Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лбораторка_криминалистика.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
763.39 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4

Тема 4. Огляд місця події

1. Завдання й види слідчих оглядів

  1. Отримання даних про об’єктивну сторону злочину – час і місце вчинення, спосіб і знаряддя, дії злочинців на місці злочину, обстановку, обставини і механізм події, наслідки злочину і причинний зв'язок між діяннями злочинців і наслідками;

  2. Встановлення просторових і часових меж, а також черговості вчинення певних дій чи проходження певних подій;

  3. Встановлення можливого способу вчинення злочину, в певних умовах;

  4. Отримання даних про нанесену шкоду і потерпілих осіб.;

  5. Встановлення подій, що відбувались одночасно із злочином (дощ, снігопад, і т.і.);

  6. Отримання вихідної інформації для висування версій, проведення слідчих дій і пошуку злочинця;

  7. Перевірка висунутих версій і висування нових;

  8. Встановлення наявності чи відсутності події або складу злочину;

  9. Виявлення, процесуальне закріплення і збереження слідів і наслідків злочину та інших речових доказів;

  10. Отримання даних, об’єктів і зразків для проведення судових експертиз;

  11. Отримання даних про суб’єкта злочину - його вік (дорослий, неповнолітній), фізичні дані (зріст, комплекція, фізична сила, фізичні недоліки), професію, наявність певних вмінь і навичок, особливість психіки, знання місцевості і приміщення і т.і.;

  12. Встановлення, на що направлений злочин, що було його предметом і його особливості (антикваріат, продукти харчування, наркотики, зброя і т.і.);

  13. Особливості потерпілого і його відносини із злочинцем (знайомство, боязнь, тощо);

  14. Отримання даних про наявність чи відсутність співучасників, попередньої змови, форми вини, мотиву і мети.

  15. Встановлення наявності пом’якшуючих чи обтяжуючих вину обставин;

  16. Виявлення і перевірка даних про симуляцію злочину чи певних його обставин;

  17. Виявлення причин і умов, які сприяли вчиненню злочину;

  18. Виявлення осіб, які були свідками злочину чи подій, з ним пов’язаних;

  19. Виявлення інших злочинів і доказів їх вчинення.

2. Перелічіть види огляду місця події й укажіть основні тактичні прийоми й способи його проведення (приміщення, відкритий простір)

Найважливішим тактичним прийомом в усіх випадках являється реконструкція, моделювання обставин події на основі аналізу даних огляду місця злочину, допитів свідків і потерпілих, оперативно-розшукових даних - які матеріальні сліди і де подія повинна була залишити, які з них могли зникнути або бути пошкодженими, зіставлення побудованої моделі з об’єктивними даними огляду. При моделюванні потрібно враховувати, що злочинець і потерпілий діяли в надзвичайній, екстремальній ситуації, тому могли вчиняти діяння, неможливі в звичайних умовах. Якщо модель вірна, то вона підтверджується наявними слідами або їх відсутністю, допомагає відшукати сліди і предмети, які навіть були не помічені або упущені. Наприклад, якщо висунуто модель про постріл з пістолета, то повинна бути знайдена гільза, а якщо з револьвера, то гільзи на місці події не буде.

Реконструкція і моделювання події повинні проводитись до початку огляду, під час його проведення і після закінчення, що інколи викликає необхідність в додатковому огляді всього місця події, або його частини. Якщо аналізом і моделюванням встановлено, що повинні бути сліди, які не виявлені, потрібно повернутись до огляду та шукати і часто їх знаходять, навіть коли вони маловидимі чи незначні, але потім це може стати важливим доказом по справі. Наприклад, виникла версія, що злочинець після вбивства помив підлогу від крові і її виявлено не було. Але при використанні люмінолу залишки крові знайшли в щілинах між дошками, їх зірвали і знайшли згустки крові, які в подальшому судова експертиза за допомогою генної дактилоскопії ідентифікувала з потерпілим.

Огляд місця події буває первинним (основним), додатковим і повторним. Первинний огляд повинен проводитись негайно після отримання повідомлення про злочин, незалежно від часу доби, погоди, освітлення і інших умов, але при несприятливих умовах первинного огляду потім проводиться додатковий огляд, як правило, вдень. Огляд повинен проводитись тільки слідчо-оперативною групою під керівництвом слідчого, прокурора, або іншої особи, якій він доручений. Ця особа повинна мати спеціальну підготовку і досвід проведення оглядів місця події, не можна доручати його проведення стажистам, сержантам патрульно-постової служби, помічникам дільничного уповноваженого і іншим непідготовленим особам. Слідчий може запросити для участі в огляді спеціалістів, не заінтересованих в результатах справи. Відповідно до ч.4 ст. 191 КПК України, органи внутрішніх справ зобов'язані подавати слідчому допомогу в проведенні огляду місця події.

Додатковий огляд проводиться для уточнення якихось деталей, тією самою слідчо-оперативною групою або з більшістю її учасників, інколи частини місця події. Повторний огляд місця події проводять при неякісному первинному або при наявності сумнівів в його повноті і об’єктивності. Найчастіше проводить його слідчо-оперативна група з іншим керівником, в яку учасники первинного огляду включаються для уточнення даних основного огляду.

3. Виконайте огляд умовного місця події із застосуванням необхідних технічних засобів для виявлення, фіксації й вилучення речових доказів, складіть план-схему місця події й фототаблицю огляду.