Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право теория.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
78.74 Кб
Скачать

26)Поняття неосудності та обмеженої осудності.

неосудність - психіч. стан людини, за якого вонапід час вчинення сусп. небезп. діяння не могла усвідомлювати своїх дій або керувати ними внаслідок хронічної дущевної хвороби, недоумства і т.д.

обмежена осудність - підлягає кримінальній відповідальності особа, визнана судом обмежено осудною, тобто така, яка під час вчинення злочину, через наявний у неї психічний розлад, не була здатна повною мірою усвідомлювати свої дії (бездіяльність) та (або) керувати ними.

Визнання особи обмежено осудною враховується судом при призначенні покарання і може бути підставою для застосування примусових заходів медичного характеру.

27)Поняття та мета кримінального покарання. Види покарань. Загальні засади призначення покарання. Обставини, що пом’якшують покарання та обтяжують його.

Криміна́льне покара́ння — захід державного примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, яка вчинила злочин, і полягає в передбаченому кримінальним законом обмеженні прав і свобод засудженого.

Мета кримінального покарання

-Кара засудженого

-Виправлення засудженого

-Загальне попередження злочинів

-Спеціальне попередження злочинів

Види кримінальних покарань: Основні: Додаткові: Змішані:

До осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі види покарань:

1,Штраф

2,Позбавлення права обіймати певні посади

3,Громадські роботи,

4,Виправні роботи

5,Службові обмеження для військовослужбовців

6, Конфіскація майна

7,Арешт

8,Обмеження волі

9,Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

10,Позбавлення волі на певний строк

11,Довічне позбавлення волі

Пом'якшення кримінальної відповідальності особи за вчинене іншим чином відбувається шляхом: зменшення (зниження) часової, грошової або іншої верхньої чи нижньої межі того чи іншого виду покарання, визначеного у розділі Х Загальної частини КК; встановлення можливості застосування при вчиненні того чи іншого злочину умовно-дострокового звільнення від відбування покарання або зменшення строків, які необхідно відбути для такого звільнення; зміни чи виключення обставин, що обтяжують покарання; зменшення строків погашення судимості тощо.

28)Обставини, що виключають злочинність діяння. Обставини,що пом’якшують та обтяжують відповідальність.

До обставин, що виключають злочинність діяння відносять Кримінальним кодексом України, главою VIII віднесено необхідну оборону; уявну оборону; крайню необхідність; затримання особи, що вчинила злочин; фізичний або психічний примус; виконання наказу або розпорядження; діяння, пов’язане з ризиком; виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.  Обставинами, що пом’якшують відповідальність за адміністративне правопорушення, визнаються:1) щире розкаяння винного;2) відвернення винним шкідливих наслідків правопорушення, добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди;3) вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання або при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин;4) вчинення правопорушення неповнолітнім;5) вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року. До обставин, які обтяжують кримінальну відповідальність, відноситься скоєння злочину особою, яка раніше вже скоїла злочин, скоєння злочину групою, скоєння злочину з корисливих та з інших ницих мотивів, залучення неповнолітніх до скоєння злочину, скоєння злочину з особливою жорстокістю чи знущання над потерпілим, скоєння злочину з використанням умов суспільної біди, скоєння злочину особою, яка перебувала в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння та ще деякі інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]