

Зміна Rна за рах зміни віддачі НА: Rна1- Rнаум=0,65-0,91=-0,2658

Перевірка: -0,138=0,127+(-0,2658)

Білет 30

1. Характеристика основних показників фінансового стану підприємства

Всі показники фін. стану п-ва перебув. у взаємозв’язку та взаємообумовленості. Тому оцінити реал. фін. стан п-ва можна лише на основі викор-ня певного комплексу показників з урах-ням впливу різних факторів на відпов. показники.

І. Пок-ки оцінки майн. стану. 1. Сума госп.коштів, які є в розпорядженні п-ва. 2. Частка активної частини осн.засобів 3. Коефіцієнт зносу ОЗ 4. Коефіцієнт оновлення ОЗ 5. Коефіцієнт вибуття

Частка основних засобів в активах це показник, що визначає частку основних засобів в активах підприємства і показує яка частка коштів була інвестована в основні засоби. Коефіцієнт зносу основних засобів показує рівень фізичного і морального зносу ОЗ. Коефіцієнт довгострокових фінансових інвестицій в активах визначає частку фінансових інвестицій у валюті балансу і показує зменшення диверсифікаційного ризику.

ІІ. Показники прибутковості п-ва 1. Прибутковість інвестицій у компанію 2. Прибутковість інвестицій 3. Головний показник прибутковості 4. Показник прибутк-ті всіх активів 5. Коеф-т прибутковості відчутних активів 6. Коефіцієнти валового та чистого прибутку 7. Показник валової прибутковості продажу 8. Пок-к нетто-прибутковості продажу 9. Прибутк-ть активів

ІІІ. Показники ліквідності та платоспроможності

1. Тривалість КЗ/ДЗ 

2. Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує яку частину короткострокових зобов’язань підприємство може погасити одномоментно за рахунок найбільш ліквідних активів.

3. Коефіцієнт загальної ліквідності показує яку частку короткострокових зобов’язань можна погасити за рахунок оборотних активів

4. Коефіцієнт маневреності показує частку вільних обігових коштів, що містить ся у власному капіталі.

5. Співвідношення довгостр. зоб-нь кредиторам та довгостр. джерел фін-ня

6. Співвідн-ня грошових коштів та заборг-ті кредиторам  13. Відношення довгостр. заборг-ті до акціон. капіталу 14. Відношення надх-нь готівки до довгостр. заборг-ті  15. Співвідн-ня нерозп. прибутку до всієї суми активів 

IV. Показники фін. стійкості та стабільності п-ва

1. Коефіцієнт незалежності, показує частку власного капіталу до загалної суми пасивів.

2. Коефіцієнт фінансової стійкості відображає частку довгострокових пасивів у складі сукупного капіталу та характеризує можливість стійкої діяльності підприємства за рахунок залучених коштів і можливість їх вчасного погашення.

3.Коефіцієнт фінансового ризику показує співвідношення залучених засобів і власного капіталу.

4. Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує яка частина власного оборотного капіталу знаходиться в обороті. 5. Коефіцієнт структури покриття довгострокових вкладень показує, яка частина основних засобів та інших необоротних активів профінансована за рахунок зовнішніх інвесторів.

VI. Показники акціонерного капіталу 1. Прибутковість акцій  2. Дохід на звичайну акцію 3. Рентабельність акцій 4. Дивідендний дохід 5. Коефіцієнт котирування акцій

2. Оцінка структури джерел коштів під-ва. Фактори, що впливають на фін структуру капіталу.

До осн. показників, що характериз. стр-ру капіталу, відносять коеф-т незал-ті, коеф-т фін. стійкості, коеф-т фін-ня.

1) Кн = ВК/ ∑ К - характеризує частку коштів, вклад. власниками в заг. вартість майна п-ва.

2) k фін стійк = (ВК + Довгостр Зоб) / ∑ К – від обр. частку довгостр. пасивів у складі сук. капіталу, тобто тих джерел фін-ня, які п-во може використ. у своїй д-ті трив. час

3) k фін-ня = ВК/ ПК – відобр. частку довгостр. пасивів у складі сук. капіталу, тобто тих джерел фін-ня, які п-во може використовувати у своїй діяльності тривалий час.

Оцінку складу та стр-ри ВК п-ва слід здійснювати в динаміці за низку років, щоб виявити осн. тенденції змін. Так, зростання величини ВК капіталу, пов’язане із збільшенням обсягів вир-ва, свідчить про розширення вир. та ком. д-ті п-ва. Це зміцнює екон. самост-ть та фін. стійкість і відповідно ↑ надійність п-ва як партнера.

Також викор-ть показники: k фін левериджу = ПК / ВК; k концетр позик кап = ПК /∑ К.

Існує ряд об’єктивних і суб’єктивних факторів, облік яких дозволяє цілеспрямовано формувати структуру капіталу, забезп-чи умови найб. ефект. його викор-ня на кожному конкр. п-ві. Основними з цих факторів є: галуз. особливості операц. д-ті п-ва, стадія жит. цикла п-ва, кон’юктура тов. ринка, кон’юктура фін. ринка, рівень рентаб-ті операц. д-ті, коеф-нт операц. ліверіджа, відношення кредитів до п-ва, рівень оподатк-ня прибутку, рівень концентрації ВК.

Осн. фактором, щодо вибору стр-ри капіталу є можл-ть підтримувати кред. репутацію фірми на рівні, що дозволяє залучити нові капітали на прийн. умовах, тобто спонукати інвесторів купляти акції, облігації, давати кредити з найм. можл.вартістю залучув. капіталів, тобто стр-ра капіталу завжди індивід. та залежить від специфіки конкр. фірми (її цілей та можл-тей).

Тести

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]