Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ф 20,22.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Можливості

Довідка і помічник для роботи з електронними таблицями. Допомагає користувачам навчитися ефективної роботи з електронними таблицями. Дає корисні поради та рішення. Відповідає на запитання доступною користувачу мовою.

Зручність уведення формул. Користувачі можуть писати рівняння, користуючись простою термінологією. У формулах замість посилань на комірки можна використовувати назви стовпчиків і рядів (наприклад: Ціна*Кількість замість А1*А2), що полегшує створення та розуміння обчислень.

Перегляд макета сторінки. Дає можливість задати точне розташування інформації на кожній друкованій сторінці.

Замовлені комірки. Користувачі можуть «проникнути за сітку» звичайної електронної таблиці, щоб дані відповідали їхнім вимогам.

Контроль змін. У випадку кількох користувачів спрощується контроль змін у робочому каталозі (виділяються зміни, внесені іншими користувачами). Для кожної виділеної комірки є відомості про те, що було змінено, коли і ким.

Гіперпосилання. В усі документи Excel 97 можна вставляти гіперпосилання для доступу до потрібних документів незалежно від їх місцезнаходження.

Відкриття з URL. Велика гнучкість за спільного використанні даних у мережі Intranet. Користувачі легко можуть відкривати файли Excel чи HTML з HTTP- і FTP-серверів за допомогою команди Excel 97 Файл/Открыть.

Публікація в режимі «online» — запис в URL. Полегшує розміщення зошитів Excel на HTTP- і FTP-серверах мережі Intranet. Тепер кожен може переглядати і використовувати дані електронних таблиць, поміщених у спільну мережу Intranet чи в глобальну мережу.

Робота з HTML-документами. Excel 97 працює з документами HTML так само легко, як і зі своїми документами (*.xls). Форматування і гіперпосилання зберігаються, а користувачі дістають можливість динамічного аналізу даних, а не простого їх перегляду.

Середовище розробки Visual Basic (VBE). Середовище VBE сумісне із середовищем Visual Basic 5.0. У ньому є поліпшений редактор кодів, броузер ієрархічних об’єктів, багатовіконний налагоджувач, вікно властивостей, аналізатор проекту і конструктор.

Майстер діаграм. Розташування всіх параметрів графіків в одному місці прискорює їх створення та редагування.

Зошити колективного користування. У цих зошитах кілька користувачів можуть одночасно відкрити один документ, не отримавши повідомлення «файл уже відкритий». Можна змінювати дані, форматувати, редагувати формули і навіть додавати та вилучати комірки.

Збереження в гіпертекстовому форматі (HTML). Користувачі можуть автоматично перетворювати свої таблиці, створені за допомогою програми Excel, у HTML-формат для того, щоб розміщувати їх в Інтернеті або в мережі Intranet. Діаграми тепер можна записувати у форматі GIF з поліпшеними можливостями перетворення.

Перегляд документів Excel. Користувачі можуть публікувати документи Excel так, щоб їх могли переглядати й ті, в кого немає програми Excel. Програма Excel Viewer дає можливість, не користуючись програмою Excel, переглядати, копіювати, збільшувати, фільтрувати, друкувати і слідувати гіперпосиланням у документах Excel.

На рис. 2.1 подано вікно програми Excel у випадку, коли плата відеоадаптера працює в режимі Super VGA з роздільною здатністю 1024 на 768 пікселів. Якщо система Windows працює в інших відеорежимах, екран може мати інший вигляд.

Рис. 2.1. Вікно інтерфейсу Excel в розгорнутому вигляді та його основні елементи

Розглянемо основні елементи вікна інтерфейсу.

Панели инструментов - на панелях інструментів (toolbars) розміщені кнопки, клацання на яких мишкою викликає на виконання відповідну команду Excel.

Кнопка системного меню - це піктограма Excel, клацання на якій мишкою приводить до відкриття системного меню, що дає змогу маніпулювати вікном Excel.

Поле имени клетки - подає ім`я та адресу активної клітинки в робочій книзі.

Строка формул - відтворює дані або формули, які вводяться в клітинку.

Строка меню - головний список команд Excel; клацання мишкою на будь-якому слові, що входить до цього списку, розгортає список елементів вибраної команди головного меню.

Строка заголовка - відтворює ім`я програми, з якою працює користувач, і, крім того, на ній розміщені деякі кнопки управління, які можна використовувати для зміни зовнішнього вигляду вікна Excel.

Кнопка закрытия (выход из программы) - клацання мишкою на цій кнопці закриває вікно Excel та завершує роботу програми.

Кнопка восстановления - клацання мишкою на цій кнопці збільшує вікно Excel так, щоб воно займало увесь екран.

Кнопка минимизации - згортає вікно Excel, розміщуючи його піктограму на панелі задач Windows 95.

Строка состояния - відтворює різні повідомлення Excel, а також стан клавіш <Num Lock>, <Caps Lock>, <Scroll Lock>.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]