Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FD R kons.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
386.05 Кб
Скачать

2.2. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання без створення юридичної особи

Суб’єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи має право відкрити рахунок у будь-якому банку України та в інших державах за згодою цих банків у порядку, встановленому НБУ. Підставою для відкриття рахунка є свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності та копія документа, що підтверджує взяття його на облік у державному податковому органі.

Власний капітал приватного підприємця формується виключно за рахунок його приватного майна. Основним джерелом його збільшення є внутрішнє фінансування.

Приватний підприємець відповідає за боргами суб’єкта господарювання, власником якого він є, всім своїм майном.

Законодавством передбачено кілька альтернативних способів оподаткування доходів приватних підприємств:

  • оподаткування сукупного чистого доходу, сплата інших податків, передбачених законодавством України (традиційне оподаткування);

  • сплата фіксованого податку з придбанням торгового патенту;

  • сплата єдиного податку.

За традиційною системою оподаткування у приватного підприємця виникають певні накладні витрати, пов’язані з веденням книги обліку доходів і витрат підприємства та обчислення чистого доходу на підставі документів, що підтверджують витрати.

Переваги даної системи в тому, що розмір сплачуваних податків залежить від розміру одержаних доходів; практично відсутні обмеження щодо виду діяльності.

Обов’язковою умовою придбання патенту на право здійснення підприємницької діяльності є сплата фіксованого податку. Приватний підприємець може перейти на сплату фіксованого податку у разі одночасного додержання таких умов:

  • здійснення підприємницької діяльності з продажу товарів, надання супутніх такому продажу послуг на ринках з обов’язковою сплатою ринкового збору згідно з чинним законодавством;

  • кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким підприємцем, включаючи членів його сім’ї, не повинна перевищувати п’яти;

  • валовий дохід підприємця від самостійного здійснення підприємницької діяльності або з використанням найманої праці за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю придбання патенту, не перевищує 7000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі підприємці не можуть здійснювати торгівлю лікеро-горілчаними і тютюновими виробами. Ставки фіксованого податку встановлюються місцевими радами. Для громадян, які самостійно здійснюють підприємницьку діяльність мінімальний розмір податку - 20 грн., максимальний – 100 грн. за календарний місяць ( в залежності від розміщення об’єкта торгівлі). Якщо підприємницька діяльність здійснюється з використанням найманої праці або із залученням до неї членів сім’ї підприємця, розмір фіксованого податку збільшується на 50% за кожну особу. Приватні підприємці – платники фіксованого податку звільнені від обов’язкового ведення обліку доходів і витрат.

Приватний підприємець може стати платником єдиного податку і перейти на спрощену систему обліку та звітності, якщо:

  • у трудових відносинах з ним протягом року перебуває не більше 10 осіб, включаючи членів його сім’ї;

  • обсяг виручки від реалізації продукції за рік не перевищує 500 тис.грн.;

  • відсутня заборгованість зі сплати всіх встановлених податків і обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період;

  • приватний підприємець не є суб’єктом особливого порядку оподаткування за допомогою сплати спеціального торговельного патенту;

  • приватний підприємець не здійснює торгівлю пально-мастильними матеріалами, а також лікеро-горілчаними і тютюновими виробами.

Ставки єдиного податку встановлюються місцевими органами влади за місцем державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності залежно від виду діяльності і не можуть становити менше 20 грн. і більше 200 грн. за календарний місяць. Платники єдиного податку не є платниками податку на додану вартість, але вони зобов’язані утримувати прибутковий податок з виплачуваних найманим робітникам, включаючи членів їх сім’ї, доходів і перераховувати його до бюджету. Приватним підприємцям, які перейшли на спрощену систему оподаткування не обов’язково використовувати електронно-касові апарати, що дає можливість суттєво зменшити накладні витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]