Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право теория.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
78.74 Кб
Скачать

16)Правове регулювання праці неповнолітніх.

Трудове законодавство України встановлює певні особливості правового регулювання праці неповнолітніх. Це обумовлено тим, що вони користуються додатковими пільгами у зв'язку з фізіологічними, психологічними та віковими особливостями. Такими винятками є: 1) встановлення мінімального віку прийняття на роботу; 2) встановлення скороченої тривалості робочого дня; 3) встановлення особливого порядку звільнення; 4) заборона залучення до робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці; 5) заборона піднімати і переміщувати речі, маса яких перевищує встановлені граничні норми; 6) заборона до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні; 7) проведення обов'язкових медичних оглядів; 8) надання щорічної основної відпустки подовженої тривалості, 9) зменшення норм виробітку.

Кодекс законів про працю регламентує вік із якого допускається прийняття на роботу. Згідно статті 188 КЗпП не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Але існують певні винятки з цього загального правила.

Для додаткового захисту трудових прав неповнолітніх законодавством передбачаються обмеження звільнення таких працівників. Держава намагається не допускати застосування праці неповнолітніх на важких роботах і роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці. Це чітко визначено у статті 190 Кодексу законів про працю.

17)Поняття і засоби забезпечення трудової дисципліни. Заходи заохочення та порядок їх застосування. Поняття та види дисциплінарної відповідальності працівників. Види дисциплінарних стягнень та порядок їх накладання.

Трудова дисціплина — це встановлений нормами права порядок взаємовідносин учасників трудового процесу, що визначає точне виконання ними своїх трудових функцій. Засоби забезпечення трудової дисципліни: 1. Переконання і виховання - це метод активного впливу на свідомість людини і тим самим на його поведінку. Працівник повинен мати тверді погляди, що полягають в усвідомленні необхідності дотримуватись приписів правових норм, котрі визначають внутрішній трудовий розпорядок, організовувати свою поведінку і поведінку працюючих поряд відповідно до цих норм без будь-якого впливу чи примусу зі сторони.(головний засіб) 2. Заохочення (є додатковим, оскільки застосовуються до частини працюючих, що заслуговують на заохочення, або до працюючих, які порушують трудову дисципліну. Перш ніж застосовувати заходи дисциплінарного і громадського впливу, спочатку застосовують метод переконання і виховання.) 3. Покарання (У випадках порушення працівником трудових обов’язків до нього у необхідних випадках можуть застосовуватись заходи дисциплінарного і громадського впливу.)

Дисциплінарна відповідальність працівників - це передбачений нормами трудового права особливий правовий стан суб'єктів охоронних правовідносин, який виявляється в тому, що роботодавець дає негативну оцінку протиправній поведінці працівника та реагує на не! визначеними законом примусовими заходами. Види: • Загальна дисциплінарна відповідальність регулюється КЗпП і правилами внутрішнього трудового розпорядку. Вона поширюється на всіх працівників, крім працівників, для яких встановлена спеціальна дисциплінарна відповідальність. • Спеціальна дисциплінарна відповідальність регулюється законодавством, статутами й положеннями про дисципліну. Розрізняють спеціальну дисциплінарну відповідальність згідно із законодавством (наприклад, прокурори, судді, державні службовці), а також спеціальну дисциплінарну відповідальність згідно зі статутами та положеннями про дисципліну (працівники залізничного транспорту, зв'язку). За несумлінне виконання обов’язків до працівника можуть бути застосовані дисциплінарні стягнення. Види дисциплінарних стягнень: Догана – офіційно виражена негативна оцінка ставлення до роботи, результатів праці окремих осіб. Тягне за собою негативні наслідки для працівника особистого характеру.  Звільнення – припинення дії трудового договору. Порядок накладання дисциплінарних стягнень:  взяти у порушника письмове пояснення;  за кожне порушення – одне стягнення;  обираючи вид стягнення, враховують ступінь тяжкості проступку, заподіяну ним шкоду;o стягнення оголошується в наказі, повідомляється працівникові під розписку протягом 3-х днів з дня видання наказу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]