Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка АТЛ для студентов.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
275.97 Кб
Скачать

Лініменти. Мазі. Супозиторії

  1. Розраховувати процентний вміст лікар­ських речовин з різними фізико-хімічними властивостями, які входять до складу мазей та кількість до­поміжних речовин для приготування гомогенних та гетерогенних мазей.

  2. Здійснювати основнi технологiчнi операцiї по приготуванню лiнiментiв та мазей рiзних типів дисперсних систем (вiдважувати, вiдмiрювати, змiшувати, подрiб­нювати, розчиняти, емульгувати).

  3. Розраховувати кiлькiсть лiкарських i допомiжних речовин для приготування супозиторiїв.

  4. Вибирати і обгрунтовувати оптимальний варiант технологiї з урахуванням властивостей iнгредiєнтiв, що входять до складу пропису, i обладнання, яке використовується для цього.

  5. Здiйснювати основнi технологiчнi операції по приготуванню супозиторiїв методом викачування та методом виливання (зважувати, подрiбнювати, розчиняти, змiшувати, емульгувати, дозувати, викачувати, розплавляти, виливати у форми, охолоджувати, виймати iз форми).

  6. Використовувати засоби малої механiзацiї для приготування супозиторiїв методом викачування та виливання (пiлюльна машинка, машинка для подрiбнення олiї какао, прилад для розігрiву i плавлення основ , форми для виливання та iн.).

Асептичні лікарські форми.

  1. Розраховувати кiлькiсть лiкарських та допомiжних речовин для приготування iн’єкцiйних розчинiв.

  2. Пiдбирати стабiлiзатор i обгрунтовувати необхiдність стабiлiзацiї лiкарської речовини в розчині за iндивiдуальним прописом.

  3. Розраховувати iзотонiчнi концентрацiї iн’єкцiйних розчинiв рiзними методами.

  4. Вибирати оптимальний варiант технологiї iн’єкцiйних розчинiв з урахуванням фізико-хімічних властивостей iнгредiєнтiв та обладнання, яке є в наявностi.

  5. Вибирати i обгрунтовувати рацiональний спосiб приготування суспензії для ін‘єкцій або розчинів термолабільної речовини за iндивiду­альним прописом.

  6. Здiйснювати основнi технологiчнi операцiї щодо приготування iн’єкцiйних розчинiв (вiдважувати, розчиняти, фiльтрувати, здiйснювати контроль на вiдсутнiсть механiчних домiшок, герметично закупорювати, оформляти до стерилiзацiї, стерилiзувати).

  7. Розраховувати кiлькiсть лiкарських i допомiжних речовин для приготування очних лiкарських форм та лікарських форм з антибіотиками.

  8. Розраховувати iзотонiчну концентрацiю очних крапель, примочок, промивань.

  9. Вибирати i обгрунтовувати оптимальний варiант технологiї очних лікарських форм, враховуючи властивостi наявних iнгредiєнтiв i обладнання.

  10. Здiйснювати основнi технологiчнi операцiї по приготуванню очних лiкарських форм і лікарських форм з антибіотиками (вiдважувати, вiдмiрювати, розчиняти, фiльтрувати, диспергувати, змiшувати, сплавляти, стерилiзувати, викачувати, формувати, розділяти та ін.).

  11. Пiдбирати таро-закупорювальний матерiал в залежностi вiд виду лiкарської форми i фiзико-хiмiчних властивостей iнгредiєнтiв.

Використовувати засоби малої механiзацiї в процесі приготування стерильних лiкарських форм (апарат для фiльтрування, машинки для закатування металевих ковпачкiв, апарати для стерилiзацiї, сушильнi шафи).