Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ З РПС.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
204.8 Кб
Скачать

6.3. Проведення досліджень і написання роботи

Головним завданням цього етапу є написання тексту курсової роботи відповідно до затверджених теми та змісту. Студент має ґрунтовно ознайомитись з теоретичними засадами обраної проблематики, на підставі аналізу літературних джерел узагальнити існуючі підходи та обґрунтувати методичний фундамент своїх досліджень. За допомогою цього інструментарію та загальновідомих сучасних наукових прийомів і методів аналізу проводиться діагностика об'єкта дослідження під кутом зору обраної теми та визначаються наявні проблеми і причини їх виникнення. Це, у свою чергу, є основою для розробки і обґрунтування альтернативних пропозицій щодо усунення проблем і визначення найбільш доцільного способу їх вирішення в умовах конкретного підприємства. В ході реалізації цього етапу робота з літературними джерелами ведеться паралельно з дослідженнями на підприємстві, окремі аспекти магістерської (дипломної, бакалаврської) роботи можуть уточнюватися або коригуватися.

  1. Підготовка та захист курсової роботи

7.1. Підготовка до захисту

Згідно з регламентом студент зобов'язаний подавати курсову роботу науковому керівникові на першу перевірку частинами у встановлені в завданні строки. У разі недодержання студентом календарного графіка виконання курсової роботи керівник має право внести пропозицію про не допуск до захисту та відрахування студента як такого, що не виконує навчальний план.

Після написання роботи студент подає курсову роботу науковому керівникові для одержання від нього письмового відгуку з оцінкою дослідження.

У разі невідповідності курсової роботи вимогам даних рекомендацій її керівник може не допустити студента до їх захисту.

Рішення щодо недопущення студента до захисту має бути затверджене на засіданні кафедри.

7.2. Порядок захисту роботи

Порядок захисту курсової роботи встановлюється «Положенням про державні екзаменаційні комісії».

Студент готує до захисту доповідь та презентацію в рекомендованій програмі Mikrosoft Offise Power Point, а також ілюстративний матеріал (таблиці, графіки, діаграми, рисунки) для всіх членів комісії.

Час публічного виступу не повинен перевищувати 5 хвилин, має бути стислим, конкретним, з використанням ілюстративного матеріалу, плакатів, допоміжного матеріалу (набору таблиць, графіків, діаграм, схем або відповідних слайдів). Головне призначення таких додатків - детально та наочно проілюструвати ті чи інші твердження автора, тому необхідно вчасно посилатися на відповідний матеріал, акцентувати на ньому увагу членів комісії.

У разі використання слайдів треба переконатися у наявності проектора, екрана, можливості затемнення, доступних джерел електричного струму та пам'ятати про специфіку підготовки та застосовування цього методу презентації.

Захист роботи розпочинається з доповіді, в якій студент має розкрити:

  • актуальність теми;

  • мету дослідження;

  • об'єкт та предмет дослідження;

  • висновки проведеного аналізу, зміст запропонованих заходів та обґрунтування їх ефективності (рекомендується витратити не менше 70% часу, відведеного для доповіді).

Завершуючи доповідь, студент має відзначити: які його розробки та висновки впроваджені або намічені до впровадження; де ще слід, на його думку, застосувати результати дослідження; яка фактична чи очікувана соціально-економічна ефективність запропонованих ним заходів.

Під час доповіді слід звертатися до ілюстративного матеріалу, коротко пояснюючи його зміст.

У разі презентації доповіді з використанням програми Mikrosoft Offise Power Point, студент повинен підготувати 6-8 слайдів з відповідною інформацією:

1 слайд – назва дослідження, автор та керівник;

2 слайд – мета, завдання, об’єкт та предмет дослідження;

3-4 слайди – згруповані таблиці з основними показниками, які характеризують стан та тенденції розвитку об’єкта;

5-6 слайди – рисунки: діаграми, графіки, які відображають наочно зміни того чи іншого процесу;

7-8 слайди – висновки та пропозиції.

Присутні на захисті члени комісії, можуть ставити студенту запитання з метою визначення рівня його спеціальної підготовки та ерудиції.

Загальний час захисту курсової роботи не повинен перевищувати 15 хв. у середньому на одного студента.

Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні комісії виноситься її рішення, у разі незгоди між її членами думка голови комісії є вирішальною. Рішення комісії оголошує її голова в той самий день.

Студенти, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, мають заборгованість, яку повинні ліквідовувати згідно положення про ліквідацію заборгованостей в термін призначений кафедрою з повторним доопрацюванням курсової роботи.