Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mezhdunarodnoe_pravo.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
257.26 Кб
Скачать
  1. Її н прохання про надання політичного притулку не означає, що такий ||ри і улок буде автоматично наданий.

І Іолітичний притулок припиняється,якщо зникли обставини, що їм у< или особу шукати притулок, або якщо особа натуралізувалася в ді рж ані, яка надала ій притулок.

54. Універсальні і регіональні механізми захисту прав людини

Міжнародні механізми захисту прав людини - це міжнародно- правові акти з прав людини, а також спеціалізовані міжнародні інстру­менти, організації, установи, які безпосередньо спрямовані на захист прав людини та виконання цих актів.

Залежно від рівня реалізації механізмів захисту прав людини роз­різняються:

  • універсальні механізми, які діють на рівні всього світу (наприк­лад, Рада з прав людини, Комітет з прав людини ООН, Верховний комісар ООН з прав людини, Верховний комісар ООН у справах біженців і т.д.);

  • регіональні механізми, що діють в межах певного регіону (Орга­нізація з безпеки та співробітництва у Європі, Європейський суд з праи людини, Американський комітет з прав людини тощо).

Залежно від підстав створення міжнародні органи та організації, діяльність яких спрямована на захист прав людини, поділяються нц два види:

  • конвенційні органи,утворені на підставі міжнародних договорім Це, зокрема, Комітет з прав людини ООН (діє на підставі Пакту про громадянські та політичні права 1966 р.), Європейський суд з прав лю дини (діє на підставі Європейської конвенції про захист прав людини т.і основних свобод 1950 р.), Комітет з прав дитини (засновано відповідно до Конвенції про права дитини 1989 р.) та інші.

  • органи, утворені міжнародними організаціями. Специфікою діяльності цих органів є те, що їх рішення мають, як правило, рекомеи даційний характер і забезпечуються лише авторитетом самих органі­зацій. До таких органів відносяться Рада з прав людини ООН, Комісін з положення жінок (засновані Економічною та соціальною радон ООН), Верховний комісар ООН у справах біженців (посада заснован* Генеральною Асамблеєю ООН), Міжнародне бюро праці (засновані’ Міжнародною організацією праці).

56. Спеціалізовані органи 00н із захисту прав людини

Рада з прав людини ООН є міжурядовим органом у системі ООН у складі представників 47 держав, що відповідає за зміцнення діяльності щодо заохочення і захисту прав людини по всьому світу. Місця у Раді розподіляються між регіональними групами ООН таким чином: 13 Африці, 13 Азії, 6 країнам Східної Європи, 8 країнам Латинської Аме­рики і Карибського басейну, а 7 Групі західноєвропейських та інших держав.

Рада була створена Генеральною Асамблеєю ООН у 2006 р. :і основною метою реагування на ситуації порушення прав людини і винесення рекомендацій по них та прийшла на зміну Комісії ООН і прав людини, утвореної в 1946 р. Основна відмінність Ради від Комісії полягає в тому, що вона є допоміжним органом Генеральної Асамблеї ООН, а не ЕКОСОР, та до її функцій входить здійснення загальної ко­ординації діяльності із захисту прав людини в рамках ООН.

Посада Верховного комісара ООН із заохочення та захисту всіх || прав людини була заснована відповідно до резолюції 48-ї сесії Гене- 1 ральної Асамблеї ООН у 1993 р. Верховним комісаром є особа, що І характеризується високими моральними якостями і чесністю й володів І досвідом, у тому числі в галузі прав людини, а також загальними зна- І ннями і розумінням різних культур, що особливо необхідно для не- І упередженого, об’єктивного, невибіркового і ефективного виконання І

ній .и п іків Верховного комісара. Верховний комісар призначається Ге- іі< І м >і і.ним секретарем ООН і затверджується Генеральною Асамблеєю ни її > гирирічний період із можливістю продовження повноважень ще МИ і іди и термін. За своїм статусом Верховний комісар є заступником

  1. »‘трального секретаря ООН. Він діє в рамках Статуту ООН,Загальної ці і1 /і.ірації прав людини, інших міжнародних документів в галузі прав ММідипи і несе основну відповідальність за діяльність міжнародного і ці и товариства в галузі прав людини.

Обов’язки Верховного комісара: заохочувати і захищати 1111 * * к гивне здійснення всіма людьми громадянських, культурних, ин'Помічних, політичних і соціальних прав; виконувати завдання, Д«»|іумені йому компетентними органами системи ООН в галузГ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]