Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право полоски.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
210.43 Кб
Скачать

63. Відпустки: поняття та види.

Відпустка – це тимчасове звільнення власником або уповноваженим ним органом працівника,я кий працює за труд договором, від виконання труд обов'язків протягом певної кількості календар днів з оплатою або без оплати їх і збереженням місця роботи за працівником на цей час.

Види відпусток:

Щорічні,Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням.Творчі відпустки.Соціальні відпустки: у зв'язку з вагітністю і родами; по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років; додаткова відпустка працівникам, що мають дітей.Відпустки без збереження зар плати. Щорічна осн відпустка не повинна бути меншою ніж 24до 35 календар дні за відпрацьований роб рік. Загальна тривалість щорічних основної і додаткової відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, - 60 календарних днів.

64.Поняття тр дисципліни. Дисциплінарна відповідальність, види дисциплінар стягнень. Порядок їх застосування.

Труд дисципліна — система правових норм, що регулюють внутрішній труд розпорядок, встановлюють труд обов’язки працівників та роботодавця, визначають заохочення за успіхи в роботі й відповідальність за невиконання цих обов’язків.Дисцип відповідальність – відп-ність робітників і службовців за порушення труд дисципліни, яке вираж-ся у накладенні стягнень адміністрацією підприємства чи установи.

Види дисциплінарних стягнень:Догана. ЗвільненняДисциплінарне стягнення застос-ся власником або уповноваженим ним органом безпосередньо після виявлення проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення,Протягом строку дисципл-го стягнення заходи заохочення до працівника не застос-ся.До держ службовців, окрім загал видів дисцип в, застос-ся:попередження про неповну службову відповідальність; затримка до одного року у присвоєнні чергового рангу або у призначенні на вищу посаду. Стягнення оголош-ся наказом і повідомл-ся працівникові під розписку протягом трьох робочих днів.

65.Заохочення як метод забезпечення труд дисципліни.

Заохочення - це своєрідна форма позитивної оцінки результатів праці працівника у процесі виконання ним своєї труд функції; один із засобів забезпечення належної труд дисципліни.можутьзастосовуватись матеріальні чи моральні ; індивідуальні чи колективні  заохочення.

Заохочення оголош-ся наказом в уро­чистій обстановці і заносяться до труд книжок працівників відповідно до правил їх ведення.За особливi трудовi заслуги працiвники представл-ся у вищi органи до заохочення, до нагородження орденами, медалями, почесними грамотами, нагрудними значками i до присвоєння почесних звань i звання кращого працiвника за даною професiєю. 

66.Поняття, умови та види матеріал відповідальності працівників за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації.Матеріал відповідальність – це встановлений законом обов'язок однієї зі сторін труд договору відшкодувати збитки іншій стороні, спричинені їй протиправними, винними діями.

Підставою для несення матеріал відповідальності є нанесення матеріал шкоди підпр, установі чи організації.

Види матеріал відповідальності:обмежена, повна ; настає в таких випадках:якщo працівник завдав шкоди злочинними діями;

якшo працівник завдав шкоди y нeтвepeзoмy cтaнi;кoли шкoду зaвдaнo умисно;Умови виникнення матеріал відповідальності:протиправна дія чи бездіял сторони труд договору;наявність причинного зв'язку між прямою дійсною шкодою і протиправними діям,пряма дійсна шкода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]