Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая метод.вказ.н,ф к.х.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Елементи іv – а групи

До ІV – А групи відносяться р-елементи Карбон, Силіцій, германій, Станум та Плюмбум. На зовнішньому рівні знаходиться чотири електрони s2p2 конфігурації, яка у збудженому стані набуває вигляд sp3 конфігурації. Радіуси елементів закономірно зростають зі збільшенням порядкового номеру, іонізаційні потенціали і загальна електронегативність зменшуються. Карбон та Силіцій у більшості кисневих сполук проявляють ступень окислення +4, але від германію до Плюмбуму стійкість сполук з ступенем окислення +4 зменшується, а з ступенем окислення +2 зростає. Елементи ІV – А групи можуть проявляти ступень окислення -4 у летких гідридах, стійкість яких швидко згасає з ростом порядкових номерів елементів.

 

I1, эВ

Ео4+/Е)

С

11.32

-

Si

8.21

-

Ge

7.95

+0.05

Sn

7.41

-0.136

Pb

7.48

-0.126

Карбон та Силіцій утворюють декілька алотропічних модифікації.

Цікава властивість Карбону поглинати (адсорбцію вати) гази, випаровування, барвники. Речовини, на поверхні яких відбувається поглинання інших речовин називають адсорбентами. Адсорбційна властивість речовини визначається умовами, у яких знаходяться частки на їх поверхні. Якщо в речовині всі сили, що діють між частками, взаємно врівноважені, то на поверхні в рівновазі знаходяться лише ті сили, які спрямовані в середину речовини. Внаслідок цього на поверхні адсорбенту утворюється силове поле, завдяки якому і притягуються частиці газу або розчину. Адсорбція – зворотній процес, який залежить від концентрації речовини, що поглинається та температури. Адсорбційна властивість Карбону можливо збільшити шляхом нагрівання Карбону до 800-1200 0С в потоку водяного пару, внаслідок чого його загальна поверхня сильно зростає; такий Карбон називають активованим.

Карбон – сильний відновник: 2CuO + C = 2Cu + CO2 .

Карбон та Силіцій взаємодіють з металами з утворенням карбідів та силіцидів. В карбідах лужних та лужноземельних металів (ацетиленіди) – СаС2, ступень окислення Карбону дорівнює -1, а в карбідах малоактивних металів (метаніди) – Al4C3 дорівнює -4.

Карбон та Силіцій не взаємодіють з розведеними хлороводневою та сірчаною кислотами. Проте Силіцій розчиняється у водних розчинах луг, утворюючи силікати:

Si+2NaOH + H2O ® Na2SiO3+2H2

Карбон та Силіцій реагують з Гідрогеном, сіркою, Нітрогеном та галогенами при температурі.

З Оксигеном Карбон утворює два оксиди Карбону (ІІ та ІV). Монооксид Карбону вважають іноді ангідридом мурашиної кислоти, тому що його можна отримати шляхом дегідратації останньої при 100оС з H2SO4.

HCOOH ® CO + H2O

Дуже міцний оксид. СО - донор електронної пари і акцептор електронів з d-елементів, утворює комплексні сполуки з перехідними металами (Карбоніли). СО проявляє відновні властивості.

Диоксид Карбону (вуглекислий газ) за звичайних умов не горить, в півтори рази важче за повітря, розчиняється у воді. Проявляє слабкі окисні властивості, у ньому горять лужні, лужноземельні метали, магній, фосфор:

СО2 + 2Mg = 2MgO + C

Під тиском диоксид Карбону безпосередньо взаємодіє з аміаком з утворенням сечовини – нітратного добрива:

СО2 + 2NH3 = CO(NH2)2 + H2O

Якісною реакцією на вуглекислий газ є дія вапняної води Са(ОН)2 з утворенням осаду карбонату кальцію.

Вугільна кислота – слабка двохосновна кислота утворює Карбонати і гідрокарбонати. Практично всі гідрокарбонати розчинні у воді, з середніх солей розчинні Карбонати лужних металів і амонію. Їх розчини мають лужну реакцію. Всі солі вугільної кислоти розкладаються кислотами та при нагріванні:

Na2CO3 + 2HCl = 2NaCl + CO2 + H2O

MgCO3 t→ MgO + CO2

Силіцій з Оксигеном утворює оксид – SiO2, якому відповідають кислоти складу xSiO2yH2O. Метасилікатна (Н2SiO3) і ортосилікатна (Н4SiO4) кислоти утворюють колоїдні розчини – драглі. Їх отримують з силікатів, шляхом дії сильних мінеральних кислот. Метасилікатна кислота дуже слабка кислота та її солі лужних металів гідролізують за аніоном (лужне середовище).

Станум за звичайних умов стійке по відношенню до Оксигену та води на відміну від Плюмбуму, який вкривається оксидною плівкою, а у присутності вологі взаємодіє з Оксигеном повітря.

2Pb + О2 + 2Н2О = 2Pb(OH)2

При підвищених температурах Станум та Плюмбум взаємодіють з більшістю неметалів. Станум та Плюмбум добре розчиняються у концентрованих розведених Хлороводневій та сірчаній кислотах на відміну від розведених кислот.

Sn + 2HCl = SnCl2 + H2

Sn + 4H2SO4 = Sn(SO4)2 + 2SO2 + 4H2O

При взаємодії з концентрованою нітратною кислотою Станум реагує як неметал, а Плюмбум виявляє металічні властивості:

Sn + 4HNO3 = H2SnO3 + 4NO2 + H2O

- олов’яна кислота

Pb + 4HNO3 = Pb(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O

З розведеною нітратною кислотою Станум реагує як метал з утворенням солі та монооксиду Нітрогену.

Для Стануму більш стійкими являються сполуки зі ступенем окиснення +4, тому сполуки Стануму (ІІ) легко окислюються і є відновниками. Для Плюмбуму, навпаки, більш стійки сполуки зі ступенем окислення +2, тому сполуки Плюмбуму (ІV) проявляють окисні властивості.

Станум і Плюмбум утворюють нерозчинні у воді оксиди (ІІ та ІV). Цим оксидам відповідають амфотерні гідроксиди.

Sn(OH)2 + NaOH = Na2[Sn(OH)4] –тетрагідроксостаніт Натрію

Sn(OH)2 + 2HCl = SnCl2 + 2H2O

Sn(OH)4 + 2NaOH = Na2[Sn(OH)6] –тетрагідроксостанат Натрію

Sn(OH)4 + 4HCl = SnCl4 + 4H2O

В гідроксидах Стануму (ІІ) та Плюмбуму (ІІ) переважають основні властивості, а в гідроксидах Стануму (ІV) та Плюмбуму (ІV) переважають – кислотні.

Більшість солей Стануму добре розчинні у воді ( за виключенням сульфідів), а солі Плюмбуму мало розчинні у воді ( за виключенням ацетату, нітрату).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]