Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щоденник.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Питання на захист переддипломної практики по акушерству

                1. Повторнороділля 30 років в ІІІ періоді пологів, який триває 30 хв. Ознаки відокремлення плаценти позитивні. Послід самостійно не виділяється. Ваша тактика в даній ситуації. Продемонструйте на фантомі.

                1. Звернулася вагітна 24 років в термін 29-30 тижнів на черговий прийом. Стан вагітної задовільний. Проведіть чергове обстеження вагітної. Заповніть відповідну документацію.

                2. У породіллі 28 років виникли пологи доношеним плодом масою 3400 г. без асфіксії, жіночої статі. Народився послід, при огляді якого виник сумнів в його цілостності. Методика огляду посліду. Ваша тактика в даній ситуації.

                3. Звернулася жінка 47 років перевірити свій стан. Ваші дії. Підготуйге все необхідне і продемонструйте техніку взяття мазків для цитологічного дослідження. Оформіть для відправки в лабораторію.

                4. Звернулася жінка 45 років на профогляд для улаштування на роботу. Ваша тактика. Продемонструйте на фантомі методику піхвового дослідження за допомогою дзеркал та дворучного піхвового дослідження.

                5. Виклик до роділлі. Відбулися домашні пологи. Послід виділився самостійно, без дефектів. Пологові шляхи цілі. Крововтрата 150 мл. Через 10 хв. після пологів з'явились помірні кров'яні виділення. Попередній діагноз. Причина кровотечі (обгрунтуйте). Надайте невідкладну допомогу.

                6. Першовагітна 21 роки, вагітність 38 тижнів. Скаржиться на головний біль і порушення зору. Пологової діяльйості немає. АТ 180/100, 170/90 мм.рт.ст. Значні набряки обличчя, верхніх і нижніх кінцівок, передньої черевної стінки. Поставте і обгрунтуйте діагноз. Надайте невідкладну допомогу. Помилки у веденні вагітності.

                7. У роділлі Н 2 роки тому перші пологи закінчились народженням мертвого плода масою 300 г. Розміри таза 26-26-31-17. Термін вагітності 39 тижнів. Перейми слабкі. Навколоплідні води не відходили. Передбачувана маса плода 3600 г. Передбачуваний діагноз? Знайдіть ступінь звуження тазу різними методами (продемонструйте). Прогноз пологів. Подальша акушерська тактика.

                8. У роділлі надмірно сильна пологова діяльність, болючі, судомного характеру перейми, нижній сегмент матки болючий при пальпації, контракційне кільце розміщується на рівні пупка, косо. Розміри таза: 25-28-30-18: ОЖ -108 см. ВСДМ - 39 см.. Поставте і обгрунтуйте діагноз. Причина ускладнення пологів. Невідкладна допомога.

                9. На ФАП доставлена першовагітна, у якої 2 год. тому почалися регулярні перейми. Термін вагітності 39-40 тижнів. Дії фельдшера по визначенню стану впутрішньоутробного плода (продемонструйте на фантомі).

                10. Першовагітна звернулася до фельдшера медпункту 10.02 за порадою по визначенню дати допологової відпустки. Стоїть на диспансерному обліку по вагітності з терміну 7 тижнів. О.М. Два дні тому вперше відчула ворушіння плода. Визначити дату допологової відпустки.

                  1. У першороділлі 28 років з великим плодом виникла ситуація загрожуючого розриву матки. Роділля знаходиться в передпологовій палаті. На підставі яких даних можна поставити цей діагноз? Невідкладна допомога.

                  2. Першороділля 25 років знаходиться у другому періоді пологів з переднім видом потиличного передлежання гвдода і нормальним перебігом пологів в

пологовій залі. Голівка врізується. Ваша тактика в даній ситуації. Продемонструйте на фантомі акушерську допомогу «захист промежини».

                  1. Вас викликали до роділлі в III періоді пологів. Через 10 хв. після народження дитини крововтрата. 150 мд. Ваші дії. Продемонструйте методику обробки пуповини.

                  2. Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до жінки 30 років, яка 15 хв. тому народила живого доношеного хлопчика, масою 3400 г.

Допомогу надали, крововтрата 100 мл. Ваша тактика. Продемонструйте визначення ознак відокремлення плаценти (на фантомі).

                  1. Звернулася вагітна 35 років в терміні 8-9 тижнів вагітності. Зберігати вагітність не хоче. Продемонсгруйте на фантомі методи дослідження для встановлення діагнозу вагітності.

