Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PIV_sami_novi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
320 Кб
Скачать

24) Випадки вільного використання твору в авторському праві.

Законодавством встановлені випадки правомірного використання твору без згоди автора. Йдеться про випадки ви­користання твору без згоди автора на безоплатній основі. Твір може бути вільно, без згоди автора та інших осіб використаний для цитування в навчальних, наукових виданнях, фонограмах та відеограмах. При цьому необхідно вказати джерела запозичення, ім'я автора. Обсяг використання таких запозичень має бути обумовлений поставленою мстою. Без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов'язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається:

1) викоритання цитат, кодотких уривків з опублікованих творів в обсязі виправданому поставленній меті

2)використання цитат у формі коротких уривків з виступів і творів,

3) використання літературних і хуложніхворів в обсязі, поставленій меті, наприклад ілюстрація у виданнях,

4)відтворення у пресі, публічне виконання ,якщо воно спеціально не заборонене автором,

5)відтворення з метою висвітлення певних подій засобами фотографії,

6)відтворення для певного провадження, з певною метою,

7)публічне виконання під час офіційних церемоній.

Таке використання як правило є безоплатним.

25) Строк дії майнових авторських прав, правові наслідки спливу.

Майнові права автора мають визначений законом строк дії — вони діють протягом життя автора та 70 років після його смерті, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком смерті автора чи останнього зі співавторів, крім випадків, передбачених законом.

особливості щодо строків дії майнових прав автора встановлено для творів, оприлюднених анонімно або під псев­донімом. У таких випадках строк дії майнових авторських прав закінчується через 70 років після того, як твір було оприлюд­нено. Якщо авторство твору, оприлюдненого анонімно або під псевдонімом, розкривається не пізніше ніж через 70 років після оприлюднення твору, строк дії майнових прав автора закінчуєть­ся через 70 років після його смерті. Можливі випадки, коди твір публікується частинами, строк дії майнових прав автора виз­начається у таких випадках окремо для кожної оприлюдненої частини твору.

Майнові права на твір, вперше опублікований протягом ЗО років після смерті автора, діють протягом 70 років від дати його правомірного опублікування

Будь-яка особа, яка після закін­чення строку охорони авторського права щодо неоприлюдненого твору вперше його оприлюднює, користується захистом, що є рівноцінним захисту майнових прав автора. Строк охорони цих прав становить 25 років від часу, коли твір був оприлюднений вперше.

26)Колективне управління авторськими майновими правами.

Суб’єкти авторського права і суміжних прав можуть управляти своїми правами: через організацію колективного управління.

Організація колективного управління після її державної реєстрації зобов’язана протягом 30 днів стати на облік в Установі.

Організації колективного управління діють на основі статутів, одержаних від суб’єктів авторського права.

Організації колективного управління не мають права займатися комерційною діяльністю чи використовувати будь-яким способом об’єкти авторського права, доручених їм для управління.

Повноваження на колективне управління майновими правами передаються організаціям колективного управління авторами та іншими суб’єктами авторського права на основі договорів,у пмсьмовій формі.

Організації колективного управління повинні виконувати від імені суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав і на основі одержаних від них повноважень такі функції:

а) погоджувати з особами, які використовують об’єкти авторського права розмір винагороди під час укладання договору;

б) укладати договори про використання прав, переданих в управління.;

в) збирати, розподіляти і виплачувати зібрану винагороду за використання об’єктів авторського права суб’єктам авторського права правами яких вони управляють

г) вчиняти інші дії, передбачені чинним законодавством, необхідні для захисту прав, управління якими здійснює організація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]