Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0031_diplom_mark_strateg.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
910.85 Кб
Скачать

Витрат на проведення виставки

Найменування платежу

Сума витрат, євро

Реєстраційний збір: загальноорганізаційні витрати, охорона, реклама, інформація про учасників виставки в каталозі (текст до 1000 знаків), електронна версія каталогу, інформаційні матеріали, запрошення на презентацію виставки на одну персону, 1 екземпляр каталогу виставки, 3 бейджа і 15 разових пропусків

120

Комплексний монтаж стенду: підлогове покриття, стійки, стінні панелі, сполучні прогони, фризова панель з фризовим написом, вішалка, корзина для паперів, 1 стіл на кожних 3 кв. м, 1 світильник і 1 стілець

275

Виставкова площа (у вартість входить: оренда площі, загальне освітлення, опалювання, загальна охорона, прибирання проходів між стендами, вивіз сміття)

1600

Витрати на завезення, вивіз продукції, устаткування: транспорт, робота вантажників

80

Витрати на друкарську продукцію

200

Витрати на харчування персоналу

100

Разом:

2375

Таким чином, сумарні виставкові витрати складають 2375 євро або 26125 грн. Основну частину витрат займають витрати на оренду стенду (близько 70% від загальної вартості участі).

Виставка є унікально багатоплановим комплексним заходом, і однозначно оцінити її ефективність досить складно. Легко оцінити ефективність розміщення конкретного рекламного модуля в конкретній газеті, але дуже важко провести дослідження по рекламній кампанії в цілому. Але без оцінки ефективності неможливе грамотне планування наступних виставок, адже чим менше уваги приділяється аналізу результатів виставки, тим більше вірогідність повторення помилок. Виходити потрібно не з прогнозу мінімальних продажів, а з прогнозу середніх продажів. Проаналізуємо доходи від виставок підприємства ТОВ «Бренд Бенд», що були отримані в 2009 році.

На основі показників участі підприємства у виставках, спеціалістами ТОВ «Бренд Бенд» виведений середній показник зростання середньоденного товарообігу під час участі у виставці, впродовж трьох місяців після проведення виставки, виявлено середнє число контактів, відвідувачів стенду і середнє число укладених контрактів.

Для оцінки ефективності виставки необхідний підрахунок доходу від продажів на виставці і від продажів після неї. Середній дохід від продажів на виставці з врахуванням відсотка зростання товарообігу по середньому показнику представлений в таблиці 3.3.

Таблиця 3.3

Дохід від укладених на виставці контрактів на продаж та послуги

Найменування групи товарів

Сума, грн.

Рекламна поліграфія

15400

Книжно-журнальна поліграфія

3200

Паперово-білова продукція

4600

Разом

23200

З врахуванням витрат на проведення виставки можна зробити вивід, що за дні проведення виставки вона не окупилася. Проте варто відмітити, що під час проведення виставки не лише реалізуються продажі, але і притягуються потенційні покупці.

Не дивлячись на те, що в дні проведення виставка не окупила себе, згодом спостерігався значний приплив клієнтів.

Відвідувачами стенду ТОВ «Бренд Бенд», яким була розіслана вся рекламна інформація з тематики, що їх цікавить, були заповнені анкети, були зроблені попередні замовлення в офісі компанії.

Протягом подальших трьох місяців після участі у виставці ТОВ «Бренд Бенд» було укладено контрактів на реалізацію продукції на загальну суму 6831 тис. грн.

Для розрахунку економічної ефективності заходу використовуємо наступну формулу:

(3.1)

де Р - економічна ефективність проекту, грн.;

Т - середньоденний зворот в період до виставки, грн.;

- приріст середньоденного товарообігу в період виставки і післявиставковий період, грн.;

- число днів обліку товарообігу в період виставки і післявиставковий період, днів;

Н - торгівельна націнка на товар %;

І - витрати на участь у виставці, грн.

Середньоденний зворот в період до виставки складав 45 тис. грн., під час виставки планово – 112 тис. грн., протягом подальших трьох місяців загалом – 6831 тис. грн.

Таким чином, економічна ефективність даного проекту по формулі (3.1) складе:

Таким чином, можна відмітити, що економічний ефект від виставки значний. Аналіз результатів виставки фірми за останні місяці показав, що саме виставки є досить ефективним і вигідним (у співвідношенні доходів і витрат) способом підвищення конкурентоспроможності продукції.

За підсумками розрахунку економічного ефекту, вочевидь, що основні цілі по підвищенню конкурентоспроможності продукції і, як наслідок, об'ємів продажів, виконані. По виділенню 3 місяців з моменту організації виставки можна зробити наступні виводи.

Для оцінки економічної ефективності необхідно враховувати післявиставковий період (в даному випадку 3 місяці), інакше виставка буде оцінена як збиткова.

Важливим по значущості джерелом інформації виступають спеціалізовані періодичні видання і каталоги. Згідно даним дослідження клієнти отримують інформацію з цих джерел в 61,5% випадків. Слід зазначити, що зважаючи на відсутність єдиної служби маркетингу на підприємстві, рекламна політика компанії носила епізодичний і безсистемний характер. Ефективність проведених рекламних компаній не розраховувалася.

Тому наступним заходом, здатним зробити вплив на зростання валового доходу ТОВ «Бренд Бенд», необхідно провести рекламну кампанію в спеціалізованих виданнях і каталогах.

Зараз список спеціалізованих видань, які розміщують на своїх сторінках публікації про ринок рекламної поліграфії України, достатньо малий (табл. 3.5). Оскільки всі з перерахованих видань направлено тільки на цільову аудиторію і є визнаними авторитетами даного сегменту ринку, а також зважаючи на відсутність об'єктивних даних щодо тиражу видань, числа читачів серед цільової аудиторії того або іншого видання, розрахунок рейтингів видань недоцільний.

План подачі рекламних оголошень і рекламних статей повинен відповідати призначенню видання (табл. 3.4).

Таблиця 3.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]