Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Остаточний варіант КЛ_ВВ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
5.07 Mб
Скачать

2. Споруди механічного очищення стічних вод.

Механічне очищення стічних вод застосовують для видалення завислих (нерозчинених) домішок і частково колоїдів, змішання стічних вод і усередню­вання концентрації їх забруднень. Механічне очищення проводять проціджу­ванням, відстоюванням і фільтруванням. Склад споруд комплексу очищення стічних вод приймають залежно від необхідного ступеня їх очищення з ураху­ванням конкретних даних про місцеві умови.

Залежно від продуктивності технологічні схеми механічного очищення можуть бути наступними:

- при витраті до 300 м3/доб. - двоярусні відстійники, хлораторна установка,

мулові майданчики;

- при витраті до 12 тис. м3/доб. - грати, пісковлювлювачі, двоярусні відс­тійники, хлораторна установка, контактні резервуари, мулові майданчики;

- при витраті від 100 тис. м3/доб. - грати, пісковлювлювачі, горизонтальні відстійники (при витраті до 36 тис. м3/доб. - вертикальні відстійники, біокоа-гулятори; при витраті більше 50 тис. м3/доб. - радіальні відстійники), хлорато­рна установка, контактні резервуари, метантенки, мулові майданчики.

Грати призначені для вилучення із стічних вод крупних відходів: паперу, ганчірок, гілля, каміння, залишків овочів та фруктів тощо. Це вертикально або похило (60-70° до горизонту) поставлені на шляху руху стічних вод стрижні з прозорами (відстань між двома сусідніми стрижнями) різної величини залежно від необхідного ступеня очищення. Стрижні грат - прямокутного, рідше круг­лого перетину. Частіше застосовують нерухомі грати, остов яких наглухо закрі­плений в нерухомій рамі. За способом видалення затриманих домішок розріз­няють грати з очищенням ручним і механізованим способами.

Пісковловлювачі призначені для затримання під дією сили тяжіння круп­них мінеральніх частинок (головним чином піску), питома вага яких значно пе­ревищує питому вагу води. Пісковловлювачі є резервуарами, в яких стічні води протікають з швидкостями 0,15-0,3 м/с, що забезпечують випадання тільки ва­жких мінеральних речовин (в основному піску крупністю 0,25 мм і більше, що складає до 65% всієї кількості піску, що міститься в стічних водах). Пісковлов-лювачі за своєю конструкцією бувають горизонтальні, тангенціальні, вертика­льні, аеровані, що відрізняються напрямком і характером руху оброблюваної рідини.

Видалення органічних нерозчинених забруднень за рахунок сили тяжіння (осідання забруднень з питомою вагою більше питомої ваги води) або за раху­нок спливання (забруднень з питомою вагою менше питомої ваги води) здійс­нюють у відстійниках. Забруднення, які осідають, збираються на дні відстій­ника. Для видалення осаду встановлюють скребковий механізм. Для збору і ви­далення спливаючих речовин у передньої перегородки відстійника встановлю­ють поперечний переливний жолоб.

За призначенням виділяють первинні й вторинні відстійники. Первинні ві­дстійники призначені для освітлення води, яка пройшла грати і пісковловлюва-чі й направляється на біологічне очищення або у водоймище. Вторинні відстій­ники служать для уловлювання активного мулу, що виноситься з аеротенків, або біологічної плівки біофільтрів. Залежно від напряму руху стічних вод розрі­зняють горизонтальні, вертикальні й радіальні відстійники.

До споруд механічного очищення можна також віднести септики, двоярус­ні відстійники, біокоагулятори.