                  2. У роділлі при огляді пологових шляхів виявлено розрив шийки матки до 3 см. Складіть, набір інструментів і продемонструйте методику огляду шийки матки після пологів. Подальша тактика.

                  3. У вагітної при взятті на облік зовнішні розміри тазу дорівнюють 24- 26-28- 18 см. Які додаткові вимірювання необхідно провести для визначення даного тазу. (Продемонструйте на фантомі). Прогноз пологів.

                  4. Породілля знаходиться у пологовій кімнаті. Самопочуття задовільне. Через 30 хв. після пологів почалася гіпотонічна кровотеча. Невідкладна допомога. Послідовність. Як визначити об'єм крововтрати?

                  5. У другому періоді пологів у роділлі з'явилися ознаки загрози розриву промежини. Які ознаки характерні для даної патології? Що робити? Складіть набір інструментів для зашивання розриву промежини.

                  6. Вагітність перша, 36-37 тижнів. Приступ еклампсії. Надайте невідкладну допомогу.

                  7. Доставлена молода жінка зі скаргами на різкий переймоподібний біль внизу живота, значні кров'янисті виділення. Два тижні тому в терміні 8-9 тижнів взята на облік з приводу вагітності. Пульс - 100 уд. хв. АТ - 90/60 мм. рт. ст. Попередній діагноз. ІЦо необхідно зробити для підтвердження діагнозу? Подальша акушерська тактика. Підготуйте набір інструментів для надання допомоги.

                  8. На ФАП доставлена роділля в 11 періоді пологів. Через 15 хв. після народження доношеної дівчинки, самостійно виділився послід по Дункану. При огляді посліду виявлено дефект дольки розміром 2x2 см. Крововтрата 200 мл.. Кров'яні виділення незначні. Діагноз? Що робити? Продемонструйте на фантомі.

                  9. Вагітна 23 років з терміном вагітності 30 тижнів з'явилась на черговий огляд Скарг немає. Вага жінки збільшилась за 2 тижні на 900 г. Ваші дії по виявленню ознак прегестозу.

                  10. При обстеженні вагітної у терміні 38 тижнів виявлено, що спинка плода звернута до правої сторони матки і злегка до передньої стінки. Дрібні частини визначаються зліва, голівка - в дні матки. Відтворити на фантомі. Поставити і обгрунтувати діагноз.Подальша акушерська тактика.

                  1. На ФАПі знаходиться роділля в ІІІ періоді пологів. Через 30 хв. після народження доношеного хлопчика почалася кровотеча, яка досягла 300 мл. продовжується. Ознаки відокремлення плаценти відсутні. Причина кровотечі, надати невідкладну допомогу (продемонструвати на фантомі).

27. До фельдшера ФАПу звернулася вагітна зі скаргами на кровотечу із статевих шляхів, яка виникла раптово, без будь-якої причини і швидко зупинилась. Термін вагітності 36 тижнів. Перейм немає. Крововтрата становить 150- 200 мл. Про яку патологію можна думати? Невідкладна допомога.

28. Першороділля 20 років знаходиться у післяпологовому відділенні на першу добу після пологів зі швами на промежині. Догляд за швами на промежині.

29. У роділлі 19 років, при наданні ручної допомоги за методом Цов'янова при чисто сідничному передлежанні у плода виникла ситуація - закидання ручок. Тактика в даній ситуації (продемонструйте на фантомі).

30. Першовагітна 25 років. Термін вагітності 32 тижні. Самопочуття добре. За 2 тижні вага жінки зросла на 1,5 кг. набряків немає. АТ 115/70 мм.рт.ст. Підозрюється багатоплідна вагітність. Яким методом дослідження можна це виявити. Продемонструйте на фантомі методики вимірювання ОЖ і ВСДМ.

31. У жінки 20 років після статевих зносин з'явились пінисті білі, свербіння, відчуття жару в ділянці статевих органів і піхви. Про яку патологію можна думати. Методи дослідження для встановлення діагнозу (продемонструйте на фангомі). Лікування.

32. Ви фельдшер швидкої допомоги. Виклик додому. Зі слів жінки раптово виник різкий біль в животі, втрата свідомості. В шлюбі протягом 6 років, останні 3 роки лікувалась з приводу безпліддя. Менструації відсутні 1,5 місяців. Попередній діагноз? Дії фельдшера швидкої допомоги. Яке обстеження необхідно провести для встановлення остаточного діагнозу. Складіть набір інструментів.

49