Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право теория.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
78.74 Кб
Скачать

23)Поняття та ознаки злочину. Види злочинів. Склад злочину. Поняття повторності,рецидиву та сукупності злочинів.

Злочин - передбач. кримінал. законодавством суспільно небезпечне діяння (чи бездіяльність), що посягає на суспільний лад лад Укр., політ. і економ. сис-ми, власність, особу,її права та свободи передбач. Кримінал. Кодексом Укр (ККУ).Ознаки злочину:1) суспільна небезпечність;2) протиправність;3) винність;4) карність. Види злочинів:- невеликої тяжкості (злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 2 років, або інше, більш м’яке покарання);- середньої тяжкості (злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 5 років - крадіжка , давання хабара, ухилення від призову на строкову військову службу);- тяжкі (злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 10 років -умисне тяжке тілесне ушкодження, контрабанда);- особливо тяжкі (злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк понад 10 років або довічного позбавлення волі. Прикладом може бути умисне вбивство) Склад зло́чину — сукупність об'єктивних та суб'єктивних ознак, що дозволяють характеризувати суспільно небезпечне діяння як конкретний злочин.Складається з 4 елементів:1) Суб'єкт злочину2) Суб'єктивна сторона3) Об'єкт злочину4) Об'єктивна сторона.Повторність злочинів визнається - 2 або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої частини цього Кодексу.Рецидив — це вчинення нового умисного злочину особою, яка мала судимість за умисний злочин.Сукупність злочинів - вчинення особою 2 або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини цього Кодексу, за жоден з яких не було засуджено.

24)Стадії вчинення злочину. Добровільна відмова при незакінченому злочині.

Стадії вчинення злочину - певні етапи готування і здійснення навмисного злочину, які відрізняються один від одного характером дій на кожному етапі.Стадії вчинення злочину: 1) готування до злочину - підшукання чи пристосування засобів чи знарядь, або ін. умисне створення умов для вчинення злочину;2) замах на злочин - навмисна дія, спрямована на вчинення злочину, але не доведена до кінця; 3) закінчений злочин - наявні усі ознаки складу злочину і настав щкідливий результат. Добровільна відмова від доведення злочину до кінця - добровільне і безповоротнеприпинення розпочатої злочин. діяльності при усвідомленні наявної можливості реального і успішного завершення злочину.

25)Поняття співучасті у злочині. Види співучасників.

Співучастю у злочині є умисна спільна участь декількох суб'єктів злочину у вчиненні умисного злочину. Види співучасників: 1. Співучасниками злочину, поряд із виконавцем, є організатор, підбурювач та пособник.  2. Виконавцем (співвиконавцем) є особа, яка у співучасті з іншими суб'єктами злочину безпосередньо чи шляхом використання інших осіб, що відповідно до закону не підлягають кримінальній відповідальності за скоєне, вчинила злочин, передбачений цим Кодексом.  3. Організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.  4. Підбурювачем є особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину.  5. Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати злочинця, знаряддя чи засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, придбати чи збути такі предмети, або іншим чином сприяти приховуванню злочину..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]