Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ohrana_truda_otvety.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

37.Профілактика травматизму

Заходи попередження травматизму зводяться до усунення безпосередніх або сприятливих причин його виникнення. Тому цих заходів так само багато, як і самих причин.

Рис. 1. - Триступінчаста схема забезпечення безпечного стану об’єктів (загальний вигляд)

На підприємствах необхідно проводити ретельне розслідування кожного випадку травматизму з виявленням причин, що викликали, і вжиттям відповідних заходів з їх усунення. Крім того, потрібно систематично за певні періоди (місяць, квартал, рік) аналізувати всі випадки травм за їхнім характером й причинами. Такий аналіз дозволяє встановити найбільш часті й характерні для даного підприємства причини травматизму й зосередити основні зусилля на їхньому усуненні. Розслідування кожного конкретного випадку проводять безпосередньо на місці події в той же або наступного дня за участю представників адміністрації цеху або ділянки, медпункту й профспілкових органів. Періодичний аналіз травматизму здійснюють із профспілковими органами й адміністрацією із залученням працівників медпункту або медсанчастини, санепідемстанції й робітничого активу. Крім того, при будівництві й експлуатації підприємств необхідно передбачати всі можливі заходи попередження виникнення причин травматизму. Ці заходи попередження повинні враховувати як загальні причини травм, так і специфіку кожного підприємства.

Рис. 2 - Триступінчаста схема забезпечення безпечного стану об’єктів: (первинний захист)

Рис. 3 - Триступінчаста схема забезпечення безпечного стану об’єктів: (вторинний захист)

Рис. 4 - Триступінчаста схема забезпечення безпечного стану об’єктів: (третинний захист)

38.Перелічіть загальні оздоровчі й профілактичні заходи на виробництві

Крім локальних заходів, спрямованих на боротьбу з несприятливими факторами на виробництві (які розглянуті в курсі «Основи охорони праці»), важливе гігієнічне значення мають загальні заходи, які повинні використовуватися на всіх підприємствах з урахуванням їх профілю й характеру виробничих шкідливостей.

Заходи з профілактики професійних захворювань є індивідуальними щодо кожної окремої шкідливості і кожного готельного виробничого процесу. Спільними є лише деякі найважливіші принципи, на яких базуються профілактичні заходи щодо окремих шкідливостей і окремих виробництв.

До загальних принципів профілактики відносяться:

1. Гігієнічне нормування професійних шкідливостей (наприклад: встановлення гранично допустимих концентрацій токсичних і нетоксичних речовин в повітрі робочих приміщень, допустимих рівнів іонізуючих випромінювань, рівнів шуму і вібрації і т. д.). Ці регламентують показники є основою профілактичної роботи та оцінки ефективності проведення оздоровчих заходів. Систематичний контроль за станом виробничого середовища здійснюється лабораторіями СЕС, заводськими лабораторіями.

2. Зміна технології виробництва (використання замість порошкоподібних продуктів брикетів, гранул, паст; заміна сухих процесів вологими; пневмоклепальних молотків точковим зварюванням і т. д.).

3. Механізація та автоматизація виробничих процессов.4. Герметизація апаратури, в якій відбувається обробка токсичних або пилять матеріалів.

4. Ефективна місцева і загальнообмінна вентиляція.

5. Використання індивідуальних засобів захисту.

6. Біологічні методи профілактики: загальнооздоровчі і спеціальні. До першої групи відносяться: раціональна організація праці та відпочинку, масові заняття фізкультурою і спортом, раціональне харчування та ін Друга група заходів проводиться в залежності від етіологічного і патогенетичного принципу, на підставі знання несприятливої ​​дії на організм різних факторів виробничого середовища - пилових, хімічних і фізичних. Наприклад, відомо позитивне значення дихальної гімнастики, інгаляцій аерозолями, а також раціонального харчування з включенням вітамінів у профілактиці відповідних пневмосклерозом, бронхітів пилової і токсико-хімічної етіології, значення масажу, камерних ванн і цілеспрямованих гімнастичних вправ для профілактики вібраційної хвороби і т. д.

7. Попередні та періодичні медичні огляди осіб, що працюють в умовах професійних шкідливостей, здатних викликати професійні захворювання.

8. Санітарно-просвітня робота. Перелічені напрямки профілактичної роботи здійснюються різними службами промислового підприємства, у тому числі і медичною службою, і контролюються вищестоящими організаціями - санітарно-епідеміологічною службою, профспілковими органами, відповідними комісіями органів влади на місцях і федерального рівня та ін./

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]