Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_z_filosofiyi.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.04 Mб
Скачать

29. Зміст і сутність антропологічного матеріалізму л. Фейєрбаха.

Філософська система Фейєрбаха закінчує період німецької класичної філософії. Вона є нетрадиційною як у самій постановці проблем, так і в їх вирішенні, і в цьому полягає її своєрідність.

У філософському розвитку Фейєрбаха розрізняють два періоди: пер­ший, коли він певною мірою дотримувався філософських поглядів Гегеля і його послідовників, та другий, коли перейшов на позиції філософського матеріалізму.

Головною справою життя і філософії Фейєрбаха була критика релі­гії.

Фейєрбах пропонує такі основні принципи пояснення релігії:

1) людина вірить у богів не лише тому, що має фантазію та почуття, а також і тому, що їй притаманне прагнення бути щасливою;

2) вона вірить у досконалу істоту тому, що сама хоче бути досконалою;

3) людина вірить у безсмертну істоту тому, що сама не бажає помирати.

Критиці релігії (насамперед християнства) присвячена основна його праця «Сутність християнства». Вихідна теза цієї критики полягала в тому, що сутність Бога — це відчужена сутність людини. Люди­на, вважав він, створила за своєю подобою (сутністю) духовну істоту, яку наділила своїми рисами (мудрістю, силою, волею, добротою) i поклоняється своєму творінню. Отже, Бог — це сутність людини, перенесена на небо i протиставлена їй. Людина — страждуща істота, i творить Бога як своє відчуження.

Головне завдання своєї філософії Фейєрбах вбачав у подоланні релігійного відчуження. Людина повинна бачити в іншій людині Бога, ставитися до Heї як до Бога, а не поклонятись вигаданій нею сутності. Але якщо мірою Бога є людина, тоді зникає сенс заклику бачити Бога в іншій людині.

Свою філософію Фейєрбах називав антропологізмом, оскільки людина проголошується основним предметом філософ її. Суть фейєрбахівського антропологізму полягає в тому, що людина постає як родова істота, тобто як істота, наділена рисами, притаманними людському роду взагалі. Такими родовими рисами він вважав мислення (розум), волю i чуттєвість (серце). Значно менше уваги, порівняно з попередниками, він приділяв культуротворчій природі людини, її історичному способу буття.

Характерною рисою його матеріалізму був (антропологізм, що полягає в розумінні людини як вищого продукту природи, розгляді людини в нерозривній єдності з нею. Природа – основа духу. Вона ж повинна стати основою нової філософії, покликаної розкрити земну сутність людини, яку так щедро наділила почуттями, розумом і психікою. Однак "природна" сторона в людині Фейєрбахом гіпертрофувалася, а соціальна – недооцінювалася.

З усіх людських, почуттів Фейєрбах виділяв почуття любові, маючи на увазі моральну любов. Не вникаючи в усі тонкості гносеології, він зосередився на проблемі моральної суті релігії, що знайшло своє вираження в його основній праці "Сутність християнства".

В теорії пізнання Фейєрбах – сенсуаліст, оскільки, вважав він, реальна дійсність дається нам у відчуттях. Проте він не заперечував при цьому взаємозв'язок чуттєвого споглядання і мислення в процесі пізнання. Завдання останнього полягає в тому, щоб збирати, порівнювати, класифікувати дані чуттєвого досвіду, усвідомлювати й розуміти їх прихований зміст. Але на гносеології Фейєрбаха позначається його вихідний філософський принцип - антропологізм. Так, він стверджує, що поняття об'єкта первісно формується з людського спілкування. Першим об'єктом для людини є інша людина - "Ти".

Зосередившись на людині, на її почуттях дружби і любові, афористично яскраво характеризуючи любов, зокрема в шлюбних відносинах, Фейєрбах прагнув саме на цих морально-психологічних засадах створити теорію творення суспільства, у якому царювали б любов і справедливість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